Kimyasal temizleyiciler, insan sağlığına olduğu kadar doğaya da son derece zarar verebilen tehlikeli bir yapıda. Gezegenimizi korumanın gittikçe daha da önem kazandığı son yıllarda, kimyasal içeren temizleyici ürünlere bir bir veda ediliyor ve hem sağlığı riske atmayan hem de maddi açıdan çok daha uygun olan organik ve doğal temizlik ürünleri yaygınlaşıyor. Peki, evde doğal temizlik ürünleri nasıl yapılır? Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz organik temizlik ürünleri için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Çok Daha Güvenilir: Doğal Çamaşır Deterjanı


Kimyasal çamaşır deterjanları, insanların ve özellikle bebeklerin sağlığını riske atabilecek tehlikeli maddeleri bünyesinde barındırır. Bu riski göze almadan kendi imkanlarımızla en güvenilir çamaşır deterjanını hazırlamak için 1 litre su, 1 su bardağı sabun rendesi (tercihen zeytinyağı sabunu), yarım su bardağı boraks, 1 su bardağı çamaşır sodası ve bir miktar karbonat kullanmanız yeterli.

Daha sonra tüm bu malzemeleri tencerede kaynatıp dilediğiniz şişede muhafaza edebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı her yıkamada bir fincan ölçüsünde kullanarak mis gibi çamaşırlara kavuşabilirsiniz. Doğal çamaşır deterjanları, kimyasal deterjanların sebep olduğu alerjik reaksiyonları önlerken sağlığınızı da koruyacaktır.

Kokusuna Bayılacaksınız: Doğal Yumuşatıcı


Pek çoğumuz yumuşatıcıları kokusu ve giysileri koruduğu gerekçesiyle vazgeçilmez bulsak da, yumuşatıcılar temizlik malzemeleri arasında neredeyse en tehlikeli maddeleri içerir. Bu nedenle doğal temizlik ürünleri yapımı arasına yumuşatıcıyı da mutlaka eklemelisiniz.

Doğal yumuşatıcı elde etmek için, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı karbonat, dilediğiniz yumuşaklığı elde etmek için 1 kahve fincanı elma sirkesi ve giysilerinizin güzel kokması için birkaç damla aromatik yağ kullanabilirsiniz. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıp, çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne koyabilirsiniz.

Ev ortamındaki tehlikelere karşı erkenden önlem almak için Eureko Konut Sigortası güvencesini inceleyemi unutmayın.

Yerler Tertemiz: Doğal Ahşap Temizleyici


Bitkisel temizlik malzemeleri
arasında doğal ahşap temizleyici olmazsa olmazlardan. Piyasadaki organik olmayan ahşap temizleyiciler de tıpkı diğer kimyasal ürünler gibi insan sağlığını tehlikeye atıyor. Evde doğal ahşap temizleyici yapmak için, birkaç damla aromatik yağ, sirke ve dilerseniz diş macunundan faydalanabilirsiniz. Ancak yalnızca iki malzeme de yeterli olacaktır.

Dilediğiniz miktarda ve eşit olmaları kaydıyla aromatik yağ ve sirkeyi karıştırın, bu karışımı parkeleri ve ahşap mobilyalarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.

Bulaşıklar Pırıl Pırıl: Doğal Bulaşık Deterjanı


En çok tüketilen kimyasal temizleyiciler arasında muhtemelen bulaşık deterjanları yer alıyor. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz doğal ve zararsız bulaşık deterjanı ile bulaşıklarınızın pırıl pırıl olmasını sağlayabilirsiniz.

Doğal bulaşık deterjanı elde etmek için; 1 su bardağı sıcak su, 1 su bardağı doğal sabun rendesi, 1 çorba kaşığı boraks, 1 çorba kaşığı karbonat kullanarak malzemeleri bulaşık deterjanı kıvamını alıncaya kadar karıştırın. Bu karışımı dilediğiniz zaman bulaşıklarınızı yıkamak için kullanabilirsiniz.

Sağlıklı Dişler: Doğal Diş Macunu


Kimyasallar, ev temizliğinde olduğu kadar kişisel bakımda da maruz kaldığımız maddeler arasında. Pek çok diş macunu, kısa vadede dişleri temizlese de içeriği kimyasallar nedeniyle zamanla insan sağlığını tehlikeye atabiliyor.

Evde doğal diş macunu hazırlamak da en az diğerleri kadar kolay ve pratik! Öncelikle 3 çorba kaşığı karbonat, 3 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı ve en fazla 20 damla nane yağını karıştırın ve macun kıvamını almasını sağlayın; kavanozda muhafaza edebileceğiniz bu karışım ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Tıpkı yazımızdaki gibi, hayatı kolaylaştıran yüzlerce bilgi bir tık ötenizde. Gündelik hayatta faydalanabileceğiniz yüzlerce bilgiyi barındıran sosyal medya hesapları için, içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

  1. Ev yapımı yüzey temizleyici nasıl yapılır?

Evde doğal ve organik bir yüzey temizleyici elde etmek için, 1 su bardağı sirke, 1 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı karbonatı karıştırabilir ve bu karışımı kullanabilirsiniz.

  1. Deterjan yerine doğal ne kullanabiliriz?

Kimyasal deterjanlar yerine evde kolaylıkla doğal deterjanınızı elde edebilirsiniz. Bunun için sabun rendesi, sirke, boraks gibi malzemelerden faydalanabilirsiniz.