Teknolojik gelişmeler yediden yetmişe herkesin hayatını kolaylaştıran pratik çözümler sunmaya devam ediyor. Günlük yaşantımızın her alanına dokunabilen mobil uygulamalar, engelli bireyler için birbirinden farklı kolaylığı beraberinde getiriyor. Bu yazımızda engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran en iyi ve en popüler mobil uygulamaları mercek altına alıyoruz. 

Engelli Bireyler İçin Mobil Uygulamalar

Günlük hayatta pratik çözümler sunan ve engelli bireylere özel geliştirilen mobil uygulamalar, engelli bireylerin toplumsal yaşama dahil olmasını ve teknolojiye ulaşımlarını kolaylaştırıyor. Gelin hep birlikte engelleri kaldıran mobil uygulamalara göz atalım…

İşitme Engelliler için Mobil Uygulamalar

Duyma zorluğu çeken ve işitme engeli olan bireyler için geliştirilen mobil uygulamalar farklı özellikleri ile ön plana çıkıyor. Kimi zaman işitme aralığını optimize etmeye yarayan, kimi zaman ise ortamdaki konuşmaları yazılı metne döken uygulamalar, işitme engelli bireylerin gündelik hayatını kolaylaştırıyor.

uSound Uygulaması

Çevresel sesleri daha iyi algılamaya ve akıllı telefonları adeta işitme cihazına dönüştürmeye yarayan bu uygulama, gürültüyü azaltarak ortamdaki konuşmaları optimize ediyor.

Sound Amplifier (Ses Amplifikatörü) Uygulaması

Google tarafından geliştirilen Sound Amplifier, akıllı cihazların algıladığı sesleri yükseltiyor ve daha iyi bir işitme deneyimi sunuyor.

Live Transcribe Uygulaması

Ortamdaki sesleri eş zamanlı olarak yazılı metne dönüştürmeye yarayan Google Live Transcribe uygulaması, Türkçe dahil 70 farklı dili algılayabiliyor.

Görme Engelliler için Mobil Uygulamalar

Görme engelliler için mobil uygulamalar arasında birbirinden farklı seçenek bulunuyor. Her biri çeşitli özellikleri bünyesinde barındıran bu uygulamalar, engelli bireylerin teknolojiye erişimini kolaylaştırıyor.

Be My Eyes Uygulaması

Be My Eyes, engelliler için mobil uygulamalar arasında en popüler ve yaygın kullanılanlardan biri. Dünyanın dört bir yanındaki gönüllü adayların görüntülü konuşma desteği sağladığı bu uygulama, görme engellilerin günlük hayatını daha pratik hale getiriyor.

Voice Dream Reader Uygulaması

Kitap okumayı sesli bir deneyime dönüştüren Voice Dream Reader, dünyaca ünlü klasiklerden modern edebiyata kadar pek çok kitabı bünyesinde barındırıyor.

CEYD-A

Türkçe tabanlı sesli asistan uygulaması olan CEYD-A, görme engelli bireylerin sorularını kısa sürede yanıtlıyor ve çözüm buluyor. Haber okuma ve fotoğraf çekme gibi özellikleri de bünyesinde barındıran uygulama, Play Store üzerinden indirilebiliyor.

Hareket Engelliler için Mobil Uygulamalar

Hareket engeli olan bireylerin dış ortamlarda veya topluluk içinde çok daha rahat etmesini sağlayan mobil uygulamalar, farkındalık arttıkça gelişiyor ve farklı çözümler sunuyor. Hareket engelliler için geliştirilen en özel uygulamaları öğrenmek için, okumaya devam edebilirsiniz.

WheelMate Uygulaması

Hareket engelli bireylerin seyahat ederken yaşadığı zorluklara çözüm getiren ve farklı imkanlar tanıyan bu uygulama, engelli tuvaletinden park yerine kadar pek çok noktanın konum bilgilerini içeriyor. Daima güncellenen ve yeni konum bilgilerine yer veren WheelMate, kullanıcılara değerlendirme ve yorum yapma imkanı da tanıyor.

Engellenen Bireylerin Teknolojiye Erişimini Artırmak

Günümüzde engelli bireylerin topluma daha kolay karışmasını sağlamak dışında teknolojiye erişimlerini kolaylaştırma yönünde de adımlar atılıyor. Henüz yeteri kadar farkındalık oluşmasa da, engelli bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen web site ve mobil uygulamaların sayısı giderek artıyor.

Eureko Erişilebilir Ekipman Sigortası, engellenen bireylerin hayatını kolaylaştıran çözümlere ortak oluyor. Engelli bireylerin günlük hayatına pratik dokunuşta bulunan teknolojik cihazlar, kimi zaman hasar görebiliyor veya hırsızlık gibi istenmeyen durumlara maruz kalabiliyor. Erişilebilir Ekipman Sigortası, bunun gibi olası tüm hasarları teminat altına alıyor ve güvence sağlıyor.