Sıfır veya ikinci el araçların mutlaka tescil edilmeleri gerekir. Tescil gerçekleşene kadarsa araç sahiplerine trafiğe çıkabilmeleri amacıyla geçici ruhsat düzenlenirken bazı işlemlerin yapılabilmesi için “ASBİS No” verilir. Yazımızı okumaya devam ederen ASBİS No hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

ASBİS No Nedir?

ASBİS numarası, tescilli olmayan araçların kayıt ve sigorta gibi işlemlerinin online ortamda yürütülmesi amacıyla kullanıma sunulur. Tam adı Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi Numarası olan tanımlayıcı, noter tarafından sıfır ya da ikinci el araç alan kişilere verilir. Numaranın geçerliliği araç tescil işleminin yapılması ile birlikte son bulur. Zira tescil sürecinin ardından ruhsat seri numarası kullanılmaya başlanır.

ASBİS ve ruhsat numaraları arasındaki fark yalnızca geçerlilik süreleri ile sınırlı değildir. İçerik bakımında da iki numara arasında belirgin farklar mevcuttur. Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi Numarası 19 hane ve tek rakamdan oluşur. Ruhsat numarası ise iki harf ve 6 rakam içerir. Ayrıca ruhsat numarası, araç bilgilerine Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla erişimini mümkün kılar. Bilgi sistemi numarası üzerinden bilgiye erişim içinse yalnızca online sorgulama yöntemi kullanılabilir.

ASBİS No Nerede Bulunur?

Online ortamda tescil ve poliçe düzenleme işlemlerinin rahatça gerçekleştirilebilmesini sağlayan ASBİS numarası, geçici araç tescil belgesi üzerinde yer alır. Numara, geçici belgenin en üst kısmındaki bölümde yazılıdır. “Araca Ait Bilgiler” kısmına geçiş yapmadan hemen önce ilgili numarayı görebilirsiniz.

ASBİS No Ne İşe Yarar?

Geçici numara ile resmi kurumlar nezdinde yapılabilen iki farklı işlem türü bulunur. Bunların ilki, sıfır araçların tescil işlemidir. Herhangi bir kanaldan satın aldığınız sıfır aracınızla trafiğe çıkabilmeniz için size verilen geçici ruhsatı kalıcıya dönüştürmek istediğinizde, bu numaraya ihtiyaç duyarsınız. Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi Numarası ile yapılabilen bir diğer işlemse ikinci el araçların satışıdır. Noter, el değiştirme esnasında aracın yeni sahibine ASBİS numarası verir.

Geçici ruhsatta yer alan numaraya, yukarıdaki işlemlerin yanı sıra zorunlu trafik ve kasko sigortası yaptırılırken de ihtiyaç duyulur. Aracın henüz ruhsatının olmadığı ya da daha önce poliçe yaptırılmadığı durumlarda ASBİS No üzerinden işlem gerçekleştirilir. Sigorta temsilcisi, bu gibi durumlarda araç sahibinden bu numarayı talep eder. Gerekli sorgulama yapıldıktan sonra poliçenin detaylarını içeren teklif çalışması başvuru yapan kişiye sunulur.

ASBİS No Nasıl Sorgulanır?

ASBİS sorgulama, online ortamda kolaylıkla yapılabilen bir işlem türüdür. Bunun için öncelikle e-Devlet platformuna giriş yapıp araç sorgulama sayfasına erişim sağlamanız gerekir. Söz konusu sayfa, Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü altında yer alır. İlgili sayfadaki alana Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi Numarası’nı yazarak dilerseniz kendinize ya da başkasına ait bir araca dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

İkinci el araç özelinde hasar ve sigorta geçmişi ile ilgili bilgi sahibi olmak amacıyla da ASBİS numarası üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Gerek hasar gerekse sigorta sorgusu yine e-Devlet Kapısı bünyesindeki EGM hizmeti vasıtasıyla gerçekleştirilir. Özellikle hasar sorgusu, kasko poliçesi teklifi hazırlama aşamasında sigorta şirketlerinin gerçekleştirdikleri standart prosedürler arasındadır.