Türkiye, deprem riski yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Deprem riskinin gerçekleşmesi durumunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önlenebilmesi için yapıların standartlara uygun olarak inşa edilmeleri gerekiyor. Bu koşulun sağlanması ise yapı denetim uygulaması ile mümkün oluyor.
Yapı Denetim Nedir?
Yapı denetim, inşaata konu olan ve projeleri çizilen binanın yasal mevzuatta belirtilen standartlara uygunluğunu kontrol için gerçekleştirilen işlemler bütünüdür. Bina denetimi dahilinde bir binanın sağlıklı biçimde zemine oturtulmasından çevre düzenlemesine kadarki tüm aşamalar kontrol edilir. Uygulama kapsamındaki tüm işlemler, yapı denetim uygulama yönetmeliği kapsamında yapılır. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen yapı denetim firmaları, uygulamanın gerçekleştirilmesinden sorumludur.
Yapı denetimi, belediye ve iskan alanları içerisinde yer alan ve büyüklüğü 200 metrekarenin üzerinde olan yapılar için zorunludur. Bu yapılara ek olarak köy yerleşik alanlarında bulunan ve bodrum katı hariç 500 metrekareyi aşan binalar da yapı denetimi uygulamasının kapsamındadır. Buna karşılık şu yapılar uygulamanın kapsamı dışındadır:
- Köy yerleşik alanlarında, civarında ya da mezralarında inşa edilen ve entegre tesis niteliğinde olmayan, imar planı gerektirmeyen tarım/hayvancılık amaçlı yapılar
- Köyde oturanların ihtiyaçlarını karşıladıkları bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası gibi yapılar
- Tanıtım ve teşhir amaçlı büfeler
- Köy halkınca kurulan ve işletilen kooperatiflerin yönetim binaları
Yapı Denetim Nasıl Yapılır?
Yapı denetim süreci, plan ve projelerin incelenip onaylanması ile başlar. Sürecin devamında, plan ve projeleri inceleyen yapı denetim firması tarafından bir ruhsat dosyası hazırlanır ve belediyelerin ilgili birimine başvuruda bulunulur. Ruhsatın alınmasının ardından inşa aşamasında kalıp ve demir kontrolü gibi çeşitli incelemeler yapılarak standartlara uygunluklarına bakılır. Yapı tamamlandıktan sonra ise genel ve ferdi iskana yönelik başvuru süreçleri ile yapı denetim süreci son bulur.
Bakanlık tarafından yetkilendirilen özel ve tüzel kişilerin sorumlulukları dahilindeki görevleri daha kaliteli yapmaları, yapı denetim sistemi adı verilen yazılım otomasyonu ile sağlanır. Ulusal Yapı Denetim Sistemi, aynı zamanda yetkili firmalar özelinde bir denetim mekanizması işlevi görür. Sistem, yeni projeler ve yapılar, yüksek standartlar emel alınarak hazırlanmasını mümkün kılar.
Deprem nedeniyle karşılaşabileceğiniz risklere karşı kapsamlı güvenceye sahip olmak için hemen Zorunlu Deprem Sigortası başvurunuzu tamamlayın.
Yapı Denetim Hakkında Merak Edilenler
İnşaat denetimi kim yapar?
İnşaat denetimi, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kuruluşlar tarafından yapılır.
Belediye yapı denetim ne iş yapar?
Bu birim, ilçe sınırları içerisinde yer alan tüm yapıların ve ruhsatlı inşaatların denetim, yazışma iş ve işlemlerinden sorumludur.
Yapı denetim ne zaman yapılır?
Yapı denetimi, bir inşaatın başlangıcından iskan izinlerinin alınmasına kadarki tüm süreçleri kapsar.
Hangi binalar yapı denetimine tabidir?
Belediye ve iskan alanları içerisinde 200 metrekareden büyük yapılar denetime tabidir. Ayrıca köy yerleşik alanlarında, bodrum katı hariç, 500 metrekareyi aşan yapılar için de aynı koşul mevcuttur.
Yapı denetim cezası nedir?
Yapı denetimi yaptırmayan inşaatlarda gerekli ruhsatlar verilmez ve idari para cezası uygulanır.