Farklı sektörlerde çalışan bireylerin tümü, çalışma esnasında karşılaşabilecekleri kazalara karşı güvence altında olmalıdır. Özellikle de fiziksel iş gücünün ön planda olduğu ve kaza olasılığı yüksek sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler bu konuya çok daha hassas bir şekilde yaklaşmalıdır. Bu aşamada da devreye iş sağlığı ve güvenliği girer. İş sağlığı ve güvenliği nedir, neyi amaçlar ve neden önemlidir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İş Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliğinin temelini oluşturan iş güvenliği, bir işletmede oluşabilecek olumsuz durum ve kazalara karşı çalışanların korunmasını sağlayan önlemler bütünüdür. İş güvenliği, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte 2012 yılından itibaren resmi olarak sağlanmaya başlamıştır. Bu kanun sayesinde özellikle demir-çelik, maden, inşaat, gıda gibi kaza oranları yüksek sektörlerdeki çalışanların güvenlikleri ve yasal hakları artırılmıştır.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği temel olarak hangi durumları amaçlar bir göz atalım:
- Çalışana kendini güvende hissedebileceği bir çalışma ortamı hazırlamak,
- Özel projeler ile olası riskleri ortadan kaldırmak,
- Gerekli önlemleri alarak sadece çalışanı değil işletmeyi de maddi kayıplara karşı korumak,
- Güvenli bir çalışma alanı oluşturarak çalışanı motive etmek, memnuniyetini ve verimliliğini artırmak.
İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Tehlikeler Nelerdir?
Çalışanların iş güvenliği ve sağlığını bozacak riskler 5 ana gruba ayrılır:
1-Fiziksel Kaynaklı Risk Etmenleri
Fiziksel kaynaklı riskler ile farklı sektörlere ait pek çok işletmede karşılaşılabilir. Yüksek gürültü, basınç, çok soğuk ya da sıcak fiziksel kaynaklı riskleri artırır.
2-Kimyasal Kaynaklı Risk Etmenleri
Petrokimya ve demir-çelik gibi sektörlerde sıkça maruz kalınan kimyasal gaz, çözücü ve tozlar ya da ağır metaller, kimyasal kaynaklı riskleri oluşturur.
3-Biyolojik Kaynaklı Risk Etmenleri
Sağlık çalışanları ya da ilaç üretimi yapan işletmelerde çalışan kişiler, biyolojik kaynaklı risk etmenlerine maruz kalabilir.
4-Psikolojik Kaynaklı Risk Etmenleri
Özellikle ofis çalışanlarında sıklıkla görülen psikolojik kaynaklı risk etmenleri; yoğun iş temposu, uzun süreli ya da vardiyalı çalışma saatleri, hatalı iletişim, mobing gibi çalışanları psikolojik olarak olumsuz etkileyen durumlar risk oluşturur.
5-Ergonomik Kaynaklı Risk Etmenleri
Ergonomik kaynaklı riskler sağlık çalışanlarından ofis çalışanlarına, tarım işçilerinden temizlik işçilerine, sporculardan uzun yol sürücülerine kadar farklı sektörlerdeki çalışanları olumsuz şekilde etkileyebilir. Gücün maksimum seviyede kullanılması, uygun olmayan çalışma koşulları(sıcak, soğuk, yetersiz ışık vb.) sürekli aynı işin yapılması gibi durumlar ergonomik kaynaklı risk etmenlerinin başında gelir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Sağlanır?
İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için bazı adımları takip etmek gerekir:
- Öncelikle işletmenizdeki potansiyel tehlikeler belirlenir.
- Kanunun talep ettiği belirli aralıklarda işletmenizin risk değerlendirmesi yaptırılır.
- Var olan tehlikelere karşı iş güvenliği uzmanının risk değerlendirmesini baz alarak gerekli çalışmaları yapılıp önlemler alınır.
- Çalışma ortamının yanında iş yeri çalışanlarının da sağlık taramasını yaptırılır.
- İş güvenliği uzmanının denetimi sonrasında kullanılacak ekipmanlardan çalışma ortamına, çalışanların sağlık durumuna kadar pek çok konuda alınması gereken önlemler netleştirilir.
- Belirlenen önlemler için hızlı bir şekilde harekete geçilir.