Bir taşınmazı satın alırken ve satarken bazı ücretlerin ödenmesi resmi olarak zorunludur. Bu ücretlerden biri olan tapu harcının tanımı, neden ödenmesi gerektiği ve ödeme yöntemleri konusunda detaylı bilgi, içeriğimizin devamında sizleri bekliyor.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı, bir taşınmaza yönelik alım-satım işlemi esnasında devlet tarafından tahsil edilen vergidir. Söz konusu tutarın ödemesi, hem alıcı hem de satıcı olan tarafın sorumluluğundadır. Yani daha basit bir ifadeyle mülkü satan ve satın alan taraflar tapu harcını ödemekle yükümlüdür.

Harç, odak konusundan ve işlevinden dolayı genelde tapu masrafı ile karıştırılır. Ancak iki ücret türü arasında belirgin bir farklılık vardır. Zira tapu masrafı, işlemler esnasında ortaya çıkan diğer masrafları kapsar. Örneğin; tapu döner sermaye ücreti, zemin tespit tutanağı harcı ve noter ücreti bu kategoriye girer.

Tapu Harcı Neden Ödenir?

Tapu harcı ödeme işleminin, yasal mevzuatlar gereği mutlaka yapılması gerekir. Eğer bu koşula uyulmazsa, satışa konu taşınmazla ilgili tapu oluşturulamaz. Yani taşınmazın el değiştirme sonrasındaki mülkiyet hakkı hukuki güvence altına alınmış olur. Mülkiyet hakkı değişimiyle ilgili güncel durum tapu sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Söz konusu ücret, kayıt işlemlerinden doğan maliyetlerin karşılanmasını da mümkün kılar.

Tapu harcı ödenmeden yapılan satış, kanunen geçersizdir. Bazen taşınmazın sahipliği tek kişi üzerine değil de paydaşlık usulüne dayalı olabilir. Böyle bir durumda süreç yasal zemine sahip olmadığı için diğer paydaşlar adına satışın iptalini talep etme hakkı doğar. Dahası mülkiyet hakkı değişimi resmi olarak yapılmadığı için konut sigortası yaptırılmak istendiğinde olumsuz yanıtla karşılaşılabilir.

Tapu Harcı Ödeme Yöntemleri

Tapu harcı ödemesi için farklı yöntemleri kullanabilirsiniz. İşte bu işlem için tercih edebileceğiniz seçenekler:

  • Ödemeyi anlaşmalı bankalara ait şubeler, ATM’ler, internet veya mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme kabul eden bankalara ait bilgileri tapu dairesinin size göndereceği SMS üzerinden öğrenebilirsiniz.
  • Bir diğer ödeme kanalı İnteraktif Vergi Dairesi’dir. Mülkiyet hakkı değişimi nedeniyle ödemeniz gereken tutarı kredi kartıyla yatırabilirsiniz.
  • Tapu harcı ödemesi için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait Web Tapu portalını tercih edebilirsiniz. Web Tapu işlemlerini dilerseniz e-Devlet’e giriş yaparak da tamamlayabilirsiniz.

Tapu Harcı Oranları

Güncel mevzuat gereği gayrimenkulü alan ve satan taraftan satış bedelinin %2’si kadar tapu harcı talebinde bulunulur. Örneğin; satış bedeli 2.000.000 TL olan bir mülk için her iki tarafın payları dahil olmak üzere toplam 40.000 TL harç ödemesi yapılmalıdır. Tahakkuk ettirilen tutarın gerçek halinden düşük beyan edilmesi, cezai işleme neden olabilir. Bu tür durumlarda taraflara ceza uygulama sorumluluğu T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı’na aittir.