Geçtiğimiz yıldan beri döviz kurunda ve petrol fiyatlarında yukarı yönlü seyreden artışlar yakıt fiyatlarına da doğrudan yansıyor. Artan yakıt fiyatlarıyla birlikte pek çok kişi de aracında yakıt tasarrufu yapabileceği önlemlere yöneliyor. Uzmanlara göre bazı noktalara dikkat ederek hem verimli hem de ekonomik bir sürüş deneyimi yaşamak mümkün. Peki, yakıt tasarrufu nasıl yapılır? İşte, yakıt konusunda bütçenize katkı sağlayacak bazı öneriler…

1. Arabanızı Gereğinden Hızlı veya Yavaş Kullanmayın

Araç yakıt tasarrufu yapmanın en önemli yollarından biri, aracınızı hızlı kullanmamak. Arabanızın motorunu zorlayan tüm eylemler daha fazla benzin tüketmek anlamına gelir. Aynı şekilde aracı yavaş kullanmak da aracın çalışma saatini artıracağı için daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Bu sebeple aracınızı doğru vites ve devirde, fazla zorlamadan kullanmak en ekonomik yöntemdir. 

2. Ani Fren Yapmayın

Ani fren ve manevralar yakıt tüketimini artıran sebepler arasındadır. Özellikle yoğun şehir trafiğinde ani fren hareketleri yapmamak oldukça zor olsa da yolda hızı yavaş yavaş artırmak ve hafif frenler eşliğinde ilerlemek benzin tüketimine katkı sağlar. 

3. Klima Kullanımına Dikkat Edin

Araçlarda kullanılan son teknolojiler klima kullanımının yakıt tüketimine etkisini hayli azaltmış durumda. Ancak 10 yaşını dolduran araçlarda bu oran hala yüksek bir seviyede. Özellikle küçük motorlu araçlarda klima kullanımının etkisi performansa doğrudan yansır. Bu durum da yakıt tüketimini artırır. Klima kullanımını sadece gerekli zamanlarda tercih edin. 

4. Aracınızı Devirli Kullanın

Aracınızı hızdan bağımsız olarak yüksek devirde kullanmak yakıt tüketimini artıran nedenlerden biri. Yüksek devir yüksek hızlara çıkmaya sebep olurken düşük devir ise yüksek hızda aracı boğar. Aracınızın her koşulda 2000-3000 devir arasında kalmasına özen göstererek ideal bir kullanım gerçekleştirebilirsiniz.

5. Araç Bakımını İhmal Etmeyin

Periyodik araç bakımı yakıt tüketimi için önemli unsurlar arasındadır. Örneğin, zamanında değişmeyen motor yağı sürtünmeyi artırarak daha fazla benzin harcanmasına neden olur. Motor yağı ve hava filtresi değişimi gibi bakım rutinlerini zamanında yaptırmak hem aracınızın benzin tüketimi hem de güvenliğiniz açısından faydalıdır.

6. Lastik Kalitesini Önemseyin

Her araç lastiğinin belirli bir basınç aralığı vardır. Aracınızın lastiği düşük basınçtaysa bu durum sürtünmeye neden olarak yakıt tüketimini artırır. Lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol ettirerek önlem alabilirsiniz. Bunun yanı sıra lastik cinsi de yakıt tasarrufunu doğrudan etkiler. Yaz lastikleri genel anlamda daha az yakıt tüketse de kış aylarında yaz lastiği kullanmak çeşitli kazalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle kış lastiklerini sadece kış aylarında kullanmaya ve sonrasında lastik değişimi yapmaya özen gösterin.

Siz de yukarıdaki önerileri dikkatle uygulayarak benzin tasarrufu yapabilirsiniz. Ayrıca Eureko Sigorta’nın sunduğu Kasko Sigortası paketlerini inceleyerek aracınızı olası kazalara karşı güvence altına alabilir, meydana gelebilecek maddi hasarları teminatlar kapsamında kolayca giderebilirsiniz.