Havanın güzelleştiği ilkbahar ve yaz aylarında, dış mekan aktiviteleri günlük rutinin vazgeçilmez parçaları haline gelir. Ancak eğlence dozu yüksek açık hava aktivitelerine yoğunlaşırken mevsimsel rahatsızlıklara da dikkat etmek gerekir. Bu yazının devamında, bu tarz rahatsızlıkların en sık karşılaşılan türlerinden biri olan güneş alerjisi hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Güneş Alerjisi Nedir?
Güneş alerjisi, güneşe maruz kalan ciltte meydana gelen bir tür cilt problemidir. Bu alerji türü, güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik açılarla ulaştığı ilkbahar ve yaz aylarında daha sık meydana gelir. Güneş alerjisinin; aktinik keratoz, polimorf ışık erüpsiyonu ve solar ürtiker gibi farklı türleri bulunmaktadır. Polimorf ışık erüpsiyonu ya da halk arasında daha sık bilinen ismiyle güneş zehirlenmesi, Türkiye’de en fazla gözlemlenen tür niteliği taşır.
Güneş ışığına karşı meydana gelen alerjik reaksiyonlar için risk faktörleri şu şekilde sıralanır:
- Ten rengi
- Çeşitli kimyasal maddelere maruz kalınması
- İlaç kullanımı
- Hâlihazırda varolan farklı cilt hastalıkları
- Genetik yatkınlık
Güneş Alerjisi Neden Olur?
Güneş alerjisinin nedenleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu durum nedeniyle tedavi sürecinde genetik bir takım faktörlere yoğunlaşılır. Ardındansa güneşe alerjik bireyin ne tür ilaçlar kullandığı, kimyasal maddelere maruz kalıp kalmadığı irdelenir. Hatta bazı durumlarda, geçirilen tıbbi müdahaleler de güneş alerjisinin meydana gelmesine sebep olabilir.
Güneş alerjisi türü bazında nedenler sıralanacak olursa, aktinik keratoz vakaları genelde uzun süreli ve korumasız güneşe maruz kalınması sonucunda meydana gelir. Fotoalerjik reaksiyon ise bazı kimyasal maddelerin güneş ışınlarıyla tepkimeye girmesi sonucu oluşur. Açık tenli bireyler, toplumda görülme sıklığı %5 ila %20 aralığında olan polimorf ışık erüpsiyonuna diğer cilt tiplerine göre daha yatkındır.
Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Güneş alerjisi belirtileri, genellikle güneşe maruz kalındıktan saatler sonra ortaya çıkar. Belirtilerin ciltte gözlemlendiği alanlar doğrudan güneş ışığını gören bölgelerdir. Ancak bazı bireylerde, cildin farklı kısımlarında da güneşe alerjiyi işaret eden belirtilere rastlanabilir. Yoğun biçimde gözlemlenen güneş alerjisi belirtileri şunlardır:
- Kırmızılık
- Kaşıntı ya da ağrı
- Ciltte kabuklanma
- Kanama
- Kabarcıklar ve kurdeşen
Güneş ışığına karşı gelişen alerjinin tanısı, cilde bakılarak rahatlıkla koyulabilir. Ayırıcı tanı içinse alerjik reaksiyon belirtileri gösteren bireye bir dizi test uygulanır. Bu amaçla uygulanan ultraviyole ışık testi, güneş alerjisinin tipini belirlemeye yardımcı olur. Foto yama testi ise alerjinin bir maddeyle ilişkili olup olmadığını anlamayı mümkün kılar. Ancak doktorunuz alerjinin nedeninin farklı bir hastalık olduğunu düşünürse biyokimyasal kan testleri yapılmasını ve deri örnekleri alınmasını isteyebilir.
Güneş Alerjisi Tedavisi
Bebekler de dahil olmak üzere her yaş grubundan bireyde gözlemlenebilen güneş alerjisinin tedavisi, türe göre farklılık gösterir. Örneğin; alerjik reaksiyon hafifse birkaç gün güneşe çıkmamak iyileşmenizi sağlayabilir. Şiddetli vakalarda ise doktor görüşü doğrultusunda ilaç kullanımı ve fototerapi uygulamaları gerekebilir. Aynı yöntemler, bebeklerde güneş alerjisi tedavisi için de geçerlidir.
Tedavi yöntemleri dışında belirli noktalara dikkat ederek güneş alerjisi riskini minimum düzeye indirgeyebilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda, güneşli günlerde saat 10.00-16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınabilirsiniz. Mutlaka dışarı çıkmanızı gerektiren hallerde, uzun kollu elbise ya da gömlek giyip cildinizin açıkta kalan kısımlarına güneş kremi sürebilirsiniz. Güneş alerjisi ve benzeri mevsimsel rahatsızlıklara yönelik geniş kapsamlı sağlık güvencesine ihtiyaç duyduğunuzda ise Eureko Sigorta’nın 4 Mevsim Sağlık poliçesine başvurabilirsiniz.