Seyahat esnasında kaza riskinden kaçınmanın en güvenli yolu, güvenli sürüş yöntemlerine sıkı sıkıya bağlı kalmaktan geçiyor. Peki, güvenli sürüş için nelere dikkat edilmeli? İçeriğimizin devamında sıraladığımız önerileri okuyarak bu konuda neler yapabileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Hava ve Yol Şartlarına Uygun Hızda Araç Kullanmak
Kazaların önemli bölümü, yol şartlarına uygun hızda araç kullanılmaması nedeniyle oluyor. Çünkü lastikler ve fren sistemi ne kadar iyi olursa olsun ıslak ve karlı zeminde aracı güvenli bir mesafede durdurmak güçleşebiliyor. Dahası sisli havalarda görüş mesafesi kısaldığı için yüksek hızda doğru noktada fren yapmak zorlaşıyor. Tüm bunlardan kaçınmak için yol işaretlerinden yardım alarak hızınızı hava durumuna uygun hale getirebilirsiniz.
Öndeki Araçla Arada Mesafe Bırakmak
Sürüş güvenliği ile ilgili eğitim materyallerini incelediğinizde, iki araç arasında ideal mesafenin mutlaka korunması gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz. Ancak pratikte, birçok sürücü bu kuralı es geçip takip mesafesini kısaltır. Dolayısıyla trafik sıkışıklığı nedeniyle ön taraftaki sürücü ani fren yaptığında tehlikeli durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu durumun önüne geçmekse aslında gayet basit. Önünüzdeki araçla aranızda kilometre cinsinden hızınızın en az yarısı kadar metreye denk gelecek takip mesafesi bırakmanız fazlasıyla yeterli.
Diğer Sürücülerin Hareketlerini Takip Etmek
Güvenli sürüş, yalnızca aracınızı hangi hızda kullanacağınızla ilgili bir olgu değil. Aynı zamanda trafikteki diğer sürücülerin neler yaptıklarına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü kazaların meydana gelme nedenleri arasında hatalı şerit değiştiren, makas atmak gibi tehlikeli manevralar yapan sürücülerin fark edilmemesi gibi durumlar önemli yer tutuyor. Diğer sürücülerin hareketlerini takip etmek için tek yapmanız gerekense aynalarınız vasıtasıyla düzenli çevre kontrolünden ibaret. Tabii bir de olası kaza risklerine karşı kasko sigortası yaptırmayı sakın unutmayın.
Güvenli Sürüş Tekniklerini Öğrenmek
Güvenli sürüş teknikleri konusunda kendinizi geliştirmeniz, trafikte kaza ihtimalini azaltmak için atabileceğiniz etkin adımlardan bir diğeri. Bu kapsamda aracınızın kontrolünü kaybettiğinizde neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Defansif sürüş ile ilgili bilginizi artırma amacıyla video paylaşım sitelerindeki videoları izleyebilirsiniz. Ancak bu bilgiyi deneyimlemek açısından bir profesyonelden bire bir ders almak çok daha faydalı olacaktır.
Araç Bakımını Aksatmamak
Güvenli sürüş sağlama amacıyla uygulayabileceğiniz son önerimiz aracınızın mevsimlik bakımlarınızı aksatmamanız. Zira rutin bakımlar, yalnızca aracınızın kullanım ömrünü uzatma avatajını beraberinde getirmiyor. Bu faydasına ilaveten özellikle kış ve yaz bakımları, ekstrem hava koşullarında güvenli seyahat etmenizi mümkün kılabiliyor. Güvenli sürüş kapsamında mevsimsel durumlara karşı nasıl hazırlık yapabileceğiniz konusunda da pratik fikirler edinebilirsiniz.
Güvenli Sürüş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Güvenli sürüş teknikleri nelerdir?
Güvenli sürüş teknikleri; dikkat dağınıklığından kaçınmak, kör noktaları dikkate alarak doğru hızda araç kullanmak, sürekli odaklanarak tehlikeden kaçınmak gibi davranışları içerir.
Sürüş güvenliği ne demek?
Sürüş güvenliği, iki aşamalı bir süreçtir. İlk adımda aracın donanımsal olarak sağlamlığı garanti altına alınır. İkinci aşamada sürücü, aracını kendi deneyimleri ile en güvenli biçimde kullanarak gideceği mesafeyi kat eder.
Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör hangisidir?
Güvenli sürüş açısından motorlu taşıtlarda en önemli faktör; mevsime uygun ve sağlam lastik kullanımıdır.
Güvenli bir sürüş açısından etkin yavaşlama nasıl olur?
Etkin yavaşlama fren pedalına hafifçe dokunduktan sonra debriyaj ile kavrama yaparak olur.
Gece güvenli sürüş için ne yapılmalıdır?
Gece farların kısa modda açık olduğundan emin olunmalıdır. Eğer karşıdan araç gelmiyorsa aydınlatmanın yetersiz veya hiç olmadığı yerlerde uzun fara geçilmelidir.