Deprem başta olmak üzere doğal afet esnasında veya sonrasında kullanabileceğiniz birçok mobil uygulama bulunuyor. Afet riskine karşı akıllı telefonunuzda bulunması gereken uygulamaları sizler için listeledik.

AKUT Güvendeyim

Afet durumlarında kullanabileceğiniz mobil uygulamaların başında AKUT tarafından geliştirilen Güvendeyim uygulaması geliyor. Uygulama, deprem ve sel gibi acil durumlarda kullanıcının istediği kişilere güvende olduğuna dair mesaj gönderebilmesine olanak tanıyor. Üstelik AKUT Güvendeyim uygulaması, bir afet anında baz istasyonlarını meşgul etmeden işlevini yerine getiriyor.

AFAD Acil Çağrı

AFAD Acil Çağrı, enkaz altındaki kişilerin tek tuşla bildirimde bulunabilmesini mümkün kılıyor. Bu tür durumlarda kullanılmak üzere uygulamada hazır mesajlara yer veriliyor. AFAD tarafından kullanıma sunulan afet uygulaması ile toplanma yerleri gibi kritik bilgilere anında ulaşabilirsiniz. Üstelik uygulama aracılığıyla yardım ekipleri tarafından yerinizin bulunması sürecini de hızlandırabilirsiniz.

112 Acil Yardım Butonu

112 Acil Yardım Butonu, afet sonrasında kurtarma ekiplerinin kullanıcıya vakit kaybetmeden ulaşılabilmesini mümkün kılıyor. Afet dışı acil durumlarda da kullanılabilen mobil uygulama, özellikle adres bilgisine sahip olunmayan ve sesli iletişim kurulamayacak durumlarda deyim yerindeyse hayat kurtarıcı nitelik taşıyor.

Bridgefy

Bridgefy, internet bağlantısının ve SMS göndermenin mümkün olmadığı acil durumlarda yakınlarınızla mesajlaşabilmenize imkan tanıyor. Meksika merkezli bir yazılım şirketi tarafından geliştirilen Bridgefy, 100 metrelik iletişim kapasitesine sahip. Uygulama aracılığıyla iletişim kurabilmek için bluetooth bağlantısı yeterli oluyor.

Life360

Life360, telefonunuzun GPS özelliğini kullanarak deprem sonrasında tek tuşa basarak yardım isteyebilmenize ve mesajlaşabilmenize imkan veriyor. Uygulama aracılığıyla ayrıca gruplar oluşturabilir ve afetten etkilenen bölgedeki sevdiklerinizin durumlarından lokasyon bazlı haberdar olabilirsiniz.

Deprem Düdüğü

Deprem Düdüğü’nün en önemli özelliği ekran kapalıyken de çalışabilmesi. Uygulama, sürekli tekrar eden ve yüksek desibelde ses yayıyor. Bildirim ekranı üzerinden kontrol edilebilen uygulamada, düdük sesine isteğe bağlı olarak zamanlayıcı eklenebiliyor.

Kandilli Deprem Bilgi Sistemi

Kandilli Rasathanesi tarafından kullanıma sunulan uygulama, Türkiye’de meydana gelen depremlerin anlık takibini mümkün kılıyor. Deprem bilgi sisteminde, rasathaneye bağlı deprem araştırma enstitüsünün ve AFAD’ın verileri kullanılıyor. Uygulama, her 10 saniyede bir otomatik yenileniyor. Hissedilme ihtimali yüksek depremlerde ise anlık bilgilendirme yapılıyor.