Vizesiz ülkeler, seyahat kolaylığından dolayı çoğu gezginin yurt dışı gezilerde ilk tercih ettikleri seçenekler arasında yer alıyor. Ancak vize alma zorunluluğu ortadan kalmış olsa bile yine de yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler bulunuyor. Peki, vizesiz ülkelere nasıl gidilir? Gerekli belgeler ve işlemler nelerdir? Bu yazımızın devamında tüm bu sorulara dair detaylı yanıtları bulabilirsiniz.

Vizesiz Ülkelere Seyahat Ederken Gerçekleştirilen İşlemler

Bazı vizesiz gidilen ülkeler, gümrük kontrol noktalarında tamamlanan kısa bir prosedürün ardından yabancı konuklarını kendi topraklarında ağırlamayı tercih eder. Bu yöntem, Yunan adalarına günübirlik seyahat etmeyi rutin haline getiren gezginlerin epey alışkın oldukları kapıda vize uygulamasıdır.

Kapıda vize başvurusu, genelde 10-15 dakika içerisinde tamamlanır. Ancak seyahat ettiğiniz günkü yoğunluğa bağlı olarak vize almak için daha uzun süre harcamanız gerekebilir. Ayrıca vize için istenilen ücrette ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Kapıda vize harcı ve başvuru prosedürleri hakkında güncel bilgileri, seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğuna ait web sitesinden kolayca öğrenebilirsiniz.

Bazı ülkeler ise herhangi ekstra prosedür uygulamadan konuklarının yalnızca belirli evraklara ve uygun pasaporta sahip olup olmadığını kontrol eder. Örneğin; yeşil ve gri pasaporta sahip kişiler, vizeye ihtiyaç duymaksızın Schengen Bölgesi’ne seyahat edebilir. Bazı ülkeler içinse Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hususi pasaporta sahip olması yeterlidir.

Vizesiz Ülkelere Gitmek İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Vize istemeyen ülkeler ile ilgili seyahat planlarınız varsa, aşağıda sıralanan belgeleri hazırlamaya öncelik verebilirsiniz.

Pasaport

Vizesiz gidilebilecek ülkeler de tıpkı diğerleri gibi pasaport geçerlilik süresine dikkat ediyor. Hatta kontrol noktasında en çok dikkat edilen kriterlerden biri konumunda yer alıyor. Bu nedenle seyahate çıkmadan önce pasaportunuzun ne kadar daha geçerli olduğunu kontrol etmenizde fayda var. Çünkü ülkeye giriş tarihinden itibaren altı aydan az süre kalmışsa, pasaport kontrolünde sorun yaşama ihtimalinizin bir hayli yüksek olacaktır.

Otel Rezervasyonu

Sınır polisinin ülkeye giriş yapan kişilerin evraklarını kontrol ederken yoğunlaştıkları bir diğer konu ise otel rezervasyon belgesinin olup olmadığıdır. Bu konuda aksaklık yaşamamak için rezervasyonunuzu havalimanında check-in sırasına girmeden önce yaptırmayı düşünebilirsiniz. Otelde kalmak gibi bir düşünceniz olmasa bile iptal kolaylığı sağlayan bir online rezervasyon sitesi üzerinden yer ayırmanız yararınıza olabilir.

Maddi Kaynak Beyanı

İster vizeli ya da vizesiz olsun, çoğu ülke yabancı konuklarından maddi kaynak beyanı talep eder. Bu yüzden sizin de yolculuk öncesinde bu yönde bir hazırlık yapmanız zorunludur. Bazı ülkeler son üç aylık mali tabloyu içeren belgelerin beyan edilmesini beklerken, kimileri gezginlerin belirli miktarda nakit parayı yanlarında bulundurmalarını şart koşar.

Dönüş Bileti

Yalnızca pasaportla gidilen ülkeler, ziyaretçilerinin kendi sınırları içerisinde ne kadar süre geçireceklerini kayıt altına almaya meyillidir. Bu nedenle ülkeye seyahat etme planları içerisindeki gezginlerden istedikleri evraklar arasında dönüş bileti de bulunur. Dolayısıyla tek yön bilet almak yerine gidiş-dönüş biletlerinizi yanınızda bulundurmanız gerekir.

Aşı Kartı

Geçmişte ülke bazında değişiklik gösteren aşı kartı bulundurma zorunluluğu, COVID-19 nedeniyle adeta bir zorunluluğa dönüşmüş durumda. Vizesiz gitmeyi planladığınız ülkenin bu konudaki güncel uygulaması hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Seyahat Sağlığı isimli web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Seyahat Sigortası Poliçesi

Tıpkı aşı kartı gibi seyahat sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu da ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Ancak yabancısı olduğunuz bir yerde aniden yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarının giderilmesi konusunda kapsamlı destek alabilmeniz için seyahat sigortası yaptırmanızda fayda vardır. Üstelik kapsamlı teminatlarına rağmen poliçe primleri son derece uygundur.

Yurt dışı seyahatlerinizde karşılaşabileceğiniz sağlık risklerine karşı kapsamlı bir güvenceye ihtiyaç duyduğunuzda, hemen Eureko Seyahat Sigortası’na başvurabilirsiniz!