Sonbaharda hava ve yol koşullarında meydana gelen değişimlere hazırlıklı olmak için araç bakımı yapılması kaçınılmazdır. Bakım esnasında yapılan işlemler, aynı zamanda yaz aylarında çıkılan uzun seyahatler esnasında araçta meydana gelen ve fark edilmeyen birçok sorunun giderilmesini de sağlar. Peki, siz aracınızı sonbahara hazırlamak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte bu konuda size yol gösterecek birkaç öneri:

Motor Bakımı

Yaz aylarında havanın tozlu ve kuru olması, sonbahara girerken motor bakımı yapmayı zorunlu kılar. Zira motor bloğu içerisine giren partiküller, hareketli parçaların işleyişinde aksamalara yol açabilir. Bu aksaklıkların devam etmesi durumunda, otomobilin çalışmasını engelleyen ve düzeltilmesi epey masraflı olabilen arızalar meydana gelebilir.

Motor bakımı esnasında polen, yakıt ve hava filtrelerinin durumlarına göz atmaya öncelik verebilirsiniz. Triger kayışı ve bujiler için de benzer kontrolleri yapıp yapısal kusur olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Daha sonraki aşamada, yanma odasında kurum birikiminin en seviyede olduğuna bakıp gerekli temizliği yaparak araç motor temizleme rutinini noktalayabilirsiniz.

Lastik ve Fren Kontrolü

Aracınızı sonbahara hazırlamak için fren ve lastik kontrolüne de önem vermelisiniz. Çünkü hava sıcaklıklarının azalmaya başlaması ile birlikte lastik basıncı düşebilir. Hatta yağmur sularının yollara taşıdığı taş parçaları ve benzeri materyaller fren balatalarını, rotorlarını, kaliperlerini bozabilir. Lastiklerinizin sonbahara özgü hava ve yol koşullarında ideal performansı vereceğinden emin olmak için diş derinliğini kontrol edebilirsiniz. Tabii yaşadığınız yerin coğrafi koşullarına bağlı olarak lastik setini değiştirmeyi de sakın ihmal etmeyin. Fren sistemindeki sorun olup olmadığını belirlemenin en kolay yolu ise uzman desteği almaktan geçer.

Sıvıların Tamamlanması veya Yenilenmesi

Sonbahar oto bakım rutininin bir sonraki aşamasında, çeşitli sıvıların kontrolüne odaklanabilirsiniz. Zira yaz aylarındaki sıcak havanın etkisiyle bazı sıvılar niteliklerini kaybedebilir ve değiştirilmeleri gerekir. Kimilerini ise meydana gelen eksilmeye bağlı olarak ideal seviyesine tamamlamak yeterlidir. Aracınızı sonbaharın değişken hava ve yol koşullarında güven içerisinde kullanabilmek için aşağıda sıralanan sıvıları kontrol edebilirsiniz.

  • Motor yağı
  • Fren hidroliği
  • Cam yıkama sıvısı
  • Radyatör soğutma suyu ve antifriz
  • Şanzıman yağı
  • Hidrolik direksiyon sıvısı
  • Klima soğutma suyu
  • Diferansiyel sıvıları
  • Dört çekerli araçlarda transfer kutusu sıvıları

Başta motor yağı olmak üzere birçok sıvıyı tek başınıza rahatlıkla değiştirebilir ya da tamamlayabilirsiniz. Diferansiyel ve transfer kutusu sıvıları içinse uzman desteği almayı düşünebilirsiniz.

Aydınlatma Bakımı

Sonbaharda gün ışığından yararlanma süresi kayda değer oranda azalır. Dolayısıyla otomobilinizin aydınlatma sistemlerinin bakımına zaman ayırmanızda fayda vardır. Aksi halde loş ya da tamamen karanlık ortamda yetersiz aydınlatma ile araç kullanmak sürücü ve yolcu güvenliği açısından ciddi riskler doğurabilir.

Otomobilinizin farlarında, park lambalarında ve sinyallerinde sararma varsa, otomobil pastası ya da diş macunu ile ilk günkü parlaklıklarını tekrardan kolayca yakalayabilirsiniz. Koruyucu muhafazada buğulanma sorunu mevcut ise hava deliklerini kontrol edebilirsiniz. Aydınlatma ve ikaz ışıklarının içerisinde su birikmesi durumunun önüne geçmek içinse silikon ile sızıntıyı engellemeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu yöntemden istediğiniz sonucu alamazsanız, far/sinyal düzeneğini yenisiyle değiştirmeniz gerekebilir.

Akü Bakımı

Akünün 6 ayda bir periyodik bakıma alınmasında fayda vardır. Bakım zamanını sonbahara denk getirerek değişken hava koşulları altında da aracınızdan yüksek performans alma imkânı bulabilirsiniz. Koruyucu gözlük ve eldiven kullanmak koşulu ile akü bakımını tek başınıza rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kapalı sistem ve start/stop özellikli modellerde, kutup başı temizliği ve voltaj kontrolü yapmak yeterlidir. Sulu akü bakımı esnasında bu işlemlere ek olarak sıvı seviyesini kontrol edebilirsiniz.

Silecek Bakımı

Aracınızı sonbahara hazırlamak için gerçekleştireceğiniz bakım işlemlerinin son adımını, sileceklerin durumunu kontrol etmeye ayırabilirsiniz. Silecek bakımı, oldukça kolay bir işlem olmasına rağmen bazı araç sahipleri tarafından kolayca gözden kaçırılabilmektedir. Ancak aksatılması durumunda camların çizilmesinden yağmur anında görüş mesafesinin aşırı azalmasına kadar birçok soruna neden olabilir. Bu tarz sorunlardan kaçınmak için silecek lastiğinin durumuna bakıp aşınma varsa yenisi ile değişim yapabilirsiniz. Cama su püskürtülmesini sağlayan kanal uçlarının açılarını ve basınç miktarına göz atarak silecek bakımını tamamlayabilirsiniz.

Sonbahara hazırlık için aracınızı bakıma almak, trafikte teknik sorunlar nedeniyle can ve mal kaybıyla sonuçlanabilecek risklerin kayda değer oranda azalması anlamına gelir. Daha kapsamlı güvenceye sahip olmak içinse hemen Eureko Zorunlu Trafik Sigortası poliçesine başvurun!