Otomobiller, farklı kullanıcı beklentilerine ve yol koşullarına uygun olacak şekilde tasarlanır. Bu durumu vurgulamak içinse araç segmentleri kullanılır. “Araç segmenti nedir?” , “En popüler araç segmentleri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Araç Segmenti Nedir ve Neye Göre Belirlenir?

Araç segmenti; otomobillerin boyutlarına, kullanım amaçlarına ve diğer belli başlı özelliklerine göre sınıflandırılmasına yarayan sistemdir. Söz konusu sınıflandırma sistemi, otomotiv endüstrisinde araçların karşılaştırılabilmesini mümkün kılar. Segmentler ayrıca sürücülere en uygun seçeneğin sunulması ve pazar analizi gibi alanlarda kullanılır.

Araç segmentleri belirlenirken bağlı kalınan temel kriterler şunlardır:

  • Boyut ve ağırlık,
  • İç hacim ve konfor,
  • Motor hacmi ve gücü,
  • Fiyat,
  • Donanım ve teknoloji,
  • Araç tipi,
  • Kullanım amacı.

Popüler Araç Segmentleri ve Özellikleri

Ülkemiz de dahil olmak üzere Avrupa’da, araba segmentleri A’dan J’ye kadar harflerle ifade edilir. İşte segment bazında tanımlar ve başlıca özellikler:

A Segmenti (Mini Araçlar)

A segmenti araçlar, şehir içi kullanım için tasarlanır. Küçük boyutları, dar sokaklarda ve yoğun trafikte manevra kolaylığı sağlar. A segmenti araçların uzunlukları 3,5-3,7 ve genişlikleri 1,5-1,7 metre arasıdır. Motor hacmi 1.0 ve 1,2 litre aralığında olan araçlar, ortalama 60 ila 90 beygir güç üretebilir.

B Segmenti (Kompakt Araçlar)

B segmenti araçlar, şehir içi kullanıma uygun olmakla birlikte A sınıfı otomobillere göre daha geniş iç hacim sunar. B segmenti otomobillerin uzunlukları 3,9-4,2, genişlikleri ise 1,6-1,8 metre arasıdır. Hatchback gövde tipi yaygın olsa da sedan ve cross-over versiyonları da bulunur. 1,0-1,5 arası motor hacmine sahip B segmentindeki araçlar, 120 beygire kadar güç üretebilir.

C Segmenti (Orta Sınıf Araçlar)

C segmenti araçlar, kompakt otomobil olarak bilinen sınıfı oluşturur. Şehir içi kullanım için ideal C segmenti araba modelleri, 4,2-4,5 metre uzunlukta üretilir. Bu araçların genişlikleri ise 1,7-1,8 metre aralığındadır. Tıpkı bir önceki segmentte olduğu gibi C sınıfı otomobillerin hatchback başta olmak üzere sedan, station wagon, cross-over modelleri mevcuttur. 2 litreye kadar motor hacimleri olan C segmenti araçların bazı modelleri, 200 beygire kadar güç üretebilir.

D Segmenti (Üst Orta Sınıf Araçlar)

D segmenti araçlar, üst orta sınıf adıyla da anılır. D sınıfı otomobil modelleri, genel olarak 4,5-4,8 metre aralığında uzunluktadır. Genişlikleri ise 1,9 metreye kadar çıkar. Sedan, station wagon ve liftback versiyonları bulunan C segmentinde motor hacmi 1,5 ila 2,5 litre arasıdır. Bu sınıftaki bazı otomobillerin motorları 250 beygir güç üretebilir.

E Segmenti (Lüks Araçlar)

E segmenti araçlar, lüks sedan ismiyle özdeşleşmiş durumdadır. Bu segmentteki modeller, 4,7-5,0 metre uzunluktadır. Genişlikleri ise 1,8-2,0 metre aralığındadır. Aerodinamik hatlarıyla dikkat çeken E sınıfı otomobiller, sedan dışında station wagon, coupe ve lifback gövde tipinde üretilir. Motor hacimleri 2,0-3,5 litre aralığında değişen araçların 4,0 litrelik versiyonları da mevcuttur. E segmentinde 150 ila 400 beygir aralığında motorlar kullanılır.

F Segmenti (Lüks Büyük Araçlar)

F segmenti araçlar, süper lüks kategori olarak tanımlanır. 5 metre ve üzeri uzunluğa sahip F sınıfı otomobil modellerinde genişlik 2 metreden fazladır. Denge açısından kusursuz performans sergileyen bu sınıftaki arabaların, sedan ve coupe versiyonları bulunur. Motor hacimleri 3,5 litreden başlayıp 8 litre ve üzerine çıkabilen F segmentinde, motor gücü 300-600 beygir arasıdır.

J Segmenti (SUV Araçlar)

J segmenti araçlar, genel olarak SUV ve cross-over modellerden oluşur. Yüksek sürüş pozisyonu sunan J sınıfı otomobiller, 4,5-5,5 metre arası uzunlukta tasarlanır. Genişlikleriyse 1,8-2 metre aralığında değişkendir. Sportif görünümlü J segmenti arabalar, 2,0-3,5 litre arası motor hacim seçenekleri ve 400 beygire kadar çıkabilen güç üretimleri nedeniyle popülerdir.

Hangi Segment Hangi Kullanıcı İçin Uygun?

  • Bütçe dostu, pratik ve şehir içi trafikte manevra kabiliyeti yüksek bir otomobil arayışındakiler, A segmenti modellere yönelebilir. Bu segmentteki araçların kasko ve trafik sigortası primleri de kullanıcı dostu seviyededir.
  • Yakıt tüketimi ve fiyat açısından makul seviyedeki otomobillere sahip olmak isteyenler, B segmentindeki modellere göz atabilir.
  • C segmenti, bireysel kullanım veya küçük aileler için uygunluk söz konusu olduğunda tercih edilebilecek seçeneklerin başında yer alır.
  • Geniş iç hacme, güçlü motora ve yüksek konfor seviyesine ihtiyaç duyan kullanıcılar açısından D segmenti oldukça idealdir.
  • Lüks, yüksek konfor ve prestij arayanlar için E segmentinde birçok seçenek mevcuttur.
  • Araç alımı yaparken kendilerini E sınıfından daha da ayrıcalıklı hissetmek isteyenler, F segmenti otomobiller arasından tercihte bulunabilir.
  • Şehir içi kullanımın yanı sıra doğa gezilerine uygunluk beklentisi varsa, J segmenti arabaları incelemeye öncelik verilebilir.