Soğuk günlerde özlemle anılan ve güneşin enerjisiyle mutluluk veren yaz mevsimi, kendine özgü rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. İşte, en sık görülen yaz hastalıkları ve onlardan korunma yöntemleri:
Enfeksiyon
Yaz enfeksiyonları, sıcak hava şartlarında rahatça üreme şansı bulan zararlı mikroorganizmalar nedeniyle meydana geliyor. Mikroskobik canlılar, insan bedenine yerleştiklerinde mide bulantısı, kusma, ishal gibi problemler, kulak ve göz enfeksiyonu, mantar oluşumu gibi sorunlara yol açabiliyor. Enfeksiyon riskinden kaçınmak için serinleme amacıyla kullanılan plaj ve havuzların, dışarıda tüketilen gıdaların hijyen seviyesinden emin olunmasında fayda var.
Güneş Yanığı
Yaz mevsiminde dış mekan aktiviteleri günün her saatine yayılabiliyor. Bu durumun doğal bir sonucu olarak güneş altında kalınan süre, özellikle denize girerken hayli artabiliyor. Güneş ışığına uzun süre ve yoğun biçimde maruz kalmak ise deride yanık oluşması ihtimalini güçlendiriyor. Güneş yanığı riskinden kaçınmanın en kesin yoluysa UV ışınlarının yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamaktan geçiyor. Dışarı çıkmak durumunda olduğunuzda ise güneşten koruyan kıyafetler giyebilir, hem yüzünüze hem de vücudunuza uygun koruma faktörüne sahip güneş kremleri sürebilirsiniz.
Güneş Çarpması
Güneş altında uzun süre kalmak yanık riskinin yanı sıra güneş çarpması olasılığını da yükseltebiliyor. Güneş çarpması sonucunda istemsiz kas kasılmaları, yüksek ateş, kusma, mide bulantısı gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Hatta bazı kişiler, güneş çarpması dolayısıyla beyin kanaması gibi hayati tehlike içeren sorunlarla yüzleşmek durumunda dahi kalabiliyor. Güneş çarpması riskinden uzak kalmak amacıyla yapabileceklerinizin başında öğle saatlerinde açık alanda kalmaktan kaçınmak geliyor. Mutlaka dışarı çıkmanız gerekiyorsa güneş altında geçireceğiniz süreyi olabildiğince kısa tutmaya ve koruyucu önlemler almaya dikkat edebilirsiniz.
Yaz Gribi
Grip, genelde soğuk havalar ile özdeşleştirilmiş bir hastalık. Fakat sık karşılaşılan yaz hastalıkları arasında bu rahatsızlık da bulunuyor. Yaz gribi, genelde sıcak hava nedeniyle terleyen kişilerin bolca soğuk sıvı tüketmeleri sonucunda meydana gelebiliyor. Ayrıca dışarıda zaman geçirdikten sonra aniden klimalı ortama geçmek de bedeni gribe karşı korunmasız bırakabiliyor. Yaz gribine yakalanmamak için terliyken soğuk sıvı tüketiminden ve doğrudan yoğun hava akımına maruz kalacağınız ortamlarda zaman geçirmekten kaçınabilirsiniz.
İsilik
Ter kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan bir cilt problemi olan isilik, deride kabarma, kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. İsilik, sıcak yaz günlerinde aşırı terlemeye bağlı olarak görülebilir. Fiziksel aktivitelerinin yoğunluğundan dolayı çocuklarda görülme sıklığı daha fazla olan isilikten korunmak için gün içinde sık sık ılık su ile duş almak ve sık kıyafet değişimi gibi önlemler alınabilir.
Gıda Zehirlenmesi
Yaz aylarında iyiden iyiye ısınan hava, gıdaların daha kolay bozulmasına zemin hazırlayabiliyor. Hal böyle olunca da gıda zehirlenmesi vakalarında artış meydana gelebiliyor. Gıda zehirlenmesi ihtimalini ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler aslında oldukça basit. Bu riski ortadan kaldırmak amacıyla yaz aylarında güvenilir yerler haricinde dışarıda yemekten kaçınmak, tüketilecek sebze ve meyveleri bol bol yıkamak, gıda maddelerinin saklama koşullarına dikkat etmek gibi önlemlere başvurabilirsiniz.
Isırıklar ve Kaşıntılar
Yaz aylarında sivrisinek ve birçok böcek türünün ısırıkları deride kaşıntıya, şişliğe, kızarıklığa neden olabiliyor. Bu şikayetlerin çoğu 1-2 gün içerisinde kendiliğinden sona erse de bazıları rahatsız edici cilt reaksiyonlarına yol açabiliyor. Isırık ve kaşıntılara karşı önlem almak için pencerelere, kapılara tel takmayı düşünebilir, açık havaya çıkmadan önce cildinize koruyucu krem ya da losyon sürebilirsiniz.
Yaz ayları başta olmak üzere yıl boyunca yaşabileceğiniz çeşitli sağlık risklerine karşı kapsamlı bir güvenceye mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası ile kendinizi her zaman güvende hissedebilirsiniz.