Eğitimlerini tamamlayıp iş hayatına atılan herkes, güçlü şirketlerde çalışmanın ve iyi bir kariyer yaşamına sahip olmanın hayalini kuruyor. Başarılı bir kariyere giden ilk adım ise mülakatlardan geçiyor. İş arayışında olanlar için iş görüşmeleri bazı durumlarda hayal kırıklığı ile sonuçlanabiliyor. Bunun nedeni ise çoğunlukla adayların yanlış tavır ve davranışları. Peki, iş görüşmesi sırasında yapılan hatalar nelerdir? İşte, adaylar için iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

1.Uzun veya Kısa Cevaplar Vermek

İş görüşmesinde sorulan sorular karşısında gereğinden uzun veya kısa cevaplar vermek IK uzmanlarını karmaşaya sürükleyebiliyor. Sorular karşısında net cevaplar vererek kısa ve öz açıklamalar yapmak her zaman en uygun davranış biçimi. Böylece görüşmede karşınızdaki kişinin cevaplarınızı hatırlaması ve size öncelik vermesi daha kolay hale geliyor. Soruyla ilgili öne çıkacak noktaları belirlemek için görüşme öncesi biraz alıştırma yapmak yeterli.

2.Şirkete Dair Araştırma Yapmamak

İşe alım uzmanlarının iş görüşmelerinde en dikkat ettiği konulardan biri, adayın şirkete karşı ilgisi. Çalışmak istediği şirketin işleyişi, kültürü ve ürünleri hakkında bilgi sahibi olmayan adaylar, karşı tarafta “isteksiz aday” izlenimi uyandırıyor. Bu da adayın daha kolay elenmesine yol açıyor. İş görüşmesine gitmeden önce çalışmak istediğiniz şirket hakkında detaylı araştırma yaparak yeri geldiğinde bu bilgileri mülakatta kullanmaya çalışın. Böylece işe alım uzmanını etkileme şansınız artar.

3.Beden Dilini Yanlış Kullanmak

İş görüşmesinin yapılacağı odaya girdiğiniz anda sadece söylediklerinizle değil, beden dilinizle de karşı tarafta belirli bir izlenim bırakırsınız. IK uzmanının elini doğru bir şekilde sıkmamak, öz güvensiz bir duruş ya da yanlış el-kol hareketleri sergilemek işe alım uzmanının hakkınızda olumsuz düşünmesine sebebiyet verebilir. Doğru beden dilinin iyi bir görüşmenin altın kuralı olduğunu unutmayın. Bu konuda görüşme öncesi prova yapabilir ve heyecanınızı yenmenin yollarını araştırabilirsiniz.

4.Görüşmeye Geç Gelmek

Özellikle büyük şehirlerde iş görüşmesine geç kalmak sık rastlanan bir durum. Ancak bu, IK uzmanları tarafından hiç hoş karşılanmıyor. Mülakata son dakika gelenler veya koşturarak odaya girenlerin görüşmeye eksi puanla başlama ihtimali yüksek. Mülakata her zaman vaktinden önce giderek size gösterilen alanda beklemeniz ve dakik bir aday olduğunuzu kanıtlamanız önemli. Bu şekilde görüşmeyi önemsediğinizi de karşı tarafa hissettirmiş olursunuz.

5.Doğru Kıyafeti Seçmemek

İş görüşmesi kıyafeti konusundaki yanlış seçimler de adayların sık yaptığı hatalar arasında. Abartılı kıyafetler giymek, şıklık çizgisinden çıkacak seçimler yapmak ya da ütüsüz kıyafetler tercih etmek adayların karşı tarafta olumsuz izlenim bırakmasına neden oluyor. Genel olarak sade ve temiz bir stil tercih etmek, saçları düzgün şekilde toplayarak sakal tıraşını yapmış olmak ve nötr renklerde kıyafetler seçmek adayları çok daha öz güvenli ve bakımlı gösteren bazı ipuçları. Tabii ki başvurduğunuz şirketin alanına göre daha özgür seçimler de yapabilirsiniz.

Siz de başarılı bir kariyer hayatına adım atmak için iş görüşmelerinde yukarıdaki hataları yapmamaya özen gösterebilirsiniz. İş görüşmesinde sorulacak sorular hakkında araştırma yaparak mülakata hazırlıklı gidebilirsiniz. Böylece diğer adaylar arasında öne çıkma  şansınızı artırabilirsiniz.