Gün içerisinde anda kalabilmek, sadece o ana odaklanmak, anlık duygularımızı hissetmek çok da kolay olmayabilir. Daha farkında bir yaşam için Mindfulness pratiklerini uygulamayabilir, bu öğretiyi hayatınıza dahil edebilirsiniz. Mindfulness nedir, nasıl uygulanır öğrenmek isterseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Mindfulness Nedir?

Mindfulness, farkındalık odaklı bir disiplin ve pratikler bütünüdür. Mindfulness öğretisi; hislerinizi, duygularınızı tüm yargı ve yorumlara kapatarak dinlemenizi, fark etmenizi amaçlar. Bu farkındalığı gün içerisinde de uygulayabilmek için çeşitli pratikler ile zihninizi geliştirmenize yardımcı olur. 

Teknolojinin hızla geliştiği, odak noktamızın kendi duygularımızdan ve kendimizden çok farklı uyarıcılara çevrildiği bu dönemde farkındalık da daha fazla önem taşımaya başlamıştır. Bu nedenle de Mindfulness eğitimi de yaygınlaşmıştır. Bu eğitimler online ve yüz yüze olarak gerçekleşebilir. Bazı eğitmenler çocuklar için Mindfulness dersleri de vermekte, kimi eğitmenler ise iş hayatında Mindfulness tekniklerini kullanabilmeleri için kurumsal firmalarda çalışanlara özel dersler de hazırlamaktadır. 

Mindfulness’ın Faydaları Nelerdir?

Mindfulness, meditasyon temelli bir öğreti olduğundan meditasyonun sağladığı tüm faydaları da içinde barındırır. Düzenli yapılan Mindfulness pratikleri sayesinde:

  • Farkındalık kazanabilir,
  • Diğer insanlara ve kendinize karşı olan olumsuz hisleri engelleyebilir,
  • Dikkat dağınıklığının önüne geçebilir,
  • Stresinizi azaltabilir,
  • İş, okul ya da ilişkilere bağlı tükenmişlik hissini azaltabilir,
  • Kendinizi ve duygularınızı keşfedebilir,
  • Uyku sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

Mindfulness Nasıl Uygulanır?

Mindfulness, farklı şekillerde gerçekleştirilen meditasyon pratikleriyle uygulanır. Gün içerisinde hiçbir şey yapmayarak otururken, yürürken, uzanırken ya da yoga sonrasında Mindfulness meditasyon pratiklerini uygulayabilirsiniz. Nefes farkındalığı, beden taraması, öz şefkat, düşünce farkındalığı gibi anda kalma teknikleri Mindfulness’ın en temel ve en sık başvurulan egzersizler arasında yer alır. Bu egzersizleri uygulamak için Mindfulnesseğitmenleri tarafından hazırlanan podcast yayınlarını, Youtube videolarını izleyebilir, onların yönlendirmeleri ile meditasyon yapabilirsiniz. 

Mindfulness pratikleri, belli bir sınıra sahip değildir. Eğitmenlerin hazırladığını ve sizi yönlendirdiği pek çok pratiği uygulayabileceğiniz gibi zaman içerisinde kendi pratiklerinizi de uygulayabilirsiniz. Bir elma yerden o elmanın kokusunu, tadını, dokusunu, ıslaklığını hissetmek ya da duş alırken suyun teninize, saçlarınıza değdiği andaki hissi, sesleri duymak dahi bir Mindfulness egzersizi olabilir. 

Siz de farkındalık kazanmak için Mindfulness ile tanışabilir, anda kalmanın tadını çıkararak daha iyi hissedebilirsiniz.