Kripto para piyasası her geçen gün yepyeni teknolojiler ve fikirleri ile gelişmeye devam ediyor. Türkçeye “Hareket Ederek Kazan” olarak geçen Move To Earn (M2E) hareketi de bunlardan biri. Bu projeler kullanıcıların hareket ederek para kazanması mantığına dayanıyor. Kullanıcılar, koştuklarından dans ettiklerinde veya spor yaptıklarında gelir elde edebiliyor. Peki, Move To Earn nedir ve nasıl uygulanır? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Move To Earn Nedir?

İlk kez 2021 yılında ortaya çıkan Move To Earn, kişilerin günlük hareketleri ile kazanç sağlaması esasına dayanıyor. Bu yıl popüler bir trend haline gelen söz konusu konsept, hareket etmek isteyen kişiler için de ideal bir motivasyon kaynağı. Önceki yıllarda kişilerin bilgisayar oyunları ile para kazanmasını hedefleyen Play To Earn projesinden esinlenen Move To Earn, bu konseptin bir adım önüne geçerek insanların daha sağlıklı ve hareketli bir yaşam tarzı edinmesini sağlıyor. Bu sistemde bireylerin aktif bir yaşam sürmesi gelir yöntemleri ile teşvik ediliyor. Bu gelirler ise koin (coin), jeton (token) veya NFT gibi yollarla elde edilebiliyor. Kullanıcılar bu kazançları paraya çevirebiliyor ya da yatırım aracı olarak kullanabiliyor.

Move To Earn Nasıl Uygulanır?

GPS takibi veya hareket sensörleri ile çalışan M2E uygulamaları, tıpkı bir fitness uygulaması gibi kullanıcıların hareketlerini algılıyor. Bu yöntem, kullanıcıların sadece hareket edip etmediğini değil aynı zamanda hangi hareketi yaptıklarını da belirleyebiliyor. Böylece yürürken, dans ederken, koşarken veya fitness yaparken farklı oranda kazançlar elde edilebiliyor. Örneğin, koşarken veya dans ederken, yürürken elde eğittiğiniz kazancın daha fazlasına sahip olabilirsiniz.

Uygulamaya konan pek çok M2E projesi, kullanıcılara farklı deneyimler kazandırmayı amaçlıyor. Mesela, bir M2E uygulamasında NFT ayakkabısı satın alınarak hedeflenen hareket türü ve elde edilen kazanç buna göre belirlenebiliyor. Koşu ayakkabısı alan kullanıcılar koştukça, yürüyüş ayakkabısı alanlar ise yürüdükçe gelir sağlayabiliyor. Gerçek ayakkabılar gibi işlev gören NFT ayakkabılar, eskidiği zaman verimi de aynı oranda düşüyor. Bu durumda ise ayakkabıları tamir ettirmek veya yeni bir ayakkabı satın almak gerekebiliyor.

Move To Earn Uygulamaları Nelerdir?

M2E projeleri kendi içinde özelliklerine göre farklı türlere ayrılıyor. İşte, en popüler Move To Earn uygulamaları…

STEPN

Hızlı bir yükseliş kaydeden STEPN, günümüzün en popüler M2E kriptoları arasında. Solana tabanlı olan bu yaşam tarzı uygulaması, GAMEFI ve SocialFI ögeleri ile kullanıcıların yaşam tarzını hareketli kılmayı hedefliyor. Ayrıca STEPN token’ları kazanmak için adım atmayı ve hareket etmeyi teşvik ediyor. Bunun yanı sıra uygulamada koşarak, dans ederek, egzersiz yaparak GST yardımcı token’ı kazanmanız da mümkün. Bu token’lar diğer oyunların kilidini açmak, seviye atlamak için de kullanılabiliyor.

Genopets (GENE)

Para kazanmak amacıyla kullanılabilecek en iyi M2E uygulamalarından biri de Genopets. Gün içinde hareket ettikçe dijital “soul pet”iniz daha da güçleniyor. Günlük atanmış görevlerinizi tamamladığınızda genopet’inizi güçlendirerek çeşitli ödüllerin sahibi olabilirsiniz. Oyun içerisinde ilerledikçe Genopet token’ınızı geliştirme ve kişiselleştirme imkanına da sahipsiniz. Ayrıca Battle Arena’da çeşitli bahisler oynayabilir, yarışmalarda diğer oyuncularla rekabete girebilirsiniz.

DOSE

Fitness tutkunlarına hitap eden DOSE uygulaması, oyun sisteminde antrenmanlarını tamamlayanları DOSE token’larıyla ödüllendiriyor. Blok zinciri tabanlı bu oyun, çeşitli koşu, atılma ve sprint hareketlerine göre şekilleniyor. DOSE kelimesi, hareket ettiğinizde vücudunuzun salgıladığı hormonların kısaltması olarak tanımlanabilir. Buna göre dopamin, oksitosin, serotonin ve endorfin salgılayarak sanal bir dünyada hareket etmeniz amaçlanıyor. Ücretsiz olarak başlayabileceğiniz oyunda teşvik amacıyla DOSE token’ları ve NFT’ler ile ödüllendiriliyorsunuz. Pek çok ilgi çekici senaryo ile sürükleyici deneyimler yaşamanız mümkün.

Siz de hareket etmeyi yaşam tarzı haline getiren biri iseniz yukarıdaki M2E uygulamalarını indirerek sanal dünyada kripto para kazanabilir ve farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.