Acil durumlarda ilk yardım, çoğu zaman hayat kurtaran önemli bir konu niteliği taşıyor. Tabii bu konunun önemini anlamak için öncesinde ilk yardımın ne anlama geldiğini, kimler tarafından hangi ilkelere bağlı kalınarak yapılması gerektiğini bilmekte fayda var. Gelin bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.
Acil Durumlarda İlk Yardım Nedir?
Acil durumlarda ilk yardım, bir kişiye sağlık ekipleri gelinceye kadar olay yerinde durumunun kötüye gitmemesi amacıyla yapılan müdahaledir. İlk yardımın temel uygulamaları, kaza yerinde kolayca erişilebilecek ve uygun niteliklere sahip araç-gereçlerle yapılır.
Acil yardım prosedürleri, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucunda sağlığı tehlikeye girmiş kişilere belirli teknikler yardımıyla uygulanır. Dolayısıyla müdahalede bulunacak kişi veya kişilerin ilk yardım konusunda eğitim almış olmaları şarttır. Bu koşula dikkat edilmediği takdirde zaten hayati tehlike içerisindeki kişinin durumu geri döndürülemeyecek kadar kötüleşebilir.
Acil Durumlarda İlk Yardımın Önemi Nedir?
Acil durumlarda gerçekleştirilen temel ilk yardım uygulamaları, kaza ya da hastalık dolayısıyla durumu kritikleşen kişinin hayatının kurtulmasında kritik öneme sahiptir. Zira yardıma ihtiyaç duyan kişi için müdahale zamanı ciddi bir konudur. Konum, hava ve yol şartları gibi nedenlerle hasta veya yaralı kişiye sağlık ekiplerini ulaşması güçleşebilir. Ancak yakında bulunan ilk yardım eğitimi almış bir kişinin müdahalesi, hayat kurtarıcı olabilir.
Acil durumlarda ilk yardım, hasta ya da yaralı kişinin hayatının geri kalanında daha yüksek yaşam kalitesine sahip olmasını da mümkün kılar. Örneğin; depremde ilk yardım prosedürleri uygulanarak göçük altında kalmış kişilerin uzuvlarının işlevlerini koruyabilmesi sağlanabilir. Burun kanamasında ilk yardım uygulanarak kişinin şoka girmesinin engellenmesi de bu durum için ideal bir örnek teşkil eder.
İlk Yardımın 3 Temel İlkesi Nedir?
İlk yardımın 3 temel ilkesi; koruma, bildirme ve kurtarmadır. Kısaca “KBK” olarak adlandırılan bu ilkelerden koruma, olay yerindeki olası tehlikelerin belirlenmesini kapsar. Böylece hasta ya da yaralı kişiyi etkileyebilecek risklere karşı güvenli bir alan oluşturulur.
İlk yardımda bildirme ilkesi, olay hakkında mümkün olabilecek en hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşları ile iletişime geçilmesidir. Bunun için en doğru çözüm, bir an önce 112’nin aranmasıdır. İlk yardıma ihtiyaç duyan kişinin durumu, iletişim anında kısa ve net biçimde karşı tarafa aktarılmalıdır.
Kurtarma ise olay yerinde hastaya/yaralıya doğru müdahalenin en hızlı biçimde yapılmasıdır. Bu amaçla önce kişinin durumu değerlendirilmeli ve ardından gerekli uygulamalar sakin ve bilinçli biçimde gerçekleştirilmelidir.
Acil durumlarda en kapsamlı ilk yardım hizmetlerinden yararlanabilmek için hemen Eureko Ferdi Kaza Sigortası poliçesine başvurun!
İlk Yardım Hakkında Merak Edilenler
İlk yardım amaçları nelerdir?
İlk yardımın amaçları; ortam güvenliğinin sağlanması, hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, yaşamsal fonksiyonların sürdürülebilirliğini desteklenmesi ve iyileştirmeyi kolaylaştırmaktır.
İlk yardımda ilk yapılması gereken nedir?
İlk yardımda öncelikle yapılması gereken hastanın/yaralının korku ve endişelerini gidermektir. Daha sonra müdahaleye yardımcı olacak kişiler organize edilerek kişinin durumunun ağırlaşmasını önlemeye yönelik tedbirler alınır.
Acil yardım uygulamaları nelerdir?
Kaza sonrasında sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadarki süreçte, olay yerindeki mevcut araç-gereçlerle gerçekleştirilen ilaçsız uygulamalardır.
İlk yardım yapan kişiye ne denir?
Temel ilk yardım kursunu başarıyla tamamlayıp acil durumlarda müdahalede bulunma becerisine sahip olan kişiye ilk yardımcı adı verilir.
Herkes ilk yardım yapabilir mi?
Herkes ilk yardım yapamaz. Bunun için temel ilk yardım uygulamaları konusunda gerekli eğitimi almış olmak gerekir.