Son on yıl içerisinde ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sayısı 26 binin üzerindedir. Üstelik yangın riski, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin etkisiyle her yıl dramatik biçimde artmaktadır. Neyse ki erozyon riskini artıran, verimli alanları yok eden, vahşi yaşamın gelişimini sekteye uğratan bu duruma karşı çözüm üretmek için halde daha geç değil. Ormanları korumak için siz de bu yazının devamındaki önlemleri kolayca uygulayabilirsiniz.

Ormanlık Alanlarda Kontrolsüz Ateş Yakmamak

Piknik gibi aktiviteler esnasında kontrolsüz ateş ya da mangal yakma alışkanlığına son vererek orman yangını riskini kayda değer oranda azaltabilirsiniz. Tabii bunun dışında sigara izmaritlerini çevreye gelişi güzel atmamaya da dikkat etmek gerekir. Zira ateşten ya da sigara izmaritinden etrafa sıçrayacak köz, çevredeki kuru otların hemen tutuşmasına neden olabilir. Yangın olasılığını ortadan kaldırmak için yalnızca izin verilen alanlarda ateş yakmaya özen gösterebilirsiniz. Başta milli parklar olmak üzere ülkemizin dört bir yanındaki ormanlık alanlarda ateş yakılabilecek alanlar yönelik bilgilendirme, orman müdürlükleri tarafından sosyal medya ve web siteleri aracılığıyla yapılmaktadır.

Eğitimlere Katılıp Bireysel Farkındalığı Artırmak

Ormanları korumak için yangınlarla nasıl mücadele edileceğini bilmek de gerekir. Bu koşulu sağlamak için Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirile eğitimlere katılabilirsiniz. Böylece derslerde öğrendiklerinizi çevrenizle paylaşarak yangın riski ve önlemleri hakkında bilinçlenmelerini sağlayabilirsiniz. “Orman Yangınları Gönüllüsü” eğitimlerine; 18 yaşını bitirmiş, herhangi bir sağlık problemi bulunmayan, en az ilkokul mezunu her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılabilir. Eğitim esnasında orman yangınları ile mücadele, ilk yardım, koruyucu donanımların nasıl kullanılacağı hakkında teorik ve uygulamalı dersler verilir.

Cam ve Benzeri Atıkları Ormanlık Alana Atmamak

Son yıllardaki orman yangınlarının çıkış nedenlerini incelediğinizde, çevreye gelişigüzel atılmış çöplerin başlıca etkenler arasında olduğu kolayca fark edebilirsiniz. Özellikle içecek şişelerinin parçalanması sonucu etrafa saçılan cam kırıkları, mercek etkisi yaparak otların tutuşmasına neden olur. Bu durumu engellemek için başta cam şişeler olmak üzere tüm çöpleri uygun biçimde biriktirip en yakın çöp toplama alanına bırakmak yeterlidir.

Düşük Voltajlı Aydınlatma Ekipmanı Kullanmak

Kamp faaliyetleri esnasında küçük bir detaya dikkat ederek yangın riskini neredeyse tamamen ortadan kaldırabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik bunun için kapsamlı önlemler almaya ve masraf yapmaya da hiç ihtiyacınız yok. Tek yapmanız gereken, aydınlatma için düşük voltajlı ekipman kullanmaktan ibarettir.  Zira yüksek voltajlı aydınlatma ekipmanları, uzun süre kullanıldıklarında ciddi miktarda ısınır. Isınan aydınlatıcı cihazlar, yakınlarındaki kuru otların, yaprakların ve çam iğnelerinin tutuşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla hiç beklemediğiniz bir anda orman yangınının ortasında kalabilirsiniz.

Yaz Mevsiminde Kolay Tutuşabilecek Otları Temizlemek

Yaz mevsiminde evinizin, bahçenizin ya da tarlanızın yakınında bulunan yeşil alanın zeminindeki kolay tutuşabilecek otları temizlemek, ormanları korumak için alabileceğiniz önlemlerden bir diğeridir. Çünkü yaz sıcağıyla kuruyan otlar ile dökülen yapraklar ve çam iğneleri, havanın durumuna bağlı olarak kendiliğinden tutuşabilir. Ormanlık alanın zemininde biriken kozalaklar da ateşe maruz kaldıklarında yangının çevreye yayılmasını hızlandırabilir. Dolayısıyla zemini kaplayan tüm bu organik artıkların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Aksi halde yalnızca büyük bir orman yangını riski ortaya çıkmaz, eviniz ve içerisinde yaşayan aileniz de yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Eureko Sigorta’nın konut sigortası poliçesine başvuru yaparak yangın ve daha birçok riske karşı evinizi güvence altına alabilirsiniz.