Her işin kendine has zorlukları var. Bu zorluklar da kimi zaman iş yerinde stres ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşamamıza neden olabiliyor. Çalışırken stres ile nasıl baş etmenin yolları nelerdir, iş hayatında stres yönetimi nasıl yapılır öğrenmek ve ipuçlarımıza göz atmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmaktan Kaçının

Çalışırken çok fazla işi üstlenmek, aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmak stresi tetikliyor. Bu durumun önüne geçmek için her gün işe başlamadan önce yapmanız gereken işleri önem sırasına göre listeleyebilirsiniz. Böylece listenizdeki işleri sırasıyla tamamlayabilir, bir işinizi tamamlamadan diğer işe geçmemeye özen gösterebilirsiniz.

Mola Vermeyi Unutmayın

Bir işi uzun saatler boyunca aynı performansla, ilk başladığımızdaki kadar güçlü şekilde odaklanarak tamamlayamayız. Belli bir süreden sonra verimin azalmasının yanında stres bozukluğu yaşamaya da başlarız. Bu durumların önüne geçmek için belli aralıklarla mola vermeyi unutmayın. Dilerseniz Pomodoro tekniği gibi belli bir süre çalışma, belli bir süre ise mola verme rutininizi takip etmenizi sağlayacak bir uygulamadan da destek alabilirsiniz.

Sizi Rahatlatacak Şeyler Yapın

Stresle başa çıkma ya da rahatlamanın yolları tıpkı stresin ortaya çıkış nedeninde olduğu gibi kişiye göre değişebiliyor. Bu nedenle sizi en çok rahatlatacak şeyleri keşfederek stresle çok daha kolay bir şekilde baş edebilirsiniz. Yürümek sizi rahatlatıyorsa öğle tatilinde bir yerde oturmak yerine bir sandviç alıp yürüyüşe çıkabilirsiniz. Müzik dinlemek sizin için bir terapi ise kulaklığınızı takıp birkaç dakika boyunca sadece o an dinlemek istediğiniz şarkıya odaklanabilirsiniz. Meditasyon ve nefes egzersizleri ile ilgileniyorsanız küçük bir mola verip bu pratiklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İletişim Kurun

Stresinizin kaynağı size uygulanan mobing ya da iş yerindeki bir sorun olabilir. Bu tip durumlarda stresinizi azaltmak ve daha verimli bir çalışma ortamına kavuşmak için iletişim kurmaktan kaçınmayın. Patronunuz, müdürünüz ya da çalışma arkadaşlarınız ile fikirlerinizi, rahatsız olduğunuz durumları paylaşarak sorunların çözülmesi için bir adım atarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Çalışma Ortamınızı Kişiselleştirin

Sizi yansıtan ve benimsediğiniz bir alanda çalışmak daha az stres yaşamanıza ve stresli anlarınızda stres yönetimi yaparak daha güvende hissetmenize yol açabilir. Bu nedenle çalıştığınız masaya sevdiğiniz birkaç obje eklemek, sevdiklerinizle en mutlu olduğunuz anlardan birini hatırlamanıza yardımcı olabilecek bir fotoğraf çerçevesi koymak ya da en sevdiğiniz renklerdeki araç gereçleri kullanmak size daha iyi hissettirebilir.