Gerek endüstriyel gerekse evlerdeki mutfaklar, pek çok aletle dolu çalışma alanlarıdır. Dolayısıyla mutfakları dikkatli hareket edilmesi gereken yerler olarak nitelendirebilmek mümkün. Bu nedenle olası mutfak kazaları için hazırlıklı olmakta fayda var. Peki, en sık karşılaşılan mutfak kazaları ve alınabilecek önlemler nelerdir? Sizin için sıraladık…

Cilt Yanıkları

Dalgınlıkla ya da aceleden sıcak mutfak ekipmanlarının çıplak elle taşınması, ısı kaynaklarına kontrolsüzce yaklaşılması gibi durumlar nedeniyle cilt yanıkları oluşabiliyor. Birkaç pratik yönteme başvurarak mutfağınızda bu tarz kazaların yaşanması ihtimalini kayda değer oranda azaltabilirsiniz.

Örneğin; mutfak eldivenlerini pişirme ekipmanlarının yakınında konumlandırabilirsiniz. Böylece ocakta ya da fırında bulunan sıcak tencereyi, tavayı, tepsiyi güvenli biçimde taşıyabilirsiniz. Benzer bir önlemi, yağ dolu tavaya pişirmek üzere sebze atarken veya kettle kullanırken de alabilirsiniz. Zira kızgın yağ ve su buharı da cilt yanıklarına sebep olabilir.

Yangın

Mutfakta iş kazaları dendiğinde akla gelen başlıca olumsuz durumlardan bir diğeri ise yangındır. Örneğin; yemek yaparken dikkatsizlik sonucu ateşe fazlaca yaklaştırılan torşon aniden alev alabilir. Aynı zamanda mutfak için uygun olmayan kıyafetler de benzer durumların yaşanmasına sebep olabilir.

Kendiniz ya da sevdikleriniz için yemek hazırlarken yangın tehlikesinden uzak durmak için kumaş tutacak yerine ateşe dayanıklı malzemeden imal edilmiş ürünlere yönelebilirsiniz. Bir şeyler pişirirken mutfaktan ayrılmanız gerektiğinde ise ocağın altını kapatmaya özen gösterebilirsiniz. Tabii her ihtimale karşı mutfağınızda bir yangın söndürücü bulundurmayı da düşünebilirsiniz.

Kayarak Düşmek

Mutfakta yemek yaparken ya da elde bulaşık yıkarken yere çeşitli sıvılar dökülebiliyor. Çoğu zaman siz farkında olmadan gerçekleşen bu durum; düşme sonucu eklem incinmesine, ağrısı uzun süre geçemeyen eziklere ve en kötüsü de kırıklara sebep olabiliyor. Döküldüğü zaman zemini kayganlaştıran yağ, un, su gibi nesneleri kontrollü bir biçimde kullanabileceğiniz kaplarda tutarak kaza riskinden uzak kalabilirsiniz. Bulaşıkları ise elde yıkamak yerine makine yerleştirebilirsiniz. Böylece aşırı su tüketiminden de kaçınmış olursunuz.

Kaynar Su Dökülmesi

Kaynar su dökülmesi, en sık karşılaşılan mutfak kazaları arasında yer alıyor. Bu nedenle kaynar su kullanacağınız zaman çok dikkatli davranmalısınız. Örneğin; makarna haşladıktan sonra tencerede kalan suyu lavaboya ya da kahve yapmak için ısıtıcıdan bardağa dökerken

sorun yaşamamak için su ve döktüğünüz yer arasındaki mesafeyi iyi incelemelisiniz.

Kısacası kaynar su dökülmesine karşı alınabilecek en iyi önlem, odaklanmaktan ibaret. Lavaboya ya da bardağa kaynar su dökerken acele etmekten kaçınabilirsiniz. Ocak üzerinde bulunan ve içerisinde kaynar su bulunan gereçlerin kulplarını, saplarını ters yöne çevirerek de kaza riskini azaltabilirsiniz.

Kesikler

Yaygın gerçekleşen mutfak kazalarının nedenlerinden biri de keskin kenarlı mutfak gereçlerinin dikkatsizce kullanımı. Elde oluşan kesikler ise genelde bıçak kullanımında hatalı tekniklerin uygulanmasından kaynaklanır. Bazen de dalgınlık veya acele etmek gibi nedenler olumsuz durumlara sebep olabilir. Vaktiniz varsa bir kursa giderek ya da eğitici videolar izleyerek bıçak kullanımıyla ilgili doğru teknikleri öğrenebilir, kaza riskini azaltabilirsiniz.

Gün boyunca karşılaşabileceğiniz risklere karşı kapsamlı bir güvenceye sahip olmak için hemen Eureko Ferdi Kaza Sigortası poliçesi başvurunuzu tamamlayın!