Enflasyon, özellikle son yıllarda en önemli gündem maddesi olma özelliği taşıyor. Kişilerin alım gücünü doğrudan etkileyen bu kavrama yönelik tüm detaylar içeriğin devamında sizleri bekliyor.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel olarak sürekli yükselme eğiliminde olmasıdır. Söz konusu durum; geniş bir coğrafyada yaşayan, farklı gelir seviyesine ve tüketim alışkanlıklarına sahip kişilerin ortalama harcama sepetindeki artışa karşılık gelir. Enflasyon artarsa ne olur sorusuna verilebilecek en yalın cevap, bir kişinin sepetindeki ürünlerin toplam fiyatının bir önceki karşılaştırma dönemine göre daha hızlı yükselmesidir.

Enflasyon düşerse ne olur sorusuna verilebilecek ideal cevap ise genel kanının aksine fiyatların düşmesi değildir. Eğer enflasyonda düşüş gözlemleniyorsa sepetteki ürünlerin toplam fiyatının bir önceki hesaplama dönemine göre daha az arttığından söz edilebilir.

Enflasyon Çeşitleri Nelerdir?

Enflasyon ne demek sorusunun ardından konunun daha net biçimde anlaşılabilmesi için çeşitlerinden bahsetmekte fayda var. Enflasyon türleri; talep, arz ve yerleşik olmak üzere üç alt kategoriye ayrılır. Talep enflasyonu, ekonomide belirli bir anda mevcut para stokunun düzeyindeki artış oranının ekonomik büyümeyi aşması halidir.

Arz veya daha sık kullanılan adıyla maliyet enflasyonu nedir diye soran bir kişiye, üretim sürecinde kullanılan faktör ve girdilerin fiyatlarındaki artış cevabı verilebilir. Yerleşik enflasyon ise kişilerin mevcut enflasyonun ilerleyen zaman diliminde de aynı şekilde devam edeceğini düşünmeleri sonucunda oluşur. Böyle bir durumda insanlar mevcut durumlarını aynen sürdürebilmek için ücretlerini veya sundukları mal/hizmet fiyatlarını artırma eğiliminde olur.

Enflasyon Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde enflasyon hesaplama görevi Türkiye İstatistik Enstitüsü’ne aittir. Enstitü, hesaplama aşamasında iki farklı veriyi temel alır. Hesaplama aşamasında seçilmiş hane halklarına bir anket uygulaması ile hangi mal ve hizmetleri, ne ağırlıkla kullandıkları sorulur. Ankete verilen cevaplara göre bir sepet oluşturulur.

TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) sepetinde, 444 farklı kategoriden 1169 ürün bulunur. Söz konusu ürünlerin fiyatları 27.500 iş yeri ve 4.176 konuttan derlenir. Oluşturulan sepetteki ürünlerin fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırılarak güncel enflasyon oranı öğrenilir.

Bir Ülkede Enflasyon Yükselirse Ne Olur?

Bir ülkede enflasyonun yükselmesi durumunda öncelikli olarak ulusal para birimine duyulan güvende azalma meydana gelir. Yükselen enflasyonla birlikte yatırımcılar kararlarını sürekli olarak değiştirme eğilimine girer. Para ikamesi azalırken ayakkabı eskitme ismiyle de anılan arama maliyeti çok daha belirgin gözlemlenebilir.

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte satın alınan ürünlerin fiyatları yukarı yönlü değişir. Fiyatlardaki artış oranı yükseldikçe aynı ürünü tekrar almak güçleşir. Halihazırda sahip olduğumuz elektronik ürünlerin üretici garantisi dışındaki arızaları (kazaen kırılma, hırsızlık, sıvı teması gibi) için Alışveriş Sigortası yaptırabilirsiniz.

Enflasyon Hakkında Merak Edilenler

Enflasyon tanımı nedir?

Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde meydana gelen sürekli artış anlamına gelir.

Bir ülkede enflasyon neden artar?

Talepteki ve maliyet faktörlerindeki temel artış enflasyonun artmasına neden olabilir.

Enflasyon neye göre belirleniyor?

TUİK tarafından hesaplanan enflasyon, üretici ve tüketici fiyatları endekslerine göre belirlenir.

Enflasyon %100 olursa ne olur?

Enflasyonun %100 olması, mal ve hizmet fiyatlarında sert yükselişler meydana geldiği anlamına gelir. Böyle bir duruma piyasalar sert tepki verirken halkın alım gücü düşer.

Türkiye’de neden enflasyon yüksek?

Türkiye’de enflasyonun yüksek olmasının temel nedenleri, risklerdeki aşırı yükseklik nedeniyle döviz girişinin azalması ve üretim maliyetlerini artmasıdır.

Türkiye’de enflasyon nasıl düşer?

Türkiye’de enflasyon risklerin düşürülerek ülkeye döviz girişi sağlanmasıyla düşebilir. Ayrıca talep kontrolü de enflasyonun düşmesine katkıda bulunabilir.