Araç muayenesi, daha güvenli bir trafik akışı sağlanması için önemli konuların başında geliyor. Ancak özellikle yeni araç sahipleri bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor. İşte süreç hakkında bilmeniz gerekenler:
Araç Muayenesi Nedir?
Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin kontrol edildiği bir süreçtir. Araç muayene istasyonu adı verilen özel tesislerde uzman teknisyenler tarafından yapılır. Kontrollerde aracın trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığına bakılır. Araçların muayenesi, Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi uyarınca zorunludur.
Araç muayenesi, pek çok farklı sebepten dolayı önemli bir kontrol sürecidir. Yasal periyotlara uygun olarak muayeneye giren araçlarda, teknik sorunların çıkma ihtimali son derece düşüktür. Dolayısıyla araç kusurlarından kaynaklanan trafik kazalarının yaşanma ihtimali kayda değer oranda azalır. Ayrıca muayene için gerekli egzoz gazı emisyon testi sayesinde aracın doğaya ne kadar sera gazı salınımı yaptığı kontrol altında tutulabilir.
Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Araç muayenesi, aracın kullanım amacına göre farklı dönemlerde yapılır. Örneğin;
- Hususi ya da resmi otomobiller için muayene periyodu, ilk üç yaş sonunda ve takip eden her iki yılda birdir.
- İki veya üç tekerlekli araçlar için hususi/resmi otomobiller ile aynı koşullar geçerlidir.
- Lastik tekerlekli traktörler, muayeneye ilk üç yaş sonunda girmeye başlar ve süreç üç yılda bir yenilenir.
- Diğer motorlu taşıtlar, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir muayene sürecine tabi tutulur. (Römorklar ve yarı römorklar da bu gruba dahildir.)
Muayene tarihi geçen araçların ruhsat sahiplerine para cezası uygulanır. Ceza, muayene tarihinden sonraki her ay için %5’tir.
Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
Araç muayene randevu alma süreci, TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebilir. Bunun için araç sahiplerinin plaka no, ruhsat seri ve numarası bilgilerini sitenin açılış sayfasındaki formun ilgili alanlarına yazmaları yeterlidir. Şehir seçimi yapıldıktan sonra açılan sayfada “Genel Muayene&Muayene Tekrarı” şıkı seçilir. Son aşamada gün ve saat seçimi ile randevu alma süreci noktalanır. Muayene almak için TÜVTÜRK çağrı merkeziyle de iletişime geçilebilir.
Araç Muayenesinde Neler Yapılır?
Yaklaşık 15 dakika ila yarım saat arasında süren muayene esnasında aracın motoru, aydınlatma ve fren gibi önemli sistemleri, lastikleri, kabin içi kontrol edilir. Ayrıca bagajda yedek lastik ve ilk yardım çantası olup olmadığına bakılır. Süreç içerisinde ehliyet, ruhsat, egzoz gazı emisyon ölçüm belgesi kontrolü de yapılır. Herhangi bir sorun çıkmazsa, araca trafiğe çıkabilir onayı verilir. Sorun çıkması halinde ise eksiklerin giderilmesi için araç sahibine süre tanınır.
Trafikte karşılaşabileceğiniz risklere karşı kapsamlı güvence için en az araç muayenesi kadar önemli kasko sigortası seçenekleri Eureko Sigorta’da sizleri bekliyor.
Araç Muayenesi Hakkında Merak Edilenler
Araç muayene kaç yılda bir yapılır?
Araç muayenesine girme zorunluluğu, hususi ve resmi otomobillerde trafiğe çıkılan ilk üç yılın sonunda başlar. Tekrarı ise her iki yılda birdir. Yolcu taşıyan diğer araçlar, kamyonetler ve yük taşıyan araçlar için muayene aralığı yılda bir olarak belirlenmiştir.
Araç muayenesi 1 gün geçerse ne olur?
Muayene süresinin geçmesinin ardından her ay için araç sahiplerine %5 ceza uygulanır.
Araç muayenesinde ne önemli?
Araç muayenesinde, motorlu kara taşıtının trafiğe çıkışına engel teşkil edecek herhangi bir sorununu bulunmaması gerekir. Ayrıca muayene öncesinde egzoz gazı emisyon ölçüm yaptırılmalı ve kontrol öncesi tüm evraklar hazırlanmalıdır.