Toplumların gelecekte de var olabilmeleri için ihtiyaç duydukları doğal kaynakları tüketmeden yaşayabilmeleri ve gelişebilmeleri için sürdürülebilir adımlar atmaları gerekmektedir. Sürdürülebilirlik, dünyanın yaşanabilir kalması için sınırlı doğal kaynağın çevreye dost ve eşitlikçi şekilde tüketilmesiyle mümkün olabilir. Bunun için hem hükümetler hem de büyük şirketler farklı planlamalar yapar ve birçok uygulama geliştirir. Peki bizler, bireysel olarak sürdürülebilir tüketim için neler yapabiliriz? Bu yazımızda sürdürülebilir tüketime, sürdürülebilir alışveriş yöntemiyle nasıl destek olunabileceğine dair 5 ipucunu anlattık.

Sürdürülebilir Alışveriş Nedir?

Satın alınan ürünlerin üretiminde kullanılan malzemeler ve enerji, ürünün sürdürülebilir ürün olup olmadığına dair bir fikir edinmemizi sağlar. Aynı şekilde ürünlerin müşteriye ulaşımı esnasında kullanılan yollar ve geçen süre de yapılan alışverişin sürdürülebilir olup olmadığını gösterebilir. Her ürünün hem çevresel hem de insani bir etkisi vardır. Bu nedenle herhangi bir ürün alırken, ürünün ham maddesinden bertarafına dek iklim üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna ve ürünü satışa sunan firmanın sürdürülebilirlikle ilgili tutumlarına göre seçim yapmak gerekir. Ancak bu sayede sürdürülebilir bir alışveriş gerçekleştirebilmek mümkün olur.

Sürdürülebilir Ürünler Nelerdir?

Ham maddesinin çıkarılmasından nihai bertarafına kadar topluma, çevreye ve ekonomiye fayda sağlayıp aynı zamanda insan sağlığını ve çevreyi de koruyan ürünler, sürdürülebilir ürünlerdir. Bu ürünler doğal kaynakları tüketmeden üretilir. Üretim, dağıtım, tüketim ve bertaraf süreçlerini minimum enerjiyle tamamlar. Geri dönüşüm veya yeniden kullanıma uygundur ve üretimleri esnasında güvenli çalışma koşulları bulunur.

Neden Sürdürülebilir Alışveriş Yapmalıyız?

Bilim insanlarının uzun yıllardır doğal sistemlerin çökmesine yol açacağı konusunda uyardığı ancak yalnızca son birkaç yıldır gündemde olabilen küresel sıcaklık artışının, mutlaka önlenmesi ve bunun için de ortalama küresel karbon ayak izinin önemli ölçüde azaltılması gerekir. İnsan faaliyeti, ormansızlaşma, su ve toprak kirliliği, aşırı avlanma ve sonucunda da iklim değişikliği, dünyayı kendi kaynaklarından mahrum bırakmaya başladı. Bu durum için bireyler olarak yapabileceğimiz en etkili şey ise çevre dostu alışveriş alışkanlıklarını benimsemek ve bunu sürdürülebilir kılmaktır.

Sürdürülebilir Alışverişin Unsurları Nelerdir?

Peki, sürdürülebilir ürünler ile sürdürülebilir bir alışveriş nasıl yapılır? İşte sürdürülebilir alışveriş yapmanıza yardımcı olacak 5 ipucu:

İsrafı Azaltın

İsrafa farklı perspektiflerden bakmaya çalışın. Örneğin; alışveriş yapmadan önce mutlaka bir liste hazırlayın, elinizdeki ürünleri ve eşyaları farklı amaçlar için de kullanın veya önemli durumlar haricinde toplu taşıma kullanmayı tercih edin

Tek Kullanımlık Ürünleri Bırakın

Plastik atık çıkaracak materyallerden yapılan ve yalnızca bir kullanımlık ömrü olan ürünlerden kaçının. Örneğin; market poşetleri yerine kendi bez çantanızı, karton bardak yerine kendi termosunuzu, pet şişe yerine cam şişeyi kullanmayı seçin.

Geri Dönüşüm Çarkına Katılın

Geri dönüşümün atıkların dönüştürülmesinden çok daha fazlası olduğunu bilerek hareket edin. Örneğin; bir kıyafete ve ev eşyasına ihtiyacınız olduğunda, ikinci el olanları tercih edin veya kullanmadığınız kıyafet ve eşyaları satarak geri dönüşüm çarkına katın. Bu sayede yeni üretime olan gereksiz talebin azalmasına destek olur ve hem cebinize hem de çevreye katkı sağlayabilirsiniz.

Karbon Ayak İzinizi Düşürün

Olabildiğince yerel, doğal ve organik alışverişler yapın. Örneğin; evinize uzak bir market yerine yakın olanı, polyester içerikli bir tişört yerine pamuklu olanı, çevreye zararlı atıklar çıkaran marka yerine sürdürülebilirlik sertifikasına sahip markayı tercih edin. Online alışveriş yapmanız gerekiyorsa da en kısa yoldan gelebilecek ve en az atıkla paketlenecek şekilde olmasına özen gösterin.