Metaverse kavramının hayatımıza girmesi ile birlikte NFT özelinde de yenilikler birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Bunlardan en dikkat çekicisi olan yeni nesil akıllı değiştirilemez jetonlar, 2021 yılında tüm dünyada ilginin zirve yaptığı NFT’lere özgü çoğu sınırlamayı ortadan kaldıracak gibi duruyor. Hatta bazı özellikleri ile internet kullanımına yeni boyutlar kazandırma ihtimalini de gözler önüne seriyor. Peki, akıllı NFT nedir ve standart versiyonlar ile arasındaki farklar nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için hazırladığımız içeriğimizde bulabilirsiniz.

Akıllı NFT Nedir?

Akıllı NFT ya da kısa adıyla iNFT, blok zinciri altyapısında yapay zeka kullanılan bir tür değiştirilemez jetondur. Metaverse uyumluluğu ile dikkat çeken ilk nesil akıllı NFT’ler, Alethea AI isimli kuruluş tarafından geliştirildi. Alethea AI’ın ürettiği iNFT’ler, Ethereum blok zinciri protokolünü kullanıyor. Özgün niteliklere sahip olma potansiyellerini ise büyük oranda akıllı sözleşme katmanına gömülü olan GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3 – Üretken Önceden Eğitilmiş Transformatör 3) teknolojisine borçlular.

OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3 teknolojisi, insanların ya da makinelerin kullandığına benzer dil yapısı oluşturma noktasında kendisinden önceki modellere göre çok daha iyi sonuçlar ortaya koyabiliyor. Akıllı NFT’lerin bu teknoloji yardımıyla ölçeklenebilir, türetilebilir ve interaktif ürünler olması hedefleniyor. Hatta Alethea AI aracılığıyla akıllı ağ erişimine sahip olabilme ihtimalleri de dile getiriliyor.

iNFT ile NFT Arasındaki Farklar Nelerdir?

Akıllı NFT ile standart türdeşleri arasındaki en önemli fark olarak altyapısına gömülü yapay zekanın varlığı ön plana çıkıyor. Bu farklılık sayesinde akıllı NFT’lerin kendi kendilerine öğrenme yeteneğine sahip olabileceği düşüncesi ağır basıyor. Kendi kendine öğrenme yeteneği, akıllı NFT’nin kendisini satın alan kişiyle konuşabilmesi de dahil olmak üzere sayısız ihtimalin gerçekleşme olasılığını gündeme getiriyor. Hatta Alethea AI tarafından iki iNFT’nin birbiriyle etkileşime girmesinin bile mümkün olabileceği dile getiriliyor.

Standart değiştirilemez jetonların etkileşimli sanal varlıklara dönüşmüş versiyonu olarak nitelendirilebilecek iNFT, birimsel olarak sahipliğin de kapısını aralıyor. Merkeziyetsiz yapıyı ön plan çıkartan bu özellik, yepyeni içerik üretim ve erişim standartlarının ufukta belirmesine yol açacakmış gibi gözüküyor. Yani gelecekte, bir topluluğun sahiplendiği dijital bir karakterin IP’si, sadece token sahiplerinin erişimine sunulabilecek. Böylece günümüzde erişimin sınırsız olduğu internet ortamından, sadece belirli bir gruba özel paylaşımların yapıldığı özel içerik ortamlarına doğru bir yönelim söz konusu hale gelebilecek.

NFT’de kullanım hakları ile ilgili izinler eser sahibine aitken yeni nesil akıllı versiyonlarda tam tersi bir durum söz konusu. Yani iNFT sahipleri, lisans sözleşmesine ihtiyaç duymadan eserin mali ve manevi hakları üzerinde söz sahibi olabilecek. Dolayısıyla iNFT satın alan kullanıcılar için evrensel kullanım ve sansürden kaçılması gibi avantajlardan yararlanma imkanı doğacak.