Pek çok konuda olduğu gibi internet kullanımı ve siber güvenlik özelinde de çocuklar ailenin en çok korunması gereken bireyleridir. Yaşları gereği henüz sanal dünyanın tehlikelerini farkında olmamaları, bu durumun ortaya çıkmasındaki ana etkendir. Siz de bu yazının devamında sıralanan ipuçlarını uygulayarak çocuklarınızın evde internet kullanırken geçirdikleri süreyi daha verimli ve güvenli hale getirebilirsiniz.

Çocuk Profili Oluşturmak

Çocuklarınızı sanal dünyanın tehlikelerine karşı korumak için onlara özel bir profil oluşturmaya öncelik verebilirsiniz. Ülkemizdeki tüm internet sağlayıcıları, kullanıcılarına herhangi bir ücret ödemeden çocuk ve aile profili oluşturabilme imkanı sunar. Genelde de ebeveynler, çocuklarını internetin zararlı yönlerinden korumak amacıyla bu iki seçenekten herhangi birine rastgele yönelmeyi tercih eder. Ancak etkin koruma için iki profil tipi arasındaki farkı bilmek gerekir.

Çocuk filtresi, “Beyaz Liste” yöntemiyle çalışır. Bu profil oluşturulduğunda, yalnızca güvenli olduğu onaylanmış sitelere erişim sağlanır. İnternet aile filtresi ise “Siyah Liste” yöntemine dayalıdır. Zararlı içeriğe ulaşımın engellendiği bu profil tipi kapsamında kişisel sitelere, forumlara ve paylaşım sitelerine erişilebilir. Hatta kullanıcı tercihine bağlı olarak erişim kapsamı genişletilebilir.

Cihazlara İnternet Güvenlik Yazılımı Yüklemek

Çocuk profilini oluşturduktan sonra çocuğunuzun kullandığı tüm cihazlara internet güvenliği yazılımı yükleyebilirsiniz. İnternet güvenliği yazılımları, koruma özellikleri açısından antivirüs programlarına göre çok daha kapsamlıdır. Şifre korumasından zararlı içeriğe sahip internet sitelerine erişimin engellenmesine kadar birçok fonksiyonu bünyelerinde barındırırlar. Dolayısıyla kötü amaçlı kişilerin, çocuklarınızın kullandığı cihazlara fidye yazılımı yüklemelerinin ya da özel fotoğraflarını, kişisel dosyalarını ele geçirmelerinin önüne geçebilirsiniz.

Gizlilik Ayarlarını Açık Tutmak

İnternet güvenliği yazılımına ek olarak çocuklarınızın kullandığı cihazlardaki gizlilik ayarlarının her daim açık olmasına özen gösterebilirsiniz. Böylece, özellikle siz yanlarında olmadığınız zamanlarda, sanal dünyanın kötü yanlarından etkilenmemelerini sağlayabilirsiniz. Tarayıcı bazlı da aktif hale getirilebilen gizlilik ayarlarının temel amacı, kullanıcıların her tür profil bilgilerinin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesini önlemektir. Gizlilik ayarı açık halde olduğunda, kullanılan cihazdan kara listedeki sitelere ve uygulamalara erişilemez. Kullanıcı arama motoru aracılığıyla ya da doğrudan zararlı linke tıkladığında, kendisini tehlikelere karşı uyaran bir sayfayla karşılaşır.

Ücretsiz İçerik Sağlayıcılardan Kaçınmak

Ücretsiz içerik sağlayıcıları, günümüzde epey popüler konumda yer almaktadır. Ancak küçük yaştaki bireyler için bu tarz kaynaklara yönelmek, bazı olumsuzluklara maruz kalmak anlamına gelir. Örneğin; sevdiğe içeriğe ulaşmak amacındaki çocuğunuz, bu tarz sitelerde karşılaştığı ve ilgisini çeken bir oyun reklamına tıklayabilir. Çoğu zaman yanıltıcı görseller içeren reklam linki, onu şiddet dozu yüksek ya da yetişkinlere özel içeriğe sahip bir sayfaya yönlendirebilir. Çocuğunuzun psikolojik yönden zarar görmemesini sağlamak için bu sorunu kolayca ortadan kaldırabilirsiniz. Ücretsiz içerik sunan internet sitelerine ve uygulamalarına, profil ayarlarından erişim engeli koyabilirsiniz.

İnternet Okuryazarlığını Artıracak Eğitimler Vermek

Yazılımlar ve profil ayarları vasıtasıyla çocuklarınızın internette geçirdikleri süreyi güvenli hale getirmek, en sık kullanılan yöntemlerdir. Ancak uzun vadeli düşünüldüğünde, evin neşe kaynağı konumundaki küçüklerin farkındalıklarını artırmak, çok daha etkili bir yöntem olarak ön plana çıkar. Çocuğunuzla konuşarak internet kullanımının zararlı yönleri konusunda farkındalığını artırabilirsiniz. Hatta eğitimi uygulamalı hale getirerek sanal dünyanın tehlikelerinden kendisini nasıl koruyacağını çok daha kapsamlı biçimde öğretebilirsiniz.