Gündelik yaşamda üstlenilen sorumluluklar ve beklenmedik olaylar, çoğu kişiyi ruhsal açıdan sıkıntıya sokabiliyor. Haliyle sıkıntılardan biraz olsun uzaklaşmak ve zihinsel açından rahatlamak için farklı aktivitelere yönelmek gerekebiliyor. Bu yazımız aracılığıyla sizlere pandeminin de etkisiyle popülaritesi bir hayli artan sanat terapisi hakkında detaylı bilgiler sunmayı amaçladık. Sözü daha fazla uzatmadan sanatın iyileştirici gücüne odaklanan bu tedavi yöntemi hakkında detaylara geçelim.
Sanat Terapisi Nedir?
Sanat terapisi, çeşitli sanatsal aktiviteler yardımıyla kişinin kendini ifade etmesinin hedeflendiği yöntemler bütünüdür. Sanatsal aktiviteleri merkezine alan bu terapi türü, bir eğitmen ile terapistin ortak çalışmasını gerektirir. Danışanlar, tedavinin ilk aşaması konumundaki uygulama safhasında zihinsel ve duygusal durumlarını dışa vurma imkânı bulur. Bir sonraki aşama olan yorumlama safhasında ise kişinin çalışmasında kullandığı renklere, notalara ya da yazılı ifadelere yoğunlaşılır. Böylece sanat terapisi eğitimi almış uzmanlar, danışan konumundaki bireyin halihazırdaki durumu hakkında görüş sahibi olabilir.
Sanat terapisi, duygularını ve düşüncelerini dışa vurmakta zorlanan her yaş grubundan birey tarafından tercih edilebilir. Terapi esnasında uygulanan yöntemler, aynı zamanda gün boyunca yorulan zihinleri dinlendirmek ve stres atmak için rahatlatıcı aktiviteler olarak nitelendirilebilir. Zihni dinlendirmeye yönelik rahatlatıcı aktivitelerin gerçekleştirilebilmesine olanak tanıyan yetişkin boyama kitabı gibi birçok materyale, kırtasiyeler ve kitabevleri aracılığıyla erişebilmek mümkündür.
Sanat Terapisi Faydaları Nelerdir?
Sanat terapisinde odaklanılan ana hedef, kişinin kendisine yakın hissettiği aktiviteler vasıtasıyla iç dünyasına ışık tutmaktır. Bu tedavi yöntemi ayrıca insanlar arası iletişim yeteneklerinin gelişimine de olanak tanır. Danışanlar, zaman içerisinde endişelenmelerine yol açacak durumlardan nasıl uzaklaşabileceklerini öğrenir. Duygu ve davranışlarını eskiye nazaran çok daha rahat biçimde yönetebildiklerinden özgüvenleri artar.
Sanatla terapi ve yaratıcılık arasında da doğrudan bağlantı bulunmaktadır. Süreç boyunca odaklanılan uygulamalar, kişinin hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar. Danışanlar, zaman içerisinde özgüvenleri yükseldiği için yaratıcılıklarını dışa vurma konusundaki çekincelerinden kurtularak özgün eserler üretme potansiyeline kavuşabilir. Benzer gelişim süreci, bazı fiziksel hareketleri yapmakta ya da koordinasyonu sağlamakta zorlanan kişiler için de geçerlidir. Hareket kabiliyetini artırmaya yönelik uygulamalara ağırlık vererek bu tarz zorlukların üstesinden nasıl gelebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Sanat Terapisi Uygulamaları Nelerdir?
Sanat terapisi uzmanları, danışanlardan aldıkları bilgiler ve kendi gözlemleri doğrultusunda oluşturdukları programlarda genelde aşağıda sıralanan uygulamalara yer verir.
Tiyatro
Tiyatro, kişinin rol icabı büründüğü bir karakter aracılığıyla kendi duygularını ve düşüncelerini dışa vurabilmesini imkan tanır. Bu uygulama kapsamında dramatik oyunların yanı sıra kukla gösterilerinden de yararlanılabilir. Böylece danışan için kurmaca ve gerçek dünya arasındaki bağlantıyı sağlamak kolaylaşır.
Resim
Farklı resim teknikleri vasıtasıyla kişinin hem hissettiklerini dışa vurması hem de el becerilerinin gelişimi sağlanabilir. Bu amaç doğrultusunda çoğunlukla sulu boya ve baskı çalışmaları yapılır. Resim çalışmaları, aynı zamanda rahatlatıcı etkiye de sahiptir.
Boyama
Birçok kişinin çocukluk yıllarında severek yaptığı boyama, sanat terapisi kapsamında sıklıkla başvurulan yöntemlerden bir diğeridir. Üstelik gündelik yaşamın yoğunluğu nedeniyle oluşan kötü düşüncelerden ve zihinsel yorgunluktan arınmak için adeta biçilmiş kaftandır. Yetişkinler için üretilen terapi amaçlı boyama kitaplarına, kırtasiyeler aracılığıyla kolayca sahip olabilirsiniz.
Dans
Dans, kişinin hem kendi iç dünyasıyla yakınlaşmasını hem de diğer insanlar ile iletişim kurabilmesini mümkün kılar. Aynı zamanda hareket ederken zorlanan ya da koordinasyon eksikliği yaşayanların fiziksel açıdan güçlenebilmelerine imkan tanır.
Kolaj
Dışavurumcu sanat terapisi uygulamalarından bir diğeri olan kolaj, danışanın hoşuna giden görseller aracılığıyla zihinsel ve duygusal durumunu dışa yansıtabilmesini mümkün kılar. Hayal gücünü geliştirmek isteyenler için de ideal bu aktiviteyi, gündelik sıkıntılarınızdan kurtulmak için siz de tercih edebilirsiniz.
Yazı Çalışmaları
Yazmak; fikirleri, duyguları ve hayalleri dışa aktarmak konusunda etkili bir araçtır. Dolayısıyla sanat terapistleri tarafından benimsenen yöntemler arasındadır. Danışanın ihtiyaçlarına bağlı olarak düz yazı çalışmalarından şiire kadar pek çok farklı seçeneğe yönelmek mümkündür. Çoğu sanatçının da kullandığı sanat günlüğü gibi yöntemler ise hem rahatlamaya hem de yaratıcı ruhu beslemeye yardımcı olur.