Kış aylarında soğuyan hava ve kısalan gün ışığından yararlanma süresi nedeniyle gerek ısınmaya gerekse aydınlanmaya yönelik ihtiyaç artıyor. Dolayısıyla elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere enerji tüketimi de daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Kışın tasarruf yapmanızı kolaylaştıracak önlemleri öğrenerek evinizdeki ve iş yerinizdeki enerji tüketimini kayda değer oranda azaltabilirsiniz.

Elektrikten Tasarruf İçin Doğru Tipte Ampul Kullanın

Kış aylarında gün ışığından yararlanma süresi, yılın diğer aylarından çok daha az oluyor. Bu durumun doğal bir sonucu olarak yapay ışık kaynaklarına duyulan gereksinim de artıyor. Haliyle aydınlanma ihtiyacını gidermek için harcanan enerji, elektrik faturasının tutarını da yükseltiyor. Harcanan enerji miktarını düşürmek için doğru tipte ampul kullanmaya yönelebilirsiniz. Örneğin; diğer türdeşlerine göre çok daha az elektrik harcayan LED ampulleri tercih edebilirsiniz. Koridor, balkon, merdiven gibi alanlarda sensörlü ışıklandırmaya geçebilirsiniz.

Elektrikli Eşyaları Seçerken Enerji Sınıflarına Dikkat Edin

Elektrik tasarrufu için ayrıca gün içerisinde kullandığınız tüm elektronik ve beyaz eşyaların enerji sınıflarına dikkat edebilirsiniz. Zira düşük enerji harcayan ürünleri tercih ederek belli bir miktarda tasarruf etme imkanı bulabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda ürünlerin üzerinde yer alan etiketlere odaklanıp A sınıfı ve üstü elektrikli eşyaları edinmeye öncelik verebilirsiniz. Üstelik elektrikli eşyalarda enerji sınıfını belirten etiketlerde ayrıca su tüketim bilgisine de yer veriliyor. Dolayısıyla karar aşamasında bu kategoriye de odaklanarak su tüketiminizi ideal seviyeye çekme fırsatını çok daha kolay biçimde elde edebilirsiniz.

Isınma ve Aydınlanma İçin Güneşten Faydalanın

Gün içerisinde hem ısınma hem de aydınlanma ihtiyacınıza yönelik tasarruf önlemleri almayı amaçlıyorsanız işe güneş ışığından maksimum biçimde yararlanma ile başlayabilirsiniz. Üstelik bunu yapmak için perdelerinizi açıp odanızı güneşlendirmeniz fazlasıyla yeterli. Gün içerisinde güneşten faydalanarak elektrik ve doğalgaz harcamanızı kısıtlayabileceğiniz gibi hastalık riskini mümkün olan en alt düzeye çekebilirsiniz. Hatta yapay ışık kaynaklarının beraberinde getireceği göz yorgunluğu gibi rahatsızlıkların oluşması ihtimalini kayda değer oranda azaltabilirsiniz.

Doğalgaz Tasarrufu İçin Yalıtıma Önem Verin

“Doğal gaz sarfiyatı ile ilgili nasıl tasarruf yapılır?” sorusu çoğu kişinin yanıtını merak ettiği konuların başında geliyor. Bu konu özelinde alınabilecek önlemlerin ilk sırasında ise yalıtım yer alıyor. Evinizi yalıtarak ısı kaybını engellemek için kapı ve pencerelerdeki boşlukları kapatmaya öncelik verebilirsiniz. Eğer müstakil bir evde yaşıyorsanız, dış cephe kaplaması yaptırmayı düşünebilirsiniz. Isı kaybının önüne geçmenin yanı sıra dışarıdan gelen gürültüyü de azaltmayı isterseniz, evinizdeki standart pencereleri çift camlı olanlarla değiştirebilirsiniz.

Evinizde İdeal Isı Seviyesini Korumaya Odaklanın

Evinizdeki ideal ısı seviyesini korumak amacıyla radyatörlerden aldığınız verimi artırmaya yönelik çözümlere yönelebilirsiniz. Örneğin, oturma grubu ve perde gibi eşyaları radyatörlerin önünü kapatmayacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Böylece ısının çok daha iyi biçimde yaşam alanına yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu önleme ek olarak ısının dışarı kaçmasını engellemek amacıyla duvar ile radyatör arasına yalıtım levhası koymayı düşünebilirsiniz. Tabii kış mevsimine girmeden önce kombi bakımını yaptırmayı da sakın unutmayın.