Bilirkişi tarafından yapılan inceleme anlamına gelen ekspertiz, aynı zamandaev ya da araç alma ve satma işlemleri sırasında uygulanan bir süreci de ifade eder. Ekspertiz, araç alım satımında aracın değerini belirlemek için kullanılır. Aracın mekanik özellikleri, geçmişi ve genel durumu hakkında kapsamlı bilgi sağlayan bu süreç, oto ekspertiz olarak da adlandırılır. Araç ekspertiz, özellikle araç satın alırken mutlaka yaptırılması önerilen bir uygulamadır. Bu sayede aracın daha önce kaza yapıp yapmadığı, trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığı ve güvenliğinin yeterliliği ölçülebilir.
Ekspertiz Raporu Nedir ve Neden Önemlidir?
Herhangi bir kişi veya kurumun talebi üzerine ev ve araba gibi malların eksperler, yani bilirkişiler tarafından incelenerek detaylı bir analizinin yapılması sonucunda ekspertiz raporu elde edilir. Bu rapor, trafik sigortası veya kasko ile güvence altına alınan malların, kaza gibi maddi hasarla sonuçlanan olumsuz durumlarda öncesi ve sonrası arasındaki farkın kanıtlanabilmesine dair geçerli bir belge hükmündedir.
Oto Ekspertiz Raporunda Bulunan Bilgiler Neler?
Aracın mekanik tüm aksamları ve iç dış parçaları çeşitli cihazlarla kontrol edilerek elde edilen sonuçlar araç ilk kullanıcısından alınıyorsa fabrika verileri ile birkaç kez el değiştirmişse de önceki ekspertiz raporu ile karşılaştırılır. Profesyonel ekipmanlar ile yapılan bu muayene ile elde edilen, aracın değişmiş veya hasar görmüş her parçasına dair bilgiler rapora eklenir. Tüm bu bilgilere dayanarak nihai bir karara varan ekspert, hazırladığı rapor sayesinde aracı alacak veya satacak kişilerin mağduriyetini engellemiş olur.
Ekspertiz Raporunda Yer Alan Testler Hangileri?
Bilirkişi tarafından, araç ile ilgili a’dan z’ye pek çok detaya bakarak hazırlanan ekspertiz raporu şu testleri kapsar:
- Akü Testi: Akünün şarj durumuna, voltajına ve ömrüne bakılır.
- Boya Durumu: Aracın kaportası veya kapıları gibi herhangi bir yerinde boya olup olmadığına bakılır.
- Dinamometre (DYNO) Testi: Motorun gücü ve tekerleklerle olan bağlantı durumu ölçülür.
- Süspansiyon Testi: Aracın yol tutuşu ve tekerleklerin yola tutunma frekansı ölçülür.
- Motor ve Mekanik Kontrolü: Gösterge paneli, abs ve enjektör gibi sistemler kontrol cihazına bağlanılır ve ölçümleri yapılır.
- Diagnostik Testi: Diagnoz cihazı araca bağlanır ve araçta herhangi bir arıza kaydı olup olmadığı kontrol edilir.
Araç Ekspertiz Raporu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oto ekspertize sokmadan ikinci el araç alım ya da satımı yapmak riskli olabilir. Zira aracın o an görülen bir kusuru olmasa bile gizlenmiş ve yakın zamanda ortaya çıkabilecek bir problem, aracı satın alan kişiyi tehlikeli bir duruma sokabilir. Aracın motoru ve kaportası en çok masrafı çıkaran kısımlar olduğu için buralarda sorun olması ise araca biçilen değeri ve beraberinde fiyatı etkileyecektir. Bu nedenle satış işlemi öncesinde özellikle arabanın kalbi olarak görülen motora, şanzımana, yağ sistemlerine ve kaportaya bakılması önerilir.
Ekspertiz raporu hakkında bilgi sahibi oldunuz. Ekspertiz raporu dışında araç satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir öğrenmek için ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.