Eğitim ve sınav sürecini başarıyla geçip ehliyet almaya hak kazanan kişiler 2 yıl boyunca “Aday Sürücü” statüsünde yer alır. Deneyim kazanamış sürücülerin özellikle bu süreçte çok dikkatli olmaları gerekir. Gelin, ehliyetini yeni almış sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken durumlara birlikte göz atalım.
Cezalara Dikkat!
Trafik cezaları, hem ehliyet yenileme sürecindeki deneyimli sürücüleri hem de yeni ehliyet almış sürücüleri ilgilendiren ortak bir konudur. Zira kurallara uymamanın ve tehlikeli araç kullanmanın sonucunda trafikten men edilme riski, herkes için geçerlidir. Bu riskten kaçınmak için arabanıza ya da motosikletinize bindiğiniz ilk andan itibaren belirli kontrolleri yapmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Sürüş sırasında ise yol önceliği, trafik işaretleri, hız sınırı gibi kritik noktalara dikkat edebilirsiniz.
Sınırları Bilmekte Fayda Var
Yeni sürücü ünvanıyla trafiğe çıkan bireylerin dikkat etmeleri gereken bir diğer konu ise sınırları bilmektir. Yeni ehliyet almış sürücüler deneyim seviyesinin düşüklüğüne bağlı olarak yoğun trafikte nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında doğru kararları vermekte zorlanabilir. Bu yüzden “Her şeyi yapabilirim!” fikri yerine öğrenmenin sonu olmadığını benimsemekte fayda vardır. Dolayısıyla hangi saatte ve yolda trafiğin nasıl aktığını kavramak, uykulu ya da yorgun araç kullanmamak gibi konularda hassas davranmak gerekir. Zaman içerisinde bu konularda edinilecek deneyim ile sürüş süresi ve tarzına yönelik riske girmeyi gerektirmeyecek, daha net kararlar alınabilir.
Güvenli Sürüş Tekniklerini Öğrenmek
Güvenli sürüş teknikleri, en yalın tanımıyla, aracı çalıştırmadan önce ve sürüş esnasında gerçekleştirilen uygulamalar bütünüdür. Sürücüler, bu teknikleri uygulayarak hem kendileri hem de yanlarındakiler için yolculuğu çok daha güvenli hale getirebilir. Araç bakımından sürüş sırasında mesafe ve hız korumaya kadar oldukça geniş kapsama sahip bu uygulamaları öğrenmek için en ideal zaman, yeni ehliyet alınan dönemdir. Çünkü zaman ilerleyip belirli şeyler alışkanlık haline gelince, bu uygulamaları rutine dahil etmek epey zorlaşabilir. Güvenli sürüş tekniklerini öğrenmek için kurslardan yararlanabilirsiniz. Hatta eğitimi pekiştirmek için video paylaşım platformlarında bu konuda otorite sahibi eğitmenlerin yayımladığı videoları izleyebilirsiniz.
Farklı Hava ve Yol Şartlarına Adapte Olmak
Yeni sürücüler, genelde araçlarını kısa mesafede kullanmayı tercih eder. Ancak koşullar gereği bir anda uzun mesafelere yolculuk etmek gerekebilir. Haliyle bu durum, alışkın olunandan farklı hava ve yol şartlarında araç kullanmak anlamına gelir. Bu sorunu aşmak için günlük rutininizin biraz dışına çıkıp farklı yollardan evinize ulaşmayı deneyebilirsiniz. Böylece her gün karşılaştığınızdan farklı durumları deneyimleyip sürücülük yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
Aracı Tanımak ve Bakımını Aksatmamak
Yeni ehliyet alanların dikkat etmesi gereken en önemli konular arasında aracını tanımak ve bakımını asla aksatmamak yer alır. Aracınızı tanımaya, çıkardığı seslere odaklanarak başlayabilirsiniz. Böylece sürüş esnasında hareketli kısımlarında oluşabilecek sorunları anında belirleyebilirsiniz. Görünür yerlerdeki sorunları belirlemek içinse sürüş öncesinde aracınızı elle ve gözle kontrol edebilirsiniz. Kendinizin yapabileceği kontrollerin yanı sıra sorunsuz ve güvenli sürüş deneyimi yaşamak amacıyla aracınızın mevsimsel bakımlarını yaptırmayı da ihmal etmemeniz gerekir.
Yolculuğunuz boyunca karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almak için Eureko Kasko Sigortası poliçesine başvurabilirsiniz.