Günlerin kısalması ile gelişini haber veren sonbahar aynı zamanda, evde geçecek daha uzun saatlerin de bir ön göstergesi. Yaz aylarında evde fazla durulmadığı düşünülürse, yeniden eve dönüş için kapsamlı bir sonbahar temizliği gerekebilir. Ancak yalnızca temizlik yapmak sonbahara kocaman bir merhaba için yeterli olmayabilir. Peki, evinizin sonbahara hazır olması için başka neler gerekir? Detaylar yazımızın devamında.

Evinizi Sonbahara Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akşamların uzaması ile sonbahar aylarında misafir sayınız artabilir, evinizin tadını çıkarmak için daha geniş vakit bulabilirsiniz. Bunları keyifli şekilde yapabilmek için ise yaşam alanınızın olabildiğince ferah bir atmosfere sahip olması gerekir. İşte evinizi sonbahara hazırlarken nasıl daha hoş bir atmosfer oluşturabileceğinize dair birkaç öneri:

1.    Ekstra Yalıtım Yaptırın

Kapı ve pencere kollarındaki ya da menteşelerindeki aksaklıkları giderin. Evinizin, yakın zamanda rüzgara veya yağmura maruz kalabilecek bu aksamlarındaki sorunları gidererek olası ısınma, gürültü veya hastalık gibi sorunları önleyin.

2.    Isı Sağlayıcısının Bakım ve Temizliğini İhmal Etmeyin

Eviniz için kullandığınız kalorifer, klima vb. ısıtma sisteminin, sonbahar aylarında kullanım şeklinize uygun olarak temizliğini ve bakımını mutlaka yaptırın. Son dakika sürprizleri ile karşılaşma ihtimalinizi azaltın.

3.    Sigorta Seçeneklerini Değerlendirin

Sonbahar ve kış ayları, zorlu hava koşullarını da beraberinde getirebilir ve bu dönemlerde evinizde hasar oluşturabilecek problemler meydana gelebilir. Bu gibi sorunları en az zararla atlatabilmek için konut sigortası yaptırmayı ya da var olan sigortanızın süresi dolduysa Eureko Sigorta’dan yeni teklifler alın.

4.    Sıcak Renkli Aydınlatmaları Tercih Edin

Sonbaharın ruhuna uygun güneş renklerinde, daha az parlak ve rahatlatıcı aydınlatmalara geçin. Böylece evinizin sıcaklığını artırın. Sarı ışıklı ampullerin yanı sıra abajurlarınız için renkli ampuller de seçebilirsiniz.

5.    Evinize Küçük Dokunuşlar Katın

Evde en çok vakit geçirdiğiniz yerlere, size sonbahar ruhunu anımsatacak objeler bırakın. Minik bal kabakları, kahverengi ya da turuncu renkli ev tekstil ürünleri, sarı, kahverengi, turuncu yapraklar gibi objeler ile evinizin farklı köşelerine de sonbaharı getirebilirsiniz.

Sonbaharda Ev Organizasyonu: Dolap ve Depolama İpuçları

Mevsim geçişleri evinizin düzenini yenilemek, mevsime uygun bazı değişimler yapmak için en uygun dönemlerdir. Sonbaharda evinizi sonbahara uygun şekilde yeniden organize ederken özellikle gardırop, kiler ve buzdolabı düzenlemeleriniz esnasında işinize yarayacak birkaç depolama ipucu hazırladık:

  • Yaz biterken, artık kullanmadığınız yazlık kıyafet ve eşyaları ayıklayın. Hazır kışlıkları yeni çıkarıyorken de içlerinden ihtiyacınız olmayanları seçin ve uygun durumdakileri hayır kurumlarına bağışlayın, geri kalanları ise geri dönüşüm için verin. Böylece hem yazlık hem kışlık dolaplarınızda yer açın hem de evinizin ferahlamasını sağlayın.
  • Tüm dış giyim eşyalarınızı ve ayakkabılarınızı portmantoya aktarın ve gardırobunuzdaki alandan tasarruf edin.
  • Oturma odasındaki koltuklara ve evin diğer odalarındaki berjerlere minik battaniyeler bırakın. Böylece hem serin havalarda hızlıca battaniyeye ulaşılabilir hem de battaniye depolama alanı farklı bir şekilde değerlendirilebilir.
  • Geçen yazdan hazırladığınız ve hala tükenmemiş olan kışlık gıdalardan son kullanma tarihi geçenleri atın. Yakın zamanda tüketilmesi gerekenleri göz önünde tutun ve haftalık yemek listelerinizi bu gıdalara göre yaparak kilerinizde kışlık yeni gıdalar için yer açın.
  • Bir gününüzü dolapların ve beyaz eşyaların hem üst hem de alt kısımları, kalorifer içi gibi genel temizlikte her an temizleyemediğiniz detay alanları temizlemeye ayırın.
  • Henüz gerçekleştirmediyseniz koltuk ve halı temizliğinizi tamamlayın. Havalar soğuduktan sonra koltuk ve halıların kuruması zorlaşacağı için eylül ayı bitmeden koltuk ve halı temizliğinizi de tamamlamaya çalışın.

Sonbahar İçin Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bahar temizliği sonrası evinizde sonbahar havası estirecek dekorasyon fikirlerine ihtiyacınız varsa aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz:

  • Kozalak, bal kabağı, meşe palamudu, kozalak, sararmış yaprak gibi doğal materyaller ile sonbaharı yansıtacak şık tasarımlar yapabilirsiniz. Seçtiğiniz malzemeleri geniş, dekoratif bir kase içerisinde sehpa ya da masa üzerinde sergileyebilirsiniz.
  • Sonbaharı anımsatan kokular ile evinize sonbaharı getirebilirsiniz. Bunun için bal kabağı, tarçın kokulu mumlar, oda kokuları satın alabilirsiniz.
  • Sonbaharda koltuk örtüsü, kırlent, perde gibi ev tekstili ürünlerinizin dokusunu da yenileyebilirsiniz. Bu mevsimde kullanmak için daha kalın, sıcak tutacak, kadife gibi yumuşak bir doku sunacak kumaşlara sahip ürünlere yönelebilirsiniz.
  • Evinizin genelinde toprak, haki ve kahverengi tonları kullanıp detaylarda ise turuncu, sarı ve kırmızı gibi renkleri tercih ederek sonbahar ev dekorasyonu temanızı tamamlayabilirsiniz.