Çalışanlar, türlü sebeplerden dolayı iş göremezlik durumu ile karşı karşıya kalabilir. Böyle durumlarda maddi açıdan sıkıntı yaşamanın tek yolu rapor almaktan geçer. İş göremezlik raporu ile ilgili tüm detayları bu yazının devamında bulabilirsiniz.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

İş göremezlik raporu, çalışanların iş yerlerindeki sorumluluklarını yerine getirmelerini engelleyebilecek belirli durumlarda gelir kaybı yaşama olasılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik belgedir. İş göremezlik durumunu belgeleyen rapor, yalnızca SGK tarafından yetkilendirilen doktorlar veya sağlık kurumları tarafından düzenlenebilir. Bir çalışanın bu raporu alabilmesi için mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olması gerekir.

Halk arasında rapor parası olarak isimlendirilen iş göremezlik raporu ödeneği, SGK tarafından ödenir. Bu haktan faydalanabilmek için yetkili kurum veya doktordan alınan rapor mümkün olan en kısa sürede işverene teslim edilmelidir. Zira belge, düzenlendikten sonraki 5 gün içerisinde e-rapor sistemine yüklenmelidir. Sisteme yüklenen raporlar, SGK yetkilileri tarafından incelenir. Raporlara dair onay süreci genelde 15 gün içerisinde tamamlanır. Çalışanlar, belgeleriyle ilgili güncel durumu SGK rapor sorgulama işlemi yaparak takip edebilir.

İş Göremezlik Raporu Ne İşe Yarar?

İş göremezlik raporu, sigortalı çalışanların işe gitmelerinin önünde engel teşkil eden sağlık sorunlarının oluşması halinde maddi destek alabilmelerini mümkün kılar. Yalnız rapor parası hesaplama işlemine geçilmeden önce üç farklı bilginin toplanması zorunluluğu mevcuttur. Bu bilgiler; çalışanın ilk 3 aylık brüt gelirinin toplamı, son 3 aylık prim gün sayısının toplamı, raporlu olunan gün sayısıdır. Eğer bu bilgiler ödenek oluşturulması için SGK tarafından belirtilen şartları karşılıyorsa, hesaplama işlemine geçilir.

SGK rapor parası hesaplanırken ilk olarak 3 aylık brüt gelirin toplamı, 3 aylık prim günü toplamına bölünür. Ayakta tedavi durumu söz konusuysa çıkan sonucun üçte ikisi oranında günlük ödeme yapılır. Rapor kapsamında günlük ne kadar yatarak tedavi ödemesi yapılacağı ise çıkan sonucun ikiye bölünmesi ile hesaplanır. Belirlenen tutar, çalışanın hesabına yatırılır ve iki ay içerisinde mutlaka çekilmelidir.

İş Göremezlik Raporu Hangi Durumlarda Alınabilir?

İş göremezlik raporu; hastalık, hamilelik, iş kazası durumlarında alınabilir. Bu durumlara ilaveten herhangi bir meslek rahatsızlığına yakalanan sigortalı çalışanlar da kendilerine tanınan rapor hakkında faydalanabilir.

SGK iş göremezlik raporu alma hakkından yararlanabilmesini belirli koşullar altında mümkün kılar. Bu koşulların ilki; iş kazası, hastalık, hamilelik nedeniyle işe gidilemeyen sürenin üç günden az olmamasıdır. Raporun geçerli sayılabilmesi için ayrıca son bir yıl içerisinde 90 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.