AB’nin Avrupa’da eğitim, öğretim, gençlik ve sporu destekleme programı olan Erasmus+, öğrencilere farklı bir ülkede eğitim veya staj yapma imkanı sağlar. Bu uluslararası değişim programı, öğrencilere pek çok açıdan önemli ve değerli deneyimler kazandırır. Farklı kültürleri tanıma ve dil becerilerini geliştirme fırsatı sunan Erasmus+, akademik hayatı da zenginleştirmeye olanak tanır. Programdan yararlanmak için çeşitli şartları sağlamak gereklidir. Peki, Erasmus nedir? Erasmus şartları nelerdir? Erasmus’a dair merak ettiğiniz tüm bilgiler için okumaya devam edin!

Erasmus Nedir?

Erasmus, 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından başlatılan ve öğrenci ve öğretim üyelerinin farklı bir ülkede eğitim veya staj yapmasını sağlayan uluslararası değişim programıdır. Günümüzde Avrupa’nın yanı sıra birçok dünya ülkesine yayılmış olan Erasmus+, ülkeler arasına kültürel ve akademik bir köprüdür.

Öğrenciler Erasmus+ sayesinde, farklı bir ülkede belirlenen süre boyunca eğitim alabilir ve bu ülkeyi daha yakından tanıyabilir. Akademik bilgilerini geliştirme ve küresel iş gücü piyasasında daha donanımlı hale gelme şansı da elde eden öğrenciler, çok yönlü gelişim şansı elde eder. Dolayısıyla Erasmus+,  gençlerin kariyer yolculuğunda önemli adımlardandır.

Erasmus Şartları Nelerdir?

Öğrencileri her anlamda geliştiren Erasmus+ programına başvuru için belli koşulları sağlamak gereklidir. Erasmus başvurusu için gerekli şartlar şu şekilde:

  • Üniversite öğrencisi olmak
  • Üniversitenin birinci sınıfını bitirmiş olmak
  • Genel not ortalamasının 2.20 ve üzerinde olması
  • En az B1 düzeyinde yabancı dil bilgisi

Bu şartları sağlayan tüm öğrenciler üniversitelerinin duyurularını takip ederek Erasmus+ programına başvuru gerçekleştirebilir.

Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uluslararası değişim programı olan Erasmus+ başvurusu her üniversite için değişkenlik gösterir. Üniversitenizin duyurularını takip ederek ve duyurudaki başvuru şekline uygun olarak sürece dahil olabilirsiniz. Başvurular genellikle internet ortamından yapılır. Ön başvuruların ardından çoğu üniversite, dil yeterliliğini tespit edebilmek amacıyla bir yabancı dil sınavı gerçekleştirir. Bu sınavdan yeterli notu alan öğrencilerin başvuruları kabul edilir. Üniversiteniz genelinde istenen sıralamaya girebildiğinizde Erasmus+ programına dahil olabilirsiniz.

Erasmus İçin Pasaport ve Vize İşlemleri

Eğer Erasmus+ programına kabul edildiyseniz sırada pasaport ve vize işlemleri var. Bunun için almanız gereken pasaport “Umuma Mahsus Pasaport” veya diğer adıyla bordo pasaporttur. Erasmus+ öğrencileri belli şartlar dahilinde pasaport harcından muaf tutulur. Bununla birlikte eğer öğrencinin yeşil pasaportu varsa harçtan muafiyet için herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmaz. Yeşil pasaport sahipleri zaten harç vermedikleri için kolaylıkla işlemlerini tamamlayabilirler.

Pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra vize başvurusu yapmanız gereklidir. Erasmus vizesi hangi ülkeye gideceğinize göre değişkenlik gösterir. Eğer gideceğiniz ülke vize talep etmiyorsa vize almanıza gerek kalmaz. AB ülkeleri için ise Schengen vizesi almanız gereklidir. Vizeyi talep ederken Erasmus+ kabul mektubunuzla birlikte başvuru yapabilirsiniz.

Gerekli Belgeler ve Başvuru Süreci

Erasmus+ programına katılacak olan öğrencilerin hem başvuru süreci hem de vize süreci için bazı belgeleri teslim etmesi gereklidir. Programa başvuru yaparken dil yeterlilik belgesi, transkript gibi öğrenim sürecinize dair belgeler talep edilir. Bazı üniversiteler motivasyon mektubu gibi ek belgeler de isteyebilir. Üniversitenizin hangi belgeleri istediğine duyurular yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Başvuru sürecinde bilgilerinizi doğru ve eksiksiz belirtmeniz, belgelerinizi tam olarak teslim etmeniz sizin için avantaj sağlayacaktır. Bu süreçte danışmanlarla iletişimde kalarak rehberlik almalı ve onların önerilerinden de faydalanmalısınız.

Erasmus Vizesi Alırken Dikkat Edilecekler

Erasmus+ programına katılacak öğrencilerden biriyseniz vize sürecinize ekstra özen göstermelisiniz. Vizeniz ret aldığı takdirde tüm emekleriniz boşa gidebilir. Çoğu durumda Erasmus+ öğrencilerine vize kolayca çıkar ancak herhangi bir zorluk yaşamak istemiyorsanız şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Vize alırken turist ya da iş vizesi değil Schengen Erasmus vizesi almanız gereklidir. D tipi ulusal vize olarak da bilinen bu vize için başvuru en az 6 ay önceden yapılmalıdır.
  • Başvurunuz sırasında kabul mektubu, başvuru formu, mali kaynaklarınız gibi belgelere ihtiyacınız var. Aynı zamanda mutlaka seyahat sağlık sigortası yaptırmış olmalısınız.
  • Vize başvurunuzun bir diğer parçası konaklamadır. Ülkede bulunduğunuz süre boyunca nerede konaklayacağınızı belgelemelisiniz. Eğer ev sahibi üniversitenin imkanlarından faydalanacaksanız üniversitenizden buna dair belge talep edebilirsiniz.

Bu detaylara dikkat ederek Erasmus+ vizenizi alabilirsiniz. Erasmus+ için şart olan Seyahat Sağlık Sigortasını Eureko ile kolayca yaptırabilirsiniz.