Günümüzde birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin yönelebilecekleri birçok seçenek bulunuyor. Ancak bunlardan çok azı, likit fon gibi güvenli fırsatlar sunuyor. Peki, bu fon türünü biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? İşte likit fonlar hakkında bilinmesi gerekenler:

Likit Fon Nedir?

Likit fon, B tipi yatırım fonları için kullanılan yaygın isimdir. Likit fonları diğer türdeşlerinden ayıran en önemli özellikleri, vade sürelerinin kısa olmasıdır. Bu kategorideki çoğu fonun vadesi, 90 günden azdır. Dolayısıyla likit fonlar, birikimlerini enflasyon etkisinden mümkün olduğunca koruyarak artırma hedefindeki yatırımcıların en çok tercih ettikleri seçenekler arasında yer alır.

Likit fon grubuna giren araçların yatırımcılarına sağladıkları avantajlar, yalnızca düşük risk ve güvenli yatırım getirileri ile sınırlı kalmaz. Likit fonlar, aynı zamanda düşük gider oranına sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı günlük alım-satım işlemleri için adeta biçilmiş kaftan niteliğindedirler. Alım/satım işlemleri öncesinde likit fon getirisi hesaplama işlemi içinse bankaların ya da diğer yatırım kuruluşlarının sundukları online araçlar kullanılabilir.

Likit Fon Çeşitleri Nelerdir?

Birikimlerini likit fonda değerlendirmek isteyen yatırımcıların, yönelebilecekleri 4 farklı seçenek mevcuttur. Bu seçenekleri, temel özellikleri ile şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

Standart B Tipi Likit Fon

Standart B tipi likit fonun portföyü, vade süresine 90 günden az kalmış repo ve ters repodan oluşur. Dolayısıyla bu seçenek, kısa vadeli yatırım yapmak için son derece ideal konumdadır.

B Tipi Orta-Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Yatırım Fonu

Portföyü, %80’den az olmamak kaydıyla kamu ve özel sektör borçlanma araçlarını içerir. Bu likit fon türü, orta ve uzun vadede sabit getiri elde etmek isteyen yatırımcılara hitap eder.

B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları Yatırım Fonu

B tipi Eurobond borçlanma araçları yatırım fonu, orta ve uzun vadede yüksek kar sağlama potansiyeline sahiptir. Çünkü portföylerinde, devletin veya özel şirketlerin kaynak sağlamak amacıyla uluslararası piyasalarda ABD doları/Euro cinsinden satışa sundukları araçlarına yer verilir.

B Tipi Uzun Vadeli Yatırım Fonu

Bu likit fon türünün portföyünün minimum %80’i, 730 günden fazla ortalama vadesi olan kamu ve özel sektör borçlanma araçlarından oluşmaktadır. Getiri konusunda düşük riskle devamlılık söz konusu olduğundan, uzun vadeli yatırımlar için idealdir.

Likit Fon Hakkında Merak Edilenler

Likit fon zarar eder mi?

Likit fonun toplam portföy değeri, büyük oranda hazine tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan oluşur. Fonun portföyünde ayrıca özel sektör borçlanma araçları da yer alır. Dolayısıyla likit fon ile zarar etme olasılığı son derece düşük seviyededir.

Likit fon faiz mi?

Likit fon, güvenli portföy dağılımı sayesinde yatırımcısına düşük oranda ve sürekli faiz getirisi sağlar.

Likit fon saat kaça kadar alınır?

BİST (Borsa İstanbul) Borçlanma Araçları Piyasası’nın açık olduğu günlerde, 09.00-16.30 saatleri arasında likit fon alım talimatı verilebilir. Yarım günlerde ise talimatın verilebileceği zaman aralığı, 09.00-11.00 saatleri arasıdır.

Likit fon hangileri?

Likit fon türleri; B tipi standart likit fon, B tipi orta-uzun vadeli borçlanma araçları, B tipi Eurobond borçlanma araçları ve B tipi uzun vadeli yatırım fonlarıdır.

Likit fon ne zaman hesaba geçer?

Tıpkı alış işlemi gibi satış esnasında da para hesaba genelde 1-2 gün içerisinde geçer. Ancak bazı likit fonlarda bu süre 4-5 güne kadar uzayabilmektedir.

Likit fonlar hangi hesapta takip edilir?

Likit fonların satın alma giderleri, “65-Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider ve Zararlar” grubundaki ilgili hesapta takip edilir.