Sigorta poliçeleri, özel ve genel şartlara bağlı kalınarak hazırlanan sözleşmelerdir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı poliçelerde yer alan bilgilerin güncellenmesi gerekebilir. Bu tarz durumlarda ise sigortalıdan alınan bilgiler doğrultusunda zeyilname adı verilen belge hazırlanır.

Zeyilname Nedir?

Yanlış/hatalı bilgi bulunması ya da bilgi güncellemesi gibi durumlarda sigorta poliçesi özelinde zeyil adı verilen işlemin yapılması gerekebilir. Bu işlemin ardından düzenlenen belgeye ise zeyilname adı verilir. Yalnız düzenlenme amacından yola çıkılarak zeyilname için poliçenin orijinalinin yerini alan bir belge nitelendirmesinde bulunulmamalıdır. Zira bu evrak, yalnızca poliçede yapılan değişiklikleri kapsayıcı niteliktedir.

Zeyilname, kurumsal da dahil olmak üzere bütün sigortacılık branşlarındaki çeşitli ürünler için hazırlanabilen bir belgedir. Trafik, konut, kasko ve grup sağlık sigortaları zeyil uygulamasının en fazla gerçekleştirildiği ürünler olma özelliğine sahiptir. Zeyilname, hiçbir zaman tek taraflı düzenlenemez. Hazırlanabilmesi için belli şartların oluşması ve hem sigortalının hem de sigorta şirketinin karşılıklı rızasının olması zorunludur.

Hangi Durumlarda Düzenlenir?

Sigortacılık sektöründe birçok sebepten ötürü zeyilname düzenlenmesi gerekebilir. Örneğin; poliçe hazırlanması esnasında bilgilerin yanlış yazılması ve teknik hatalar, en sık karşılaşılan zeyil nedenleridir. Adres değişikliği; konut, iş yeri, DASK zeyilname düzenlemesini gerektirir. Araç ya da plaka değişikliği ise kasko ve zorunlu trafik sigortası poliçeleri özelinde sıkça zeyilname hazırlanmasını gerektiren durumlar olarak göze çarpar.

Grup sağlık sigortalarında ise kurumsal sözleşmenin detaylarında değişikliğe gidilmesi durumunda zeyilname hazırlanması zorunlu hale gelebilir. Zeyilname ile ayrıca poliçeye yeni çalışan bilgileri eklenebilir veya poliçe kapsamı altında bulunan; ancak emeklilik, işten ayrılma gibi nedenlerle kurumdan ayrılanlar çıkartılabilir.

Zeyilname Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta zeyilnamesi, primli ve primsiz olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenir. Araç değişimi nedeniyle kasko poliçesinde değişiklik yapılması, primli zeyil uygulamasına en sık başvurulan durumlardandır. Benzer şekilde poliçeye sonradan ek teminat eklenmesi de primli zeyili zorunlu kılar. Sigortalının ikamet yerini değiştirmesi nedeniyle adres bilgilerinin güncellenmesi ise primsiz zeyil belgesi düzenlenmesini gerektiren durumlara verilebilecek en temel örnektir.

Zeyilname çeşitleri, farklı durumlarda da düzenlenebilir. Örneğin; teminat değişikliklerinde, poliçe iptalinde, sigortalının durumunda değişiklik olduğunda farklı içeriklere sahip zeyilnameler düzenlenir. Uygulamada birçok zeyilname türünün bulunmasındaki ana amaç hem sigortalının hem de şirketlerin zamandan kazanmalarını sağlamaktır. İnternette yapılacak zeyilname örnekleri sorgusuyla zeyil işlemi için kullanılan farklı türde belgeler hakkında fikir edinilebilir.

Zeyilname Süresi Nedir?

Zeyilname, birçok farklı alanda kullanılabilen belge türlerinden biridir. Üstelik ihale zeyilnamesi gibi bazı türler düzenlenirken yasal olarak uyulması gereken bir süre sınırlaması mevcuttur. Buna karşılık sigorta işlemlerinde kullanılan zeyilname çeşitleri için böyle bir kısıtlama söz konusu değildir. Geçerliliği olan tüm poliçeler için farklı nedenlerden dolayı zeyilname hazırlanabilir.

Süre kısıtlaması olmamasına rağmen değişiklik meydana geldiği anda zeyilname hazırlanması için acente aracılığıyla veya doğrudan sigorta şirketi ile iletişime geçmekte fayda vardır. Aksi halde hatalı, eski, eksik, yanlış bilgiden dolayı maddi hak kayıpları meydana gelebilir.

Zeyilname Hakkında Merak Edilenler

Zeyilname ne demek?

Zeyilname, poliçedeki hatalı veya yanlış bilgilerin düzeltilmesi, yeni bilgi eklenmesi gibi durumlarda hazırlanan belgeye verilen isimdir.

Zeyilname neden düzenlenir?

Zeyilname; adresi, plaka gibi bilgilerde değişiklik meydana gelmesi, yeni araç alımı nedeniyle düzenlenebilir. Tüm bunlara ilaveten poliçe düzenlenmesi esnasında hatalı, yanlış ve eksik bilgi girişi yapılması da zeyilname hazırlanmasını zorunlu kılar.

Zeyilnameyi kim düzenler?

Zeyilname, sigorta şirketinin ilgili teknik birimi tarafından düzenlenir.