Sağlık hepimiz için en değerli hazine. Bu nedenle düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmak büyük öneme sahip. İşte bu noktada “Check-up” devreye giriyor. Bu işlem, vücudun genel sağlık durumunu değerlendirebilmeye ve olası sağlık sorunlarını daha erken aşamalarda tespit etmeye yardımcı oluyor. Peki, check-up nedir ve check-up nasıl yaptırılır? Bu yazımızda check-up hakkında merak ettiğiniz tüm detayları ele alıyoruz.
Check-Up Nedir ve Neden Önemlidir?
Check up, kişinin sağlık durumunu değerlendiren, olası hastalık risklerini önceden belirlemeye ve erken teşhisle tedaviye imkan tanıyan kapsamlı sağlık taramasına olarak tanımlanabilir. Bu kapsamlı sağlık taraması, sadece hastalar için değil herhangi bir sağlık sorunu ya da şikayeti olmayan kişiler tarafından da yaptırılır. Check-up sayesinde fark edilmeyen ya da belirti göstermeyen sağlık sorunları erkenden tespit edilerek tedavi süreci başlatılabilir.
Kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik durumlar ya da bazı kanser türleri, düzenli check-up sayesinde erken evrede fark edilebilir. Bunun yanı sıra check-up kişiye özel olarak planlanır. Yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ve ailedeki hastalık öyküsü gibi faktörler dikkate alınarak gerekli test ve tetkikler yapılır.
Check-Up Süreci Nasıl İşler?
Check-up sürecinde uzmanlar belli sıralar dahilinde kişinin tüm vücudunu inceler. Bunun için gerekli testleri ve tetkikleri yapar. Check-up işleminden önce kişinin; kan basıncı, ateşi, kalp atış hızı ve solunum hızı ölçülür. Fiziksel muayene, taramanın hangi alanlara odaklanacağını belirlemede rehber niteliğindedir.
Fiziksel muayene sonrası genellikle kan alınır ve hastadan idrar örneği vermesi istenir. Bu testler, vücuttaki organların işleyişi hakkında bilgi verir. Gerekli görülürse röntgen, ultrason, tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.
Yapılan testlerin sonuçları uzman doktorlar tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Bu inceleme sırasında risk faktörlerine dikkat edilerek kişiye gerekli bilgilendirmeler yapılır. Check-up süreci kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir.
Check-Up Kapsamında Hangi Testler Yapılır?
Check-up’ta yapılan temel testler arasında; tam kan sayımı, açlık kan şekeri, karaciğer fonksiyon testi, böbrek fonksiyon testi, lipid profili, ürik asit, göğüs röntgeni ve EKG bulunur. Daha kapsamlı check-up testleri arasında koşu bandı testi (TMT), Hepatit B testi, tiroid için TSH ve karın ultrasonu yer alır.
Tam Kapsamlı Check-Up Nasıl Yaptırılır?
Tam kapsamlı check-up, hastanelerin sunduğu check up paketlerinden biridir. Standart sağlık taramalarından farklı olarak tam kapsamlı check up, vücudunuzu daha detaylı inceler. Detaylı kan testleri, görüntüleme yöntemleri, hormon analizleri, kanser taramaları, kardiyovasküler değerlendirme ve organ taramaları tam kapsamlı check up’ın içeriğinde yer alır.
Tam kapsamlı check-up esnasında tüm testleriniz yapılır ve sonuçlarınız uzman doktorlar tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Bu tür işlemleri düzenli yaptırmak önemlidir. Özel sağlık sigortası ile check-up gibi işlemlerinizi daha uygun fiyatlara ya da poliçe kapsamına göre ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Check-Up Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Check-up, sağlığınızı düzenli olarak takip etmenin en etkili yollarından. Bu süreçten en iyi şekilde faydalanmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Ailedeki genetik hastalıklar, daha önce geçirdiğiniz ciddi rahatsızlıklar, şimdiki hastalıklarınız veya sürekli kullandığınız ilaçlar gibi bilgileri mutlaka verin.
- Özellikle kan şekeri, kolesterol gibi testler aç karnına yapılır. Bu nedenle işleme herhangi bir şey yemeden gitmeyi deneyebilirsiniz.
- Check-up’tan önceki gün ağır yemeklerden veya alkol tüketiminden kaçınmanız tavsiye edilir.
- Check-up’tan önce hangi testlerin yapılacağını doktorunuzla detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için check-up işlemini doktorunuzun tavsiye ettiği aralıklarla yaptırmalısınız. Tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde bu tür işlemlerde hastanelerde daha avantajlı olabilirsiniz. Tüm sağlık sigortası işlemleriniz için Eureko Sigorta’ya gelebilirsiniz.