Özellikle pandemi döneminden sonra pek çok tatilseverin seyahat etme alışkanlığı önemli oranda değişim gösterdi. İnsanlardan izole tatil giderek daha fazla tercih edilirken tatil köyleri ve otel konaklamaları ise popülerliğini yitirmeye başladı. Son zamanlarda yurt dışında trend haline gelen ve ülkemizde de yaygınlaşan lüks kamp tatilleri ise şimdilerde en popüler seçenekler arasında. Glamping olarak adlandırılan bu tatil anlayışında lüks ve doğal yaşam iç içe sunuluyor. Peki, glamping nedir ve nasıl yapılır? İşte, glamping kültürü hakkında merak edilen detaylar…

Glamping Nedir?

İngilizcedeki “glamour” ve “camping” kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşan glamping, hem doğada olmak hem de konforlu çadırlarda tatil yapmak olarak tanımlanabilir. Güzel bir çadırdan çok daha fazlasını ifade eden bu kavram, doğal lokasyonları lüks bir deneyim eşliğinde keşfetmeyi kapsıyor. Glamping kültürünün tarihçesi ise ilginç: Avrupalı ve Amerikalı gezginlerin, Afrika safari seyahatlerinde lüks ve konforlu tatil istekleri bugünkü glamping anlayışının doğmasına yol açmış. Safari turlarında lüks ve geniş çadırlarda İran halıları eşliğinde konaklayan varlıklı gezginler, doğanın eşsiz köşelerinde konforlarından ödün vermezlermiş. Tüm bunların yanı sıra Osmanlı Devleti’ni yöneten padişahların seferleri sırasında ipek kumaşla ve göz alıcı halılarla kaplı devasa çadırlarda konaklaması da bu konseptin doğuşuna öncülük etmiş.

Glamping Nasıl Yapılır?

Glamping yapmak için ülkemizde pek çok tesis hizmet veriyor. Çoğunlukla Muğla ilinin çevresinde konumlanan tesisler, bütçe dostu alternatiflerden lüks seçeneklere kadar farklı beklentilere yanıt veriyor. Kamp hayatının konforsuz dezavantajlarını ortadan kaldıran glamping tesislerinde, birçok özel hizmetten yararlanarak hem doğa ile baş başa kalabilir hem de çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Glamping alanlarında yoga, doğa yürüyüşü ve dans gibi birçok aktiviteden faydalanarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kendi imkanlarınızla da glamping yapmayı düşünebilirsiniz fakat glamping bir çadır kampından daha çok konforlu bir tatil seçeneği. Glamping çadırı modellerinin ülkemizde seri üretimi veya satışı bulunmuyor. Yurt dışından sipariş edeceğiniz çadırların fiyatları ise hayli yüksek olabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü glamping tatilinizin için beklentilerinize en uygun lokasyonu ve tesisi belirlemeniz en ideali.

Glamping Türleri Nelerdir?

Glamping seyahatinde üç farklı türde konaklama seçeneği bulabilirsiniz. İşte, tercih edebileceğiniz glamping alternatifleri…

Ağaç Evler

Son zamanlarda hızla yayılan glamping tesislerinden biri, dallar arasında konaklama seçeneği sunan ağaç evler. Bu yerler özellikle genç çiftlerin tatil kaçamakları için ideal noktalar. Tam kapsamlı şekilde dekore edilen bu alanlarda her detayın düşünüldüğünü görebilirsiniz.

Yurt Tipi Alanlar

Moğol göçebeleri tarafından dayanıklı ve taşınabilir bir seçenek olarak kullanılan yurt tipi glamping alanları, ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Kırsal kesimlerde yer alan bu tesislerde her mevsim konforlu ve keyifli bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Diğer Türler

Ahşap evler, iglo çadırları, safari çadırları ve ahşap kabinler diğer glamping konaklama seçenekleri arasında bulunuyor. Ev ortamında kamp keyfi imkanı sunan bu yapılara son dönemlerde pek çok alternatif de hızla dahil oluyor. Örneğin, Maldivler gibi tropik adalarda yer alan bambu ve sazlardan yapılmış çadırlar glamping için tercih edilebilecek konaklama tipleri arasında.

Siz de tam bir doğa tutkunu iseniz son dönemlerin trendi olan glamping kültürü tam size göre! Tatiliniz sırasında sağlığınızı güvence altına almak için Eureko Sigorta’nın Seyahat Sağlık Sigortası paketlerini inceleyerek ani kazalara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.