Kadınların iş yaşamına ve devlet ekonomisine katkıda bulunması amacıyla devlet tarafından destek ve teşvik sağlanması kadın girişimciler açısından oldukça önemlidir. Kadın girişimci destekleri, iş hayatına atılan kadınların finansal ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayarak hem girişimci kadın sayısının artmasına hem de onların iş yaşamına teşvik edilmesine yardımcı olur. Peki, devlet tarafından sağlanan kadın girişimcilere destek ve teşvikler neler? Sizler için kadın girişimcilere devlet desteği ve teşviklerini derledik…

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği

KOSGEB kadın girişimci desteği yeni iş kurmak isteyen ya da mevcut işini genişletmek isteyen girişimci kadınlara destek amacı güder. KOSGEB kapsamında işletme kurmak isteyen kadınlara Halkbank aracılığı ile işletmelerini kurmadan önce 50.000 TL kadın girişim destek kredisi verilir. İşletme sahibi girişimci kadınlar ise 100.000 TL değerinde kadın girişimci kredisi alabilir. Girişimcilere destek amacıyla verilen krediler ilk 6 ay geri ödemesizdir. Buna ek olarak KOSGEB 30 yaş altı kadınlara 100.000 TL tutarında faizsiz kredi sağlayarak genç kadın girişimci desteği sunar. Ayrıca KOSGEB, ustalık belgesine sahip iş kolu üzerinde işyeri sahibi ve 1 yıl bu alanda faaliyet gösteren girişimci kadınlara devlet desteği olarak 225.000TL’ye kadar faizsiz kredi verir. KOSGEB kadın girişimci destek şartları şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmak
  • Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • KOSGEB’ten daha önce hibe almamış olmak
  • 30 yaş altı kadınlar için genç girişimci geliştirme programını bitirmek
  • KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne kayıt yaptırmış olmak
  • Küçük ölçekli işletme kurma danışmanlığı desteği programını tamamlamak ve bu durumu belgelemek

Bu şartlara uyum sağladığınız takdirde KOSGEB aracılığı ile 50.000 TL’ kadın girişimci hibe desteği alabilirsiniz. Ayrıca KOSGEP kadın girişimci destek şartları tamamlandığında işletmenin ihtiyaç duyduğu araç, gereç, makine, mobilya gibi temel gereksinimler için de %0 faiz ile 100.000 TL kredi alınabilir. Kadın girişim kredisi ve teşviklerinden yaralanabilmek için internet üzerinden ya da KOSGEB’e giderek KOSGEB kadın girişimci başvuru formunu doldurmanız gerekir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Destekleri

TKDK tarafından süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, yumurta üreten tarımsal işletmeler, kanatlı et üreten tarımsal işletmeler, kırmızı et üreten işletmeler, süt üreten işletmeler gibi alanlarda hizmet veren ve vermeyi düşünen kadın girişimcilere hibe desteği verilir. Bu alanlara yapılan yatırımların %60-80’i TKDK tarafından karşılanır. TKDK hibe desteğinden faydalanmak için TKDK web sitesi üzerinden başvuru işlemi yapılmalıdır.

Siz de yeni bir girişime adım atmak istiyorsanız sizin için en uygun destek ve teşvik paketi için başvuruda bulunabilir, hayalinizdeki işi kurabilirsiniz.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Destekleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, kadın girişimcilere yol göstermek ve kariyer gelişimlerine destek olmak amacıyla eğitim etkinlikleri düzenler. Bu etkinliklerde kadın girişimcilere iş fikirleri ve kariyer geliştirme fırsatları sunulur. Hibe ve kredilere başvurmak isteyenlere ihtiyaç duyabilecekleri temel bilgiler verilir ve başarılı kadın girişimci örnekleri yanında staj yapma olanakları sağlanır.