Çalıştığınız iş yerinden herhangi bir sebeple ayrılabilir ve yeni bir iş buluncaya kadar maddi açıdan zorluk yaşayabilirsiniz. İşte tam bu noktada devreye giren işsizlik sigortası, belirli bir süre maddi destek sağlayarak sizi rahatlatabilir. Peki, “İşsizlik sigortası nedir ve işsizlik sigortası hangi şartlarda alınır?” Yanıtları içeriğimizde bulabilirsiniz.

İşsizlik Sigortası Nedir?

Bir kişinin işsiz kalması durumunda maddi mağduriyetini azaltmak amacıyla belirli bir süre boyunca gelir kaybını karşılayan sigorta türüne işsizlik sigortası denir. İşsizlik sigortasının devreye girebilmesi için çalışanın herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması gerekir. Ayrıca yaptığı iş konusunda yeterli olmasına, kendi kusuru ya da kastı olmamasına rağmen işten çıkarılan kişiler bu sigortadan faydalanabilir.

İşsizlik Sigortası Kimleri Kapsar?

Türkiye’de işsizlik sigortası alabilmek için kişinin T.C vatandaşı olması gerekmez. Çalışma iznine sahip tüm yabancı vatandaşlar işsizlik sigortasından yararlanabilir. Ancak emekli olup çalışmaya devam edenlerin maaşından işsizlik sigortası primi kesilmediği için bu sigorta kapsamına giremez. İş sözleşmesine bağlı olarak çalışan sigortalılar ve banka sandıklarına tabi olan sigortalı çalışanlar otomatik olarak genel işsizlik sigortası kapsamındadır. Eğer bu tarz çalışma şekline sahipseniz aylık brüt maaştan her ay %1 oranında işsizlik sigortası primi kesilir. Buna ek olarak %1 oranında devlet katkısı ve %2 oranında işveren katkısı bulunur. Ayrıca aşağıdaki kişiler ise isteğe bağlı işsizlik sigortası alabilir:

  • İş sözleşmesine bağlı olarak belirli bir süre çalışan sigortalılar,
  • Ticari taksi, dolmuş, minibüs gibi şehir içi toplu taşımada belirli bir süre iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan ve ay içinde çalışma süresi 10 günden az olan kişiler.
  • İsteğe bağlı işsizlik sigortası kapsamına girenlerin aylık brüt maaşı üzerinden %1 oranında işsizlik sigortası primi kesilir. Buna ek olarak işveren %2 oranında prim ödemesi yapar.

İşsizlik Sigortası Alma Şartları Nelerdir?

  • Çalışanın iş yerinden kendi kusuru ve isteği dışında çıkarılması gerekir. İş Kanunu’nda belirtilen haklı sebeplerden dolayı işten çıkarılan ve iş yerinden kendi isteği ile ayrılan kişilere işsizlik sigortası ödenmez.
  • İşsizlik sigortası maaşı alabilmeniz için iş sözleşmesinin sonlandırıldığı günden 120 gün öncesine kadar iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmış olmanız gerekir.
  • İş sözleşmesi sonlandırılan çalışan, işinin sonlandırıldığı günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR kurumuna şahsen ya da www.iskur.gov.tr adresinden online işsizlik sigortası başvurusunda bulunmalıdır.

Peki, kaç ay sigortalı olunca işsizlik maaşı alınır? İş sözleşmesinin sona erdiği günden önceki 3 yıl içinde çalışan adına en az 600 günlük işsizlik sigortası primi yatırılmış olmalıdır.

İşsizlik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

“İşsizlik sigortası kaç ay alınır?” ve “İşsizlik maaşı kaç gün sigorta gerektirir?” soruları yanıtları en çok merak edilen sorular arasında. İşsizlik maaşı sigorta ödemesi kişinin sigortalı olarak çalıştığı gün sayısına bağlıdır. Bu bağlamda:

  • En az 600 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası ödenen çalışanlar 180 gün,
  • En az 900 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası ödenen çalışanlar 240 gün,
  • En az 1080 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası ödenen çalışanlar 300 gün sigortasız işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik sigortası hesaplama için kişinin son 4 aylık dönemde kazandığı günlük ortalama brüt maaşı kullanılır. Hesaplanan tutarın %40’ı sigortalıya işsizlik maaşı olarak ödenir. Ayrıca hesaplama yapılırken asgari ücretin %80’lik kısmı üst sınır olarak kabul edilir. Peki, işsizlik maaşı alan sigortadan faydalanabilir mi? İşsizlik maaşı alanların genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenir ve böylece işsizlik maaşı aldığı dönem boyunca kişi sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.