Havaların güzelleşmesiyle açan çiçekler, rengarenk bahçeler, içimizi ısıtan güneş ve daha birçok güzellik… Baharla birlikte hayatımıza renk geldiği açık! Ancak bahar alerjisi ismiyle de anılan polen alerjisi olanlar için aynı durum pek söz konusu olmayabiliyor. Uzun bir süre yaşadığımız kapalı havalardan sonra gelen bahar, alerjisi olanların hayatını zorlaştırabiliyor. Yine de polen alerjisine karşı alınacak önlemlerle bahar mevsimini daha rahat geçirmek mümkün!

Evden Çıkarken Korunaklı Giyinin

Havalar her ne kadar ısınmış olsa da vücudunuzu koruyacak uzun kollu üst parçalar ve pantolon tarzında uzun kıyafetler giymenizde fayda var. Böylelikle dışarıda uçuşan polen ve tozlardan vücudunuzu uzak tutabilirsiniz. Eğer gözlerinizde hassaslık varsa güneş gözlüğünüzü takmayı unutmayın. Gözleriniz kaşındığında elinizle gözlerinizi kaşımaktan kaçının. Bunların yanında siperli şapka takmak, vücut koruyucu kremler kullanmak da vücudunuzu bahar alerjisine karşı korumaya yardımcı olur. 

Dışarıdan Eve Polen Getirmeyin

Bahar nezlesi ve polen alerjisinden şikayetçiyseniz dışarıda kısa süreli bulunsanız bile eve geldikten sonra kıyafetlerinizi kirli sepetine atmanız gerekir. Dışarıdan fark etmeden getireceğiniz polen ve tozlar, alerjiyi kolayca tetikleyebilir. Hatta mümkünse duşa girerek vücudunuza yapışmış olabilecek polenleri de temizlemeniz riski olabildiğince azaltacaktır.

Polenlerin Yoğun Olduğu Saatlerde Dışarı Çıkmayın

Dışarı çıktığınız saatlere dikkat ederek polenlerden uzak kalabilirsiniz. Polenlerin havada en çok uçuştuğu saatler sabah 00.05-10.00 arasıdır. Bu saatler arasında dışarı çıktığınızda saman nezlesi olma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Mutlaka dışarı çıkmanız gerekiyorsa da diğer önlemleri göz önünde bulundurarak alerji riskinin azalmasını sağlayabilirsiniz. 

Beslenmenize Dikkat Edin

Vücudunuzun direnci ne kadar yüksek olursa, zararlı maddeler sizi o kadar az etkiler. Bu yüzden sağlıksız yiyeceklerden uzak durmanız ve öğünlerinizde besin değeri yüksek gıdalara yer vermeniz gerekir. Düzenli olarak meyve ve sebze tüketerek gerekli vitaminleri alabilir, bağışıklık sisteminizin doğal işleyişine destek olabilirsiniz.  

Camlarınızı Kapalı Tutun

Bahar havasının evimizi doldurmasını ve yaşam alanlarımıza ferahlık getirmesini hepimiz isteriz. Ancak polen alerjisi belirtileri ile karşı karşıyaysanız evinizi olabildiğince az havalandırın. Bunun yerine hava temizleyici cihazlardan faydalanabilirsiniz. Camları kapalı tutarak dışarıdan gelecek polen ve tozları engelleyebilirsiniz. Ayrıca evinizin temizliğini de ihmal etmeyin. Düzenli olarak detaylı bir temizlik yaparak eşyalarınız üzerinde biriken tozları almanızda fayda var.

Bütün önlemleri almanıza rağmen yine de alerjiyle ya da diğer mevsim hastalıkları ile karşılaşabilirsiniz. Siz de Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası yaptırarak geniş kapsamlı bir sağlık güvencesine sahip olabilir; anlaşmalı eczanelerde ilaç, kozmetik, optik ürünlerinde indirimlerden yararlanabilirsiniz.