Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklar da iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Hal böyleyken evlerde sıcak havanın yarattığı olumsuz etkilerle daha sık karşılaşıyoruz. Oysaki bazı basit önlemlerle evinizi daha serin hale getirmeniz mümkün. Havalandırma, jaluzi kullanımı ve ısı yalıtımı gibi faktörlere dikkat ederek yaz sıcaklarında da evinizi konforlu kılabilir, evinizde keyifli vakit geçirebilirsiniz. İşte, yaşam alanınızı serin tutmak için başvurabileceğiniz bazı yöntemler…

Perde ya da Jaluzi Kullanın

Evinizi serin tutmak için öncelikle eve direkt güneş ışığı girmesini önlemekle işe başlayın. Evinizin en çok güneş alan cephelerini belirleyin ve bu alanlara uzun yapraklı bitkiler koyarak güneş ışığını kesmeye çalışın. Böylece bitkiler güneş ışığını kırmanın yanı sıra serinletici etkisiyle evinizdeki sıcaklığı düşürecek. Ayrıca güneşin evinize dik açıyla geldiği saatlerde perde ve jaluzilerden yardım alabilirsiniz. Perdelerinizi kapatarak evinize sıcak girmesini önleyebilirsiniz. Eğer varsa panjur ve kepenkleri de kapalı konuma getirebilirsiniz.

Havalandırmaya Önem Verin

Evinizi sıcak havaya karşı korumanın bir diğer yolu ise iyi havalandırmadan geçiyor. Evinizi sabah ve akşam üzeri saatlerinde havalandırarak mekandaki oksijen oranını artırabilir ve daha ferah bir atmosfer yaratabilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde serinlik çıktığında evinizi havalandırma işlemi sağlık açısından da son derece önemli. Bunların yanı sıra karşı odalardaki pencereli açarak evde hava sirkülasyonu oluşturabilir ve sıcaklığın birkaç derece düşmesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki bunu yaparken cereyanda kalmamaya ve dikkatli davranmaya özen gösterin. Eğer eviniz çok katlı ise üst kattaki odaların pencerelerini kapalı tutarak sıcaklık artışını önleyebilirsiniz.

Klima Kullanımında Dikkatli Olun

Pek çok kişi, yaz aylarında serinlemek için klima kullanmayı tercih ediyor. Özellikle çok sıcak günlerde bu en ideal yol olabilir. Ancak klima kullanmadan önce cihazın bakım ve temizliğinin yapıldığından emin olun. Aksi halde cihaz hem fazla enerji tüketir hem de temizlenmemiş filtrelerdeki hava, sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Klimanın bulunduğu nokta da oldukça önemli. Klimanın direkt evde yaşayanların üzerine gelmesi sakıncalıdır. Cihazın oturduğunuz yerin arkasında kalması idealdir. Ayrıca klima konumunun yazın tavana, kışın ise yere üfleyecek şekilde ayarlanması da dikkat edilmesi gereken detaylardan.

Isı Yalıtımına Önem Verin

Yaz aylarında yaşam alanında ideal sıcaklığı sağlamak için ısı yalıtımı oldukça önemli. Bina cephesinde yapılacak yalıtımın yanı sıra kapı ve pencerelerin de yalıtım işleminden geçmesi gerekiyor. Kapı ve pencerelere fitil takarak evde kendi önleminizi alabilirsiniz. Bunların yanı sıra oda gibi küçük mekanlarda serinliği korumak çok daha kolay. Bu alanlardaki kapı ve pencereleri kapalı tutup odayı izole ederek sıcaklık artışını önleyebilir ve daha ferah bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Tavan Pervaneleri Kullanın

Eski tip duvar pervaneleri hem görsel hem de işlevsel olarak sıcaklığı önlemenin en ideal çözümlerden biri. Son zamanlarda pervanelerin farklı tasarım özelliklerine sahip olması da bu cihazları hala serinlemek için en uygun ürünler arasına sokuyor. Özellikle pirinç detaylı ve hasır örgülü seçenekler yazlık evler için şık birer alternatif olmayı başarıyor. Tavan pervanelerin aynı zamanda aydınlatma özelliğinin olması da kullanıcılar için önemli tercih nedenleri arasında.

Siz de evinizde sıcaklık artışını önlemek için yukarıdaki önlemleri alarak yaz aylarında konforlu zaman geçirebilirsiniz. Bunun yanında Eureko Sigorta’nın sunmuş olduğu Konut Sigortası paketleriyle evinizi ve eşyalarınızı kendi seçeceğiniz kapsamlı paketlerle güvence altına alabilir, beklenmedik felaketlere karşı yaşam alanınızı koruyabilirsiniz.