Pek çok cihazda yakın alan iletişimi adı verilen bir özellik bulunuyor. Peki, bu özellik nedir, nasıl çalışır ve neye yarar hiç düşündünüz mü? NFC özelliği nedir sorusundan başlayarak bu özelliğe dair tüm bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.

NFC Nedir?

NFC ya da tam adıyla Near Field Communication (Yakın Alan İletişimi), pek çok cihazın yakın mesafeden birbiriyle iletişim kurabilmesini sağlayan bir kablosuz veri aktarım yöntemidir. Başta akıllı telefonlar olmak üzere günümüzde kullanılan çoğu dizüstü bilgisayar ve tabletlerde bu özellik mevcuttur. Hatta sunduğu kolaylıklardan dolayı iş amaçlı uygulamalarına da sıklıkla rastlanabilmektedir.

NFC ile veri iletimi, 13,56 megahertz frekansında gerçekleşir. Bu frekans aracılığıyla saniyede 106,212 ya da 424 kilobit veri gönderimi yapılabilmektedir. Söz konusu gönderim kapasitesi; cihazlar arasında multimedya dosyalarının transferi için fazlasıyla yeterlidir.

NFS Nasıl Çalışır?

NFC ne demek?” sorusuna yanıt verdikten sonra biraz da bu özelliğin nasıl çalıştığına değinmekte fayda var. Yaygın kanının aksine NFC bağlantısı için internet erişimine gerek yoktur. Akıllı cihazlarla özdeşleşen yakın alan iletişimi özelliği, veri iletimini radyo dalgaları aracılığıyla yapar.

NFC, akıllı cihazlarda üç farklı modda kullanılır. Bunların ilki, cihazların aktif ve pasif olmak üzere iki farklı gruba ayrılmasına neden olan okuyucu/yazıcı modudur. Karşılıklı veri transferi ayrıca eşler arası moduyla da gerçekleştirilebilir. Günümüzde sıklıkla kullanılan bir diğer NFC modu ise etiket okuma modu olarak isimlendirilir.

NFC Özelliği Nasıl Açılır?

Tanımı ve çalışma mantığı konusundaki bilgilerin ardından sıra “NFC nasıl açılır?” öğrenmeye geldi. Bu özellik, çoğu akıllı cihazda varsayılan olarak aktif konumda yer alır. Ancak sahip olduğunuz cihazda NFC özelliği kapalıysa, açmak için iki farklı yönteme yönelebilirsiniz. Çoğu cihazda, kablosuz veri bağlantısını açmak NFC özelliğini de aktif hale getirir. Eğer bu yöntem işe yaramadıysa sırasıyla ayarlar, bağlantılar ve diğer bağlantılar menülerinde ilerleyerek özelliği açık konuma getirecek anahtara erişebilirsiniz.

NFC Ne İşe Yarar?

NFC, günümüzde bankacılık uygulamalarında –özellikle de temassız ödeme için- en yaygın kullanılan yöntem konumundadır. Bu fonksiyonun dışında ayrıca düşük pil ve işlemci kullanımından dolayı dosya transferi, etiket ve QR kod okuma, kimlik doğrulama gibi işlemler için de sıkça tercih edilmektedir.

NFC Hakkında Merak Edilenler

NFC özelliği nedir, nasıl açılır?

NFC özelliği; ödeme bilgileri gönderimi ve kimlik doğrulama başta olmak üzere akıllı cihazlarda kısa mesafede veri aktarımı yapılmasını mümkün kılan iletişim yöntemidir. Çoğu cihazda, bu özelliği açmak için kablosuz veri bağlantısını aktif hale getirmek yeterlidir.

NFC ile neler yapılabilir?

NFC ile telefon numarası, fotoğraf, video ve konum bilgisi alınıp gönderilebilir, ödeme yapılabilir, dosya transferi gerçekleştirilebilir.

Telefonda NFC önemli mi?

NFC, minimum seviyede pil ve işlemci kullanımıyla cihazın işlevselliğinin artmasına olanak tanıdığı için önemli kabul edilir.

NFC kimlik kartı nasıl okutulur?

Kimlik kartı üzerindeki çip, ekranın tam üzerinde olacak şekilde konumlandırılır. İşlemin başarıyla tamamlanabilmesi için ekranda okumanın gerçekleştiğini belirten bir işaret veya onay sesi duyulana kadar kimlik kartı bu konumda sabitlenmelidir.

NFC internetsiz çalışır mı?

NFC, cihazlar arasındaki iletişimi elektromanyetik radyo dalgaları aracılığıyla sağlar. Dolayısıyla aktif bir internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaz.

NFC açık kalırsa ne olur?

NFC devamlı olarak açık kalırsa, ödeme bilgileri gibi önemli verilerin çalınma riski ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kullanımına gerek olmadığı durumlarda bu özelliğin kapatılmasında fayda vardır.