Deprem, ülkemiz genelinde her an meydana gelebilecek bir risk türü. Ciddi miktarda can ve mal kaybına yol açabilen bu riskin gerçekleşmesi ihtimaline karşı alınabilecek önlemlerin başında deprem çantası hazırlanması geliyor. Bu çantanın içerisinde bulunması gerekenlerin neler olduğunu, içeriğimizin devamında maddeler halinde sizler için sıraladık.
Deprem Çantasında Olması Gerekenler
Felaket sonrası sürecin mümkün olduğunca rahat geçilebilmesini sağlayacak ve mutlaka deprem çantasında bulunması gerekenler şunlardır:
Çok Amaçlı Çakı
Çok amaçlı çakılar, deprem sonrasındaki süreçte ihtiyaç duyulabilecek kesme, birleştirme, vidalama, açma gibi işlemlerin kolaylıkla yapılabilmesini mümkün kılar.
Düdük
Düdük, çıkardığı yüksek sesle enkaz altında kalınması başta olmak üzere gerekli durumlarda kurtarma ekiplerine ya da yakınlarınıza yerinizi belli etmenizi sağlar,
Fener, Kibrit veya Çakmak
Deprem sonrasında güvenlik amacıyla kesilen elektrik nedeniyle aydınlatmanın yetersiz olduğu durumlarda fenerle yön bulmak kolaylaşır. Afet çantası içerisinde ayrıca kibrit veya çakmak da bulundurulmalıdır.
İş Eldiveni ve Toz Maskesi
Eldiven, çadır kurarken veya afet sonrasında enkaz altındakilere yardım ederken ellerde hasar oluşmasını engeller. Toz maskesi ise yıkım nedeniyle ortaya çıkan zararlı partiküllerin solunum sistemine girmesinin önüne geçer.
Radyo ve Pil
Acil durum çantası içerisinde mutlaka radyo ve pil bulunmalıdır. Böylece yetkililerin deprem bölgesi ile ilgili duyuruları anında öğrenilebilir.
Kıyafet ve Battaniye
Kıyafet deprem sonrasında en çok ihtiyaç duyulan malzemelerin başında gelir. Çantaya birkaç kalın kıyafet yerine üst üste giyilebilecek çok sayıda ince ve hava alan giyecek tercih edilebilir. Ayrıca soğuk havadan korunmak için bir battaniye de çantaya yerleştirilmelidir.
Yiyecek ve Su
Deprem çantası içindekiler listesi hazırlarken yiyecek ve suyu sakın unutmayın. Her çantada en az üç gün yetecek kadar yiyecek ve su bulunmalıdır. Bu malzemelere ilaveten çantaya su arındırma tabletleri de koyabilirsiniz.
İlk Yardım Çantası
Deprem sonrasında sağlık ekiplerinin bölgeye ulaşması gecikebilir. Bu yüzden ilk yardım malzemelerine, mutlaka çantada yer ayrılmalıdır. Deprem ilk yardım çantası içerisine ayrıca kronik hastalıklar için düzenli olarak kullanılan ilaçlar da eklenmelidir.
Not Defteri ve Tükenmez Kalem
Deprem çantası malzemeleri arasında not defteri ve tükenmez kalem de bulunur. Böylece yetkilerin verdiği bilgilerin unutulma riski ortadan kalkar. Tükenmez kalem ayrıca çadır veya enkaz alanında bir yerleri işaretlemek için kullanılır.
Evrak Dosyası
Özel sağlık ve zorunlu deprem sigortası poliçeleri ile diğer değerli evraklar, bir dosya içerisinde deprem çantasına yerleştirilmelidir.
Deprem riskine karşı evinizi veya iş yerini güvence altına almak için hemen Eureko aracılığıyla DASK poliçenizi yaptırın!
Deprem Çantası Hakkında Merak Edilenler
Deprem çantasında neler olmalı?
Çantada enkaz altında kalınması durumunda çevreyle iletişim kurmayı sağlayacak araç-gereçler, ilk yardım ekipmanları, kıyafet, su, ilaç, radyo, pil, çok amaçlı çakı gibi deprem sonrası için gerek duyulabilecek eşyalar ve teçhizatlar bulunmalıdır.
Deprem çantası nasıl yapılır?
Acil durumlarda rahatlıkla taşınabilecek boyutlarda ve evde yaşayan kişi sayısı kadar çanta hazırlanmalıdır.