Kış aylarında hava ve yol şartlarında sürekli değişkenlik gözlemlenebiliyor. Bu nedenle de araç sahiplerinin güvenli sürüş için bu değişkenliğe yönelik hazırlıklar yapmaları gerekiyor. İçeriğimizin devamında kış gelmeden aracınızın farklı kısımlarına yönelik ne gibi hazırlıklar yapmanız gerektiği konusunda ipuçları bulabilirsiniz.
Akünün Kontrol Edilmesi
Araç kış bakımı sürecine akünün kontrolü ile başlayabilirsiniz. Zira kış aylarında düşen hava sıcaklıkları nedeniyle aküler çabucak boşalabiliyor. Motor yağının kalınlaşması sonucunda ortaya çıkan bu durumu engellemek için bir profesyonelden yardım alabilirsiniz. Bu sayede akü başlarında korozyon olup olmadığı konusunda da aklınızdaki soru işaretlerini hızlıca giderebilirsiniz.
Kış Lastiğine Geçiş Yapılması
Kış aylarındaki buzlanma, kazaların meydana gelmesinin en önemli sebebi olarak öne çıkıyor. Kaza riskini azaltmanın en etkili yolu ise kış lastiği seti kullanmaktan geçiyor. Kış lastikleri, özel hamur yapıları ve diş tasarımları ile hem yol tutuşun hem de fren mesafesinin ideal seviyede kalmasını sağlıyor. Tabii kış lastiğine geçiş yaparken hava basıncına dikkat etmeyi sakın unutmayın.
Fren ve Aydınlatma Bakımı
Yağışlar ve düşük sıcaklıklar nedeniyle ağırlaşan yol şartları, gerek frenlerin gerekse aydınlatma sisteminin önemini bir kat daha artırıyor. Fren bakımında önceliği rotorlara verebilirsiniz. Çünkü kar ve yağmur nedeniyle çok fazla nem alacakları için paslanma ihtimalleri yüksektir. Aydınlatma sistemini kontrol ederken ise lambaların ideal şekilde çalışıp çalışmadıklarına odaklanabilirsiniz.
Motor ve Silecek Sıvılarının Değişimi
Aracınızın kış bakımını yaparken sıvı değişimlerini yapmaya da zaman ayırabilirsiniz. Bu kapsamda motor ve fren yağlarını kışa özel ürünler kullanarak yenileyebilirsiniz. Güvenli sürüş deneyimi için ayrıca silecek sıvısına yoğunlaşabilirsiniz. Sileceklerinizin etkili biçimde ön ve arka camlarını temizleyebilmesi için standart sıvıya antifriz ekleyebilir ya da kış şartlarına dayanaklı versiyona geçebilirsiniz.
Silecek Lastiklerinin Yenilenmesi
Konu sürüş güvenliği olduğunda, silecek lastiklerine ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Yazın neredeyse hiç kullanılmayan silecek lastikleri, sıcak havaya maruz kaldıklarında yapısal bütünlüklerini kaybedebiliyor. Dolayısıyla asıl gerek duyuldukları kış mevsiminde gerektiği gibi çalışmaları güçleşebiliyor. Dahası aktif hale getirildiklerinde sinir bozucu bir ses eşliğinde çalışarak camlarda çizilmeye yol açabiliyorlar. Tüm bunların önüne geçmek içinse gayet kolay bir işlem olan lastik değişimine birkaç dakikanızı ayırabilirsiniz.
Yakıt Seviyesinin Düzenli Kontrolü
Aracınızı kışa hazırlamak niyetindeyseniz, çoğunlukla atlanan bir konu olan yakıt seviyesinin kontrolünü yapılacaklar listenize ekleyebilirsiniz. Benzin deposunda çok fazla boş alan olduğunda, yavaş yavaş nem birikmeye başlıyor. Oluşan nem halihazırda depoda bulunan yakıtın sulanmasına sebep olabiliyor. Yakıt bu haliyle motor parçalarına ağır yük bindirebiliyor. Sorunun devamında ise yeniden donan su, depoyu kullanılamaz hale getirebiliyor.
Havalandırma Sistemi Bakımı
Yazın direksiyon başında sıcaktan bunalmanızın önüne geçen klima, kışınsa soğuktan etkilenmemenizi sağlıyor. Bu basit reçetenin devamlılığını sağlamak için kış gelmeden havalandırma sisteminizi kapsamlı bir bakım sürecinden geçirmeyi düşünebilirsiniz. Bu kapsamda ağırlığı filtrelere verebilirsiniz. Çünkü yaz boyunca, deyim yerindeyse, partikül yağmuruna tutulan filtreler kolayca tıkanıp hava kalitesinin bozulmasına ve klimanın çalışmamasına yol açabiliyor.
Sigorta Poliçelerinin Geçerliliklerinin Gözden Geçirilmesi
Kış aylarında ağırlaşan yol ve hava şartları kaza riskini kayda değer oranda artırıyor. Üstelik siz ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun, bu kötü durum direksiyon başındaki diğer dikkatsiz kişiler nedeniyle meydana gelebiliyor. Kazalardan kaynaklanan zararların bütçenizi sarsmaması içinse zorunlu trafik ve kasko sigortanızın geçerliliğini kontrol edebilirsiniz.
Araçta Kış Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kış lastiği ne zaman takılmalı?
Kış lastiği takılması için yasal zorunluluk 1 Aralık’tan itibaren başlar.
Kış lastiği, yaz lastiği farkı nedir?
Kış lastikleri, daha derin sırtlıdır ve ek oluklara sahiptir.
Kış lastiği neden kullanılmalıdır?
Kasım ayından nisana kadar sürekli değişen hava ve yol koşullarında güvenli sürüş için mutlaka kış lastiğine geçiş yapılmalıdır.
Kış aylarında aracımın bakımında nelere dikkat etmeliyim?
Motorun hareketli parçalarının ideal durumda olduklarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sıvıların, akünün, frenlerin, farların ve klimanın bakımını da yapmalısınız.