Tax Free, alışveriş tutkunu gezginlerin seyahat ettikleri ülkelerde en çok faydalandıkları uygulamaların başında geliyor. İçeriğin devamında bu uygulamaya dair tüm bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Tax Free Nedir?

Tax Free, yurt dışı seyahat esnasında satın alınan ürünün vergi tutarının söz konusu ülkenin gümrük noktasından çıkışta geri alınabilmesini mümkün kılan bir uygulamadır. Uygulamanın amacı, o ülkede yaşamayan kişilerin Katma Değer Vergisi kapsamında ekstra harcama yapmasının önüne geçilmesidir. Tabii bu uygulamadan faydalanabilmek için belirli şartlara uyulması zorunludur. Örneğin;

  • Tax Free kapsamında vergi iadesi alabilmek için turist vizesi ile ülkeye giriş yapılmalıdır.
  • Seyahat ettikleri ülkede 3 aydan fazla süreyle kalan gezginler, vergisiz alışveriş uygulamasından yararlanamaz.
  • Vergi iadesinin yapılabilmesi için tüm ürünleri kendiniz almalısınız. Dolayısıyla online alışverişte Tax Free uygulaması yoktur.
  • Satın aldığınız ürünleri bulunduğunuz ülkede kullanmamanız gerekir.

Tax Free’den Nasıl Yararlanılır?

Tax Free olanağından faydalanabilmek için öncelikle bu uygulamaya dahil olan işletmelerden alışveriş yaptığınızdan emin olmalısınız. Yani alışveriş yapmayı planladığınız mağazanın girişinde Global Blue Tax Free amblemi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ardından alışverişinizi yapıp ödeme için kasaya gittiğinizde Tax Free formu talep edebilirsiniz.

Formu dikkatlice doldurduktan sonra o mağazanın anlaşmalı olduğu vergi iade firmasına gitmeniz gerekir. Firma bilgilerini, doldurduğunuz forumun üzerinde bulabilirsiniz. Daha sonra da internette birkaç dakika sürecek araştırmayla firmanın size en yakın ofisinin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

Vergi iade ofisleri; bazı şehirlerde tek, kimilerinde ise birkaç farklı noktada faaliyet gösterir. Firmaların ayrıca havalimanlarında da iade ofisleri bulunur. Doldurduğunuz formu bu ofislerden birine teslim ettiğiniz takdirde başvurunuz işleme alınır. Gerekli işlemler yapılarak iade tutarı formda belirttiğiniz karta yatırılır.

Tax Free Nasıl Avantajlar Sunar?

Tax Free, Avrupa Birliği sınırları içerisindeki ülkelerde standart bir uygulama konumundadır. Birlik dışında Türkiye dahil olmak üzere pek çok farklı ülkede de bu uygulamadan faydalanabilmek mümkündür. Vergisiz alışveriş, ülkelerin turistik gelirlerinin artmasını sağlarken gezginlere de bütçeleri dahilinde daha fazla seçenekten yararlanma imkanı tanır.

Gezginler, Tax Free uygulamasından faydalanarak %10 ila %20 arasında değişen oranlarda vergi iadesi alabilir. Seyahat edeceğiniz ülkede geçerli vergi iadesi oranı hakkında fikir sahibi olmak için bu konuya odaklı internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Sitede bulunan yurt dışı alışveriş vergi hesaplama aracıyla harcamalarınıza karşılık alacağınız iade tutarını büyük oranda öğrenebilirsiniz.

Tatiliniz esnasında karşılaşabileceğiniz türlü risklere karşı kapsamlı güvence avantajını Eureko Seyahat Sağlık Sigortası ile elde edebilirsiniz!

Tax Free Hakkında Merak Edilenler

Tax Free nasıl alınır?

Global Blue amblemi bulunan işletmelerden Tax Free alıveriş yapabilirsiniz.

Tax Free’den kimler yararlanabilir?

Alışveriş yapılan ülkede ikameti olmayan ve 18 yaşın üzerindeki herkes vergisiz alışveriş uygulamasından faydalanabiliyor.

Telefonda Tax Free var mı?

Telefon, tax free uygulaması kapsamındaki ürünler arasında yer alıyor. Tıpkı diğer ürünlerde olduğu gibi seyahatiniz esnasında aldığınız telefona ait faturayı onaylattıktan sonra gümrükte vergi iadesi talebinde bulunabilirsiniz.

Türk vatandaşları Tax Free alabilir mi?

Türk vatandaşları, ikametleri olmaması şartı ile seyahat ettikleri ülkede vergisiz alışveriş imkanından yararlanabiliyor.

Tax Free limiti ne kadar?

Tax Free alt limiti, ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Tax Free iadesi ne kadar?

Tax free iade oranları tıpkı limit gibi ülke bazında değişken. İade oranını hesaplarken aracı kurum komisyon miktarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Tax Free her ülkede var mı?

Tax Free, Avrupa Birliği ülkelerinde standart bir uygulama olma özelliğine sahip. Dünyanın farklı yerlerinde de bu uygulamadan faydalanabilmek mümkün.