Yapay zeka; bilgisayar oyunlarından sağlık hizmetlerine, lojistikten otomotive kadar günlük hayatın olmazsa olmazı sayılabilecek her alanında gelişimini sürdürüyor. Peki, son olarak ChatGPT ile dikkatleri üzerine çeken yapay zeka çalışmaları özelinde 2023’te bizleri neler bekliyor? İşte 2023 yılında yapay zeka alanında gerçekleşmesi beklenen girişimler…

2023’te Sürücüsüz Araçlar Yollarda Olacak

Yapay zekaya örnekler sıralanırken hiç kuşku yok ki çoğu kişinin aklına sürücüsüz araçlar geliyor. 2023 yılının ulaşımda yapay zeka kullanımı açısından dikkat çekici bir yıl olacağına yönelik beklentiler oldukça fazla. Halihazırda lojistik sektöründe kullanımda olan sürücüsüz araçlar, şehirlerde de iyiden iyiye boy gösterecekmiş gibi duruyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyette olan bazı büyük ulaşım ağı şirketleri, müşterilerine sürücüsüz araç seçenekleri sunmaya başladı bile. Şu an için yalnızca gece verilen bu hizmetin, yakın zamanda 7/24 kullanılabilir olması hedefleniyor.

İnsansı Robot Geliştirmeye Odaklı Projelerin Sayısı Artacak

Terminatör ve Ben, Robot gibi filmlerin odak noktasında yer alan insansı robotlar, sinema dünyasındaki yapay zeka tasvirleri olarak popüler kültürde yer etmiş durumda. Günümüz dünyasında ise şimdilik bir felakete sebep olmaktan epey uzakta, en dikkat çekici yapay zeka uygulamaları arasında yer alıyorlar. İnsansı robot geliştirmeye odaklı projelerin sayısının 2023’te artması bekleniyor. Zira Toyota, Samsung, Boston Dynamics gibi bu alanda çalışmalar yürüten şirketlerin arasına yenileri eklenecek. Peki, bu projelerin sonunda ortaya çıkacak ürünler hangi alanlarda mı kullanılacak? Tıptan ağır sanayiye, arama kurtarma faaliyetlerinden hizmet sektörüne kadar farklı alanlarda iş yükünü insanların omuzlarından almaları amaçlanıyor.

Geniş Dil Modeli İşlemleri ML Ops’un Yeni Versiyonu Olabilir

ML Ops ya da en yalın tanımı ile üretimde makine öğrenimi modellerini güvenilir ve verimli şekilde kullanılabilmesini sağlayan uygulamalar, son yıllarda en fazla ilgi çeken teknolojik gelişimlerden biri konumunda. Ancak 2023 yılında bu uygulamalar dizisinin yerini çok daha gelişmiş bir versiyonu alabilir. Zira geçtiğimiz yılın son aylarında bir anda küresel çapta ilgi odağı haline gelen geniş dil modeli işlemlerine odaklı projelerin, ML Ops kapsamındaki uygulamaları içerisine alarak daha da genişleyecekleri tahmin ediliyor.

Robotik Alanında Temel Model Oluşturma Çabaları Hız Kazanacak

Temel model kavramı, Stanford Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının ortaya attığı bir olgu. Kavram, yapay zeka modelinin belirli bir görev için inşa edilmek yerine çeşitli ihtiyaçların karşılanmasında etkili performans gösterebileceği şekilde geniş veri yığınları kullanılarak eğitilmesi fikrini merkezine alıyor. Temel modeller sayesinde metin ve görüntü işlemeye yönelik yapay zeka çalışmalarında çarpıcı ilerlemeler kaydedildi. Otonom araçlar ve insansı robotlar ise henüz bu kavramın etki alanına giremedi. Ancak 2023 yılında bu durum da son bulacak gibi gözüküyor. Zira dünyanın önde gelen yapay zeka araştırma kuruluşları robotik alanında temel model oluşturulmasına hazırlanıyor.

2023’te İnternette Arama Tarzında Daha Fazla Değişiklik Olacak

Günümüz internet dünyasının temelini oluşturan arama fonksiyonu, 2023’te yapay zekada yaşanacak gelişmelerden payını fazlasıyla alacakmış gibi duruyor. Çünkü şu anda kullanımda olan büyük dil modelleri, birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemeyecek kadar karmaşık seviyede veriyi okuyup yazabiliyor. Haliyle bu gelişimin internette bilgi arama şeklimizi derinden etkileyici kaçınılmaz bir gerçek gibi gözüküyor. Başta Google olmak üzere birçok firma, bu fikirden yola çıkarak konuşmaya dayalı arama özelliğine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.