Lezzetli yemeklerle donatılmış bir masaya oturduğunuzda yiyeceklere uzanırken kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? Diyet listelerinin içinde yer alan yasaklı besinler artık sizi yoruyorsa ve sadece keyif alarak yemek yemek istiyorsanız sezgisel beslenme ile tanışabilirsiniz. Sezgisel beslenme nedir, nasıl uygulanır birlikte inceleyelim.

Sezgisel Beslenme Nedir?

Sezgisel beslenme, kişinin bedenini tanımasını sağlayan, vücudundaki açlık ve tokluk sinyallerini öğreten bir yeme modelidir. Bir diyet çeşidi değil beslenme sistemidir. Kibrit kutusu büyüklüğündeki peynirler veya özel karışımlarla hazırlanmış detokslar ile sınırlanmayan bu beslenme sisteminde amaçlanan açlık – tokluk hissinin farkına varmak ve

sezgisel yeme alışkanlığı kazanmaktır. Bu nedenle bu beslenme sistemine sezgisel diyet şeklinde yaklaşmamalı, sadece bedeninizi dinlemeye odaklanmanız gerekir.

Sezgisel Yiyici Nedir?

Bedenini dinlemeyi öğrenerek açlık ve tokluk hissiyatına göre beslenen, yeme konusunda kendisini kısıtlamayan ve hissettiği şekilde beslenen kişiler sezgisel yiyici olarak tanımlanabilir. Aslında her birey sezgisel yiyici olarak doğar. Bebekler açlık ve tokluk hissine uygun şekilde beslenir. Acıktıklarında ağlar, doyduklarında daha fazlasını istemezler. Ancak pek çok kişi zaman içinde farklı koşullar nedeniyle sezgisel yiyici olma özelliğini kaybeder. Özellikle acıkmasa da yedirilen bir bebeğin bünyesi, açlık ve tokluk hissine dair sezgilerin kaybolmasına neden olur. Yeniden sezgisel yiyici olmak için sezgisel beslenme eğitimi  alabilir ya da bu konuda uzmanlaşmış kişilerin hazırladığı kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

Sezgisel Beslenme ile Kilo Verilir Mi?

Sezgisel beslenmenin temel felsefesi, aç olduğunuzda yemek yemek doyduğunuzda o yemeği bırakmaktır. Gerçek açlığı hissettiğinizde yemek yer ve gerçek tokluğa ulaştığınızda yemek yemeyi o esnada bitirirsiniz. Dolayısıyla sezgisel beslenme ile kilo verme arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Bu beslenme türü ile yeri geldiğinde sabit kilonuzda kalabilir, kilo alabilir veya verebilirsiniz. Sezgisel beslenme size vücudunuzun sinyallerini daha iyi duymanızı, yiyeceklerle olan ilişkinizin iyileştirilmesini sağlar.

Sezgisel Beslenme Prensipleri Nelerdir?

Diyet Mantalitesini Reddedin

Sezgisel beslenme tüm diyet listelerine karşıdır. Bu prensipte diyete yer vermek bir yerde size kilo verdirecek bir diyetin olduğuna inanmanıza sebep olur. Bu da sezgisel yemek için minimum fayda demektir.

Açlığınızı Onurlandırın

Vücudunuzda sistematik olarak gerçekleşen açlık hissi sizin düşmanınız değildir. Aksine bedeninizin ihtiyaçlarını size haber verir. Vücudunuzun yiyeceğe erişebileceğini bilmesini sağlamanız onu güvende hissettirir. Bu hissiyata doğru zamanda yanıt vermek çok acıkmanızı, daha fazla ve gerektiğinden fazla yemek yeme ihtimalinizi de düşürür.

Besinlerle Barışın

Sezgisel beslenme listesi oluştururken rota çok keskin olmamayı önerir. Vücudunuza iyi gelen ve iyi gelmeyen yiyecekleri seçmeniz gerekir. Hangi besinin size şişkinlik, sancı, gaz yaptığını fark ettiğinizde besinlere bu durumlara göre yaklaşabilirsiniz.

Diyet Polisine Meydan Okuyun

Diyet polisi karbonhidrat ağırlıklı bir akşam yemeğinden kaçınmanızı tavsiye eden, öğlen yemeğinde hafif bir salata yemenizi isteyen iç sesinizdir. Yıllardır uyguladığınız diyetlerin sonucu olarak sizi devamlı kısıtlamaya çalışan iç sesi susturmak bu prensibin temel hedefidir.

Tokluğunuza Saygı Duyun

Bedeninizde tokluk sinyalini hissedin. Yediğiniz öğünde doyduğunuzu hissettiğiniz anda bırakın. “Tabağımdaki yemek henüz bitmedi, israf olur.” gibi yaklaşımlarla hareket etmek vücudunuza baskı kurmak demektir.

Tatmin Faktörünü Keşfedin

Doymak ve bir yiyecekten tatmin olmak birbirinden farklı iki kavram. Bir yemeği yediğinizde doymuş olduğunuz halde tatmin olamıyor hissedebilirsiniz. Devamında sizi yükseltecek ve mutlu edecek ana kadar bu yemeği tüketeceksiniz. Tam olarak tatmin olduğunuz, mutlu hissettiğiniz besinleri keşfettiğinizde ise eskisi kadar sadece doymak için yemek yemediğinizi fark edeceksiniz. İki kavramı ayırmak sizin elinizde.

Duygularınızla Başa Çıkın

Kişi duygu durumu değişimlerinde kendisini aç hissedebilir ve sürekli atıştırmaya yönelebilir. Genellikle bu atıştırmalar karbonhidrat ağırlıklı kilo alımına sebep olan besinler olarak karşımıza çıkar. Sezgisel beslenme duygusal değişimlerde insanların yemek yemek yerine spor yapmak, resim yapmak, müzik dinlemek, ibadet etmek, meditasyon yapmak, yoga yapmak, kitap okumak gibi aktivitelere yönlendirir.

Bedeninize Saygı Duyun

Bedeninizi sevmek ve saygı duymak onun size gönderdiği sinyallere kulak vermek uygulanacak adımlardan biridir. Bedenize yağ kaybedip kas kazanması için zaman vermelisiniz. Ona karşı şefkatli ve sabırlı olmalısınız.

Hareket Edip Farkı Hissedin

Zayıflamak, incelmek, kalorilerden kurtulmak için egzersiz yapmak yerine bedeninizle olan bağlantıyı güçlendirmek için hareket edin ve farkı hissedin.

Sağlığınızı Onurlandırın

Sağlığa önem veren bir yeme modeli olan sezgisel beslenme, size iyi gelen gıdalarla beslenmenizi öğütler. “Bana bu yiyecek iyi hissettiriyor mu, bu yiyecek bedenime iyi geliyor mu?” sorusunu sormayı hedefleyerek sağlığınızı her zaman odak noktanız yapmayı diler.

Bedeninizi dinlemenizi sağlayan, vücudunuzla aranızdaki iletişimi artıran ve sağlıklı bir yeme modeli olan sezgisel beslenme ile siz de daha iyi hissedebilir, suçluluk hissetmeden yemek yemenin tadını çıkarabilirsiniz.