İnternet hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de eğlenceli vakit geçirmemizi sağlıyor. Hal böyle olunca sanal dünyaya bağlı halde geçirilen süre, her geçen gün artıyor. Bazıları için bağımlılık haline gelen sanal dünyadan uzak kalmanın en etkili çözümü, dijital detoks yapmaktan geçiyor. Peki, dijital detoksun ne anlama geldiğini ve nasıl yapıldığını biliyor musunuz? İşte, dijital detoks hakkında bilmeniz gerekenler:

Dijital Detoks Nedir?

Dijital detoks, en yalın haliyle kişinin kendi belirlediği bir zaman aralığında teknolojik aletleri kullanmaya ara vermesi durumu olarak tanımlanabilir. Bu sürecin temel amacı, sanal dünyanın beraberinde getirdiği bilgi yoğunluğundan kaynaklı stresten arınmak ve daha dingin bir zihin yapısına sahip olmak. Genel kanının aksine dijital detoks ile akıllı telefon, televizyon, bilgisayar, tablet gibi cihazlardan ve hayatı kolaylaştırmaya yönelik teknolojilerden tamamen uzaklaşmak kastedilmiyor. Çünkü detoks esnasında günlük hayatta teknoloji kullanımına belirli süreyle sınırlama getiriliyor.

Dijital detoks, yaşam kalitesini yükseltmek isteyenler için ideal bir uygulama olarak öne çıkıyor. Detoks sürecinde teknoloji kullanımının kısıtlanması, özellikle dikkat dağınıklığı ile daha rahat mücadele edilebilmesine katkı sağlayabiliyor. Ayrıca uyku düzeninde iyileşme, duygudurum halinde düzelme gibi kazanımları da beraberinde getirebiliyor.

Dijital Detoksa Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

İnternet detoksu olarak da adlandırılan bu sürece ihtiyaç duyulduğunu gösteren işaretleri şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • Dijital detoksa ihtiyaç duyulduğunun en önemli belirtisi telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazları kullanırken ortaya çıkabiliyor. Eğer bu tür cihazları kullanırken stres seviyeniz aniden yükseliyorsa bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya başlamanızda fayda var.
  • Dijital cihazları kullanma sıklığı da önemli bir belirti niteliği taşıyor. Her 5-10 dakikada bir istemsizce telefonunuzu kontrol etme hissine kapılıyorsanız dijital detoks zamanınız gelmiş demektir.
  • Bazı kişiler, sosyal medyadaki paylaşımlarına yönelik yorumları ve etkileşimleri fazlasıyla ciddiye alabiliyor. Başka işlere odaklanmayı güçleştiren bu duruma karşı en iyi çözüm olarak dijital detoks öne çıkıyor.
  • Dijital detoks zamanın geldiğini gösteren diğer işaretler ise telefonu yakınında olmadığında kişilerin yaptıkları işe konsantre olamamaları ve gece telefonlarını kontrol etmek için uykularından sık sık uyanmaları şeklinde sıralanıyor.

Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Dijital detoksa yönelen kişilerden bazıları, bir anda teknolojiye tamamen sırt çevirmenin iyi bir fikir olduğu görüşüne kapılabiliyor. Oysa asıl yapılması gereken bunun tam tersi. Yani arınma sürecine küçük adımlarla başlamak, en ideal yaklaşım olma özelliği taşıyor. Örneğin; gün içinde kısa molalar verebilir; mail kutunuzu kontrol ettikten veya online toplantınızı sonlandırdıktan sonra belirli bir süre teknolojik cihazlardan uzak kalmaya özen gösterebilirsiniz.

Dijital cihazlarla ilişkinizi yaşam kalitenizi bozmadan sürdürmek için uygulayabileceğiniz diğer kısıtlamalar ise şunlardır:

  • Yemek yerken sizi sanal dünyaya bağlayacak tüm cihazları masanızdan uzaklaştırabilirsiniz.
  • Gece yatmadan önce ve sabah kalkınca en az bir saat bilgisayardan, telefondan veya tabletten uzak kalmayı hedefleyebilirsiniz.
  • Tatil günlerinde aileniz veya arkadaşlarınızla beraberken tüm elektronik cihazlarınızı kapatabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa en azından birkaç saatliğine telefonunuzu sessize alabilirsiniz.
  • Bir yandan hobilerinizle uğraşırken diğer yandan akıllı cihazlarla ilgilenmeye son verebilirsiniz.
  • Dönem dönem sosyal medya hesaplarınızı dondurarak ekranla geçirdiğiniz süreyi azaltmanız mümkün. Bir hafta ya da bir ay gibi kendi belirlediğiniz sürelerle sosyal medyadan uzak kalarak işinize ya da hobilerinize odaklanabilirsiniz.

Hayatı kolaylaştırmaya yönelik dijital uygulamaları ve cihazları karşılaşabileceğiniz risklere karşı kapsamlı güvence arayışınıza Eureko Dijital Koruma Sigortası ile kolayca çözüm bulabilirsiniz!