Araba ile yurt dışına çıkmak pek çok kişi için daha özgür bir seyahat anlamına gelir. Aracınızla istediğiniz yerde durup fotoğraf çekebilir, manzaranın tadını çıkarabilir ya da beğendiğiniz bir restoranda farklı lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Yani yolculuğunuzu dilediğiniz gibi planlayabilirsiniz. Peki, bunun için gereken belgeleri biliyor musunuz? Bu yazımızda sizin için kendi aracınızla yurt dışına çıkarken yanınıza almanız gereken belgeleri derledik. İşte, konu hakkında bilmeniz gereken detaylar…

Arabayla Yurt Dışına Çıkmak için Gereken Belgeler Nelerdir?

Özel aracınızla yurt dışına çıkmak için hazırlamanız gereken bazı belgeler bulunur. Bu belgeler aşağıdaki gibidir:

Çipli ehliyet: Öncelikle yurt dışı seyahatiniz için uluslararası geçerliliği olan bir ehliyete sahip olmanız gerekli. Ülkemizdeki çipli ehliyet uygulaması sayesinde ilk ehliyetinizi aldığınızda direkt olarak uluslararası geçerliliği olan bir ehliyete sahip oluyorsunuz. Mevcut ehliyetinizi yenileyerek de bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport: Yurt dışı seyahatiniz için pasaport belgenizin olması gerekli. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden pasaport başvurusu yapabilirsiniz. Eğer pasaport bitiş süreniz vize bitiş süresinden önceyse pasaportunuzu yenilemeniz şart. 

Schengen vizesi: Schengen vizesi için seyahat etmeyi planladığınız ülkenin konsolosluklarına ya da görevli vize acentelerine başvurarak istenen belgeleri görevliye sunarak vizenizi alabilirsiniz.

Yeşil kart sigortası: Yaklaşık 46 ülkede geçerli olan yeşil kart sigortası, yurt dışında yaşanabilecek kazalarda aracın ve üçüncü kişilerin maddi zararlarını karşılamak için düzenlenir. Böylece karşı tarafın kaza masrafları poliçe teminatları dahilinde karşılanır. Bu sigortayı seyahat sigortasına veya mevcut araç sigortasına ek olarak da yaptırmayı tercih edebilirsiniz.

Seyahat sigortası: Seyahat sigortası, bir yıla kadar değişen sürelerde yapılır ve önceden belirlenen teminatlar kapsamında yurt dışındaki hastalık veya kazalara karşı sizi güvence altına alır.

Araç ruhsatı: Yurt dışı seyahatinde yolculuk yapacağınız aracın ya sizin üzerinize ya da birlikte seyahat ettiğiniz kişinin üzerine olması beklenir. Eğer aracın sahibi sizinle seyahat etmeyecekse bu durumda noterden tasdikli bir vekaletname hazırlatarak aracın ruhsatı ile birlikte bu belgeyi göstermeniz yeterli. Araç kiralayarak seyahat etmeyi planlıyorsanız konu hakkındaki detayları araç şirketinizle görüşerek halletmelisiniz.

Yurt Dışı Seyahatinizde Bilmeniz Gereken Diğer Detaylar

  • Ülkeden çıkıp sınır kapısına yaklaştığınız anda gerekli belgelerinizi görevliye göstermek üzere hazırlamalısınız.
  • Seyahatiniz sırasında gittiğiniz ülkenin trafik kurallarına uymanız gerektiğini unutmayın. Ülkenin trafik akışı yönünü ve kurallarını önceden araştırarak hazırlık yapabilirsiniz. Ayrıca yol boyunca trafik işaretleri konusunda da dikkatli olmalısınız.
  • Yolculuğunuzda yanınıza navigasyon cihazı almak, tabela ve işaretlerin yetersiz olduğu bölgelerde navigasyona başvurmak size kolaylık sağlar.
  • Farklı kültürlerde seyahat ederken gittiğiniz ülkenin dilini az da olsa öğrenmek yolculuğunuz sırasında size kolaylık sağlayabilecek detaylardan bir diğeri. Bunun için basit kelimeleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca yaşanabilecek pek çok olası sorun için yabancı dil hakimiyetinizin de iyi olması gerekir.

Siz de özel aracınızla yurt dışına seyahat etmeden önce Eureko Sigorta ayrıcalığıyla sunulan Kasko Sigortası ve Yeşil Kart Sigortası yaptırarak güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.