Yaz aylarında dengeli beslenmek ve sağlıklı bir öğün rutini oluşturmak oldukça önemli. Yazın sıcaklık ve nem artışı ile birlikte yükselen vücut ısısı metabolizmayı yavaşlatıyor. Bu da sıvı kaybı gibi istenmeyen bazı problemlere neden olabiliyor. Bunu önlemenin yolu ise yaz aylarında sağlıklı beslenme programı uygulamak ve düzenli bir öğün planı oluşturmak. Peki, yaz aylarında beslenme rutini nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli? İşte, bilmeniz gereken detaylar…

1.Soğuk ve Yağsız Beslenin

Yaz aylarında yağlı besinlerden olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Ağır, sıcak ve yağlı yemekler bunaltıcı havalarda sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Öğlen ve akşam yemeklerinde soğuk zeytinyağlı porsiyonlar, salatalar; haşlama, sulu ya da ızgara yiyecekler tercih edebilirsiniz. Öğünlerinizi az ama sık aralıklarda düzenleyebilirsiniz. Geç saatlerde yemek yediğiniz günlerde ise yemekten en az 2-3 saat sonra uyumaya özen gösterin.

2.Öğün Düzeni Oluşturun

Sıcak havada öğün düzenini kontrol ederek sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Tükettiğiniz ana öğünlerin hafif olması istenmeyen sindirim ve mide problemlerini önlüyor. Aynı zamanda ana öğünlere mutlaka salata dahil etmek ve bunu zeytinyağı, balzamik sirke   ve limon gibi karışımlarla zenginleştirmek sağlıklı beslenme rutinine destek oluyor. Ayrıca ana öğünlerin yanı sıra ara öğünler oluşturarak taze meyve, tam tahıllı ürünler ve az yağlı yoğurt gibi seçeneklerle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

3.Kafein Alımını Kontrol Edin

Yaz sıcaklarında artan sıvı ihtiyacı nedeniyle soğuk çay ve kahve gibi içecekler de sıklıkla tüketiliyor. Uzmanlara göre, günde 400 mg kafein alımı güvenli olarak görüyor. Bu da yaklaşık olarak günde 3-4 fincana karşılık geliyor. Söz konusu oran aşıldığında ise yüksek kalp atışı ile birlikte anksiyete, gerginlik gibi istenmeyen sorunlar oluşabiliyor. Kafeinli içecekler yerine yaz aylarında serinlemek amacıyla maden suyu, limonlu su ve ayran gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.

4.Sağlıklı Tabaklar Oluşturun

Sıcak havalarda yeterli ve dengeli beslenmek metabolizma açısından son derece önemli. Her öğünde kepekli tahıllar, meyve, sebze ve protein açısından zengin besinlere tabağınızda yer açın. Tabağınızın yarısını tahıl, süt ve protein ürünleriyle diğer yarısını da meyve ve sebzelerle doldurarak besleyici bir öğün planı oluşturabilirsiniz. İyi protein kaynakları, sağlıklı yağ ve karbonhidratın yanı sıra her gün büyük boy salata yiyerek lif alımını destekleyebilirsiniz.

5.Sıvı Alımını Artırın

Yaz ayları terleme ve buharlaşma yoluyla yaşanabilecek sıvı kayıplarına davetiye çıkarıyor. Sıcak havalarda çokça tercih edilen şekerli içecekler ise önemli miktarda kalori alımına neden olabiliyor. Yazın artan sıvı ihtiyacına karşı sıfır kalorili veya düşük kalorili seçeneklere yönelebilirsiniz. Bunun yanı sıra suyun vücut için en önemli içecek olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın. Eğer yazın yoğun egzersiz yapıyorsanız bu miktarı daha da artırmanız mümkün. Suyunuzu daha lezzetli hale getirmek için taze meyve, limon veya çeşitli otlardan yardım alabilirsiniz.

Siz de yukarıdaki ipuçlarını uygulayarak yaz aylarında sağlıklı beslenme rutini oluşturabilir ve artan sıcaklara karşı enerjinizi gün boyu üst seviyede tutabilirsiniz.